USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Вчені створили прилад, який реагує на небезпечний перебіг COVID-19

17 Квітня 2021 23:44
Фахівці з Університету Техасу в Далласі (США) розробили датчик поту, який діє як система раннього попередження про наближення «цитокінового шторму» при коронавірусі й інших інфекціях.

Пристрій розміром з годинник може допомогти лікарям більш ефективно лікувати пацієнтів. Результати перших тестів були представлені в доповіді Американського хімічного товариства (ACS), пише Gazeta.ua.

«Так відбувається, коли хімічні речовини в кровотоці, звані цитокінами, швидко розмножуються і виходять з-під контролю. Вони призначені для обмеження і контролю імунної системи, і коли не працюють, це може привести до запалення і пошкодження органів», – пояснили вчені.

Сенсор, який містить два електроди, покритий антитілами, які зв’язуються з двома білками, і цей процес змінює електричний струм, що йде до зчитувального пристрою. Потім зчитувач по бездротовій мережі передає дані в додаток для смартфона, який перетворює електричні вимірювання в концентрації білка. Через кілька хвилин старий піт виходить назовні, а недавно виділений надходить на смужку для аналізу.

Для свого нового сенсора цитокінів дослідники створили сенсорні смужки з антитілами одразу проти семи запальних білків і протестували його на шести здорових людях, а також на п’яти хворих на грип (цей вірус теж може викликати «цитокіновий шторм»). Щоб зібрати досить поту для тестування, вчені попросили пацієнтів зайнятися фізичними вправами або прикладали невеликий електричний струм до шкіри пацієнтів.

У всіх учасників тесту виявили цитокіни в поту, що відповідало очікуваним значенням, заснованим на попередньому дослідженні. І тільки в двох з хворих рівень цих речовин був підвищений.

Вчені говорять, що система раннього попередження дозволить лікарям швидко призначати пацієнтам препарати, які знизять ризик виходу «цитокінового шторму» з-під контролю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus