USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Вчені зафіксували масштабне знебарвлення коралових рифів у світі

17 Квітня 2024 00:18
У понад півсотні країн на обох півкулях з початку 2023 року зафіксували масове знебарвлення коралових рифів.

Про це повідомили дослідники з Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) та Міжнародної ініціативи з коралових рифів (ICRI) у своїй заяві, передає Кореспондент.

Вчені пояснили, що знебарвлення коралів відбувається, коли вони зазнають стресу через зміну умов – температури, світла або поживних речовин – і видаляють водорості, що живуть в їхніх тканинах. Це призводить до того, що корали стають повністю білими.

За словами дослідників, це стосується рифів у Флориді, Карибському басейні, у східній частині тропічної частини Тихого океану, таких як Коста-Ріка і Панама, Великого Бар’єрного рифу в Австралії, частини південної частини Тихого океану, Перської та Аденської заток.

Читати ще: У Таїланді вчені вирощують в лабораторіях корали для порятунку рифів

Це вже другий випадок знебарвлення коралів на планеті за останні 10 років, останній закінчився у травні 2017 року. Як повідомляє Associated Press, до цього призвела кліматична модель Ель-Ніньо, яка протягом трьох років спричиняє потепління світового океану.

Дослідники зазначають, що для оголошення глобального знебарвлення необхідно підтвердити цей факт в кожному великому океанічному басейні. До таких басейнів належать Атлантичний, Тихий та Індійський океани в Північній та Південній півкулях.

Коралові рифи є життєво важливими екосистемами для підводного життя і допомагають захищати біорізноманіття та сповільнювати ерозію. Вони також є туристичною принадою в деяких місцях, що дозволяє підтримувати місцеву економіку та продовольчу безпеку.

Дослідники відзначають, що знебарвлення коралів не завжди передує загибелі рифів, але б’ють на сполох через постійний вплив кліматичних змін на екосистеми.

Як інформували, 2023 рік був найтеплішим роком за всю історію спостережень: середня температура на суші та в океані досягла 2,12 градусів за Фаренгейтом (мінус 16,6 за Цельсієм), що на 2,12 градуса вище середнього показника 20-го століття, повідомили на початку року дослідники NOAA.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus