USD 39.70 40.10
  • USD 39.70 40.10
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Вчений сказав Байциму, як бомбили вулицю Лесі Українки

20 Травня 2012 15:59
До середина 19-го сторіччя майже всі будівлі на вулиці Лесі Українки були дерев’яними, і лише на початку минулого століття пішохідна вулиця «одягнулася» в цеглу та камінь. Щоправда, більшість тогочасних будинків не збереглися, бо в роки Другої світової війни вулицю двічі розбомбили.
Про це 19 травня під час екскурсії «Історія однієї вулиці» розповів краєзнавець Вальдемар Пясецький.
З його слів, в 14-му сторіччі вулиця була головною в передмісті Луцька, яке розташовувалося за річкою Глушець. «Її родоначальником була внутрішня тупікова дорога до монастиря на Святій горі», - повідав фахівець.
Також Пясецький розказав історію назв вулиці. Мовляв, їх було дуже багато: Пречистенська, Олицька, Дубнівська, Шосова (Шосейна), імператора Миколи ІІ.

«Під час російської окупації Головна, потім – Ягелонська, потім – Сталіна. Сталіна вона два рази називалася. Під час німецької окупації – Шевченка, а потім – знову Головна. Переназивань було більше, а деякі повторювалися», - поінформував він.

Як стверджує краєзнавець, довгий час забудова вулиці була дерев’яною, і лише наприкінці 19-го – на початку 20-го століття вона «одягнулася» в цеглу та камінь. «В міжвоєнний час тут з’явилися декілька будинків і один квартал повністю змінився. Але й цей вигляд не зберігся, бо вулицю двічі розбомбили під час Другої світової війни», - розповів Пясецький.
Також він продемонстрував старі фото місця, де нині розташовано сквер «Зоряний».



«Треба сказати, що на вулиці в різні часи було до 10 готелів. Поряд із Книжковим пасажем був французький готель, де виступали артисти, танці тому подібне», - додав фахівець.
За словами історика, в будинку родини Кронштейнів, де наразі розташовано Луцький базовий медичний коледж, була турецька кав’ярня. «Продавці переодягнуті в традиційний турецьке вбрання. Таким чином власники кафе намагалися здивувати провінційний Луцьк», - розказав Пясецький.
Розповідь краєзнавця уважно слухав заступник луцького мера Василь Байцим.


Окрім цього, він повідав, що в 20-му сторіччі лише в повоєнний період вулиця певний час не була пішохідною. Але згодом їй повернули цей статус.
Під час розповіді краєзнавця вулицею ходили волонтери та працівники муніципалітету, зокрема й начальник управління міжнародного співробітництва та туризму Микола Іванюк, вбрані у футболки з туристичним логотипом Луцька, які роздавали брошури про заходи, що відбудуться в обласному центрі протягом 2012 року.


До речі, відразу після екскурсії Пясецького вулицю Лесі Українки «окупували» три мистецькі колективи, які розважали лучан та гостей обласного центру різностильовою музикою.
Поблизу мисливського магазину розташувалися музики, які виконували народні композиції, які подеколи «розбавляли» більш сучасними мелодіями.

Музиканти із мистецької організації «Jack Drum Arts» з англійського міста Дарам, які виготовили в Луцьку унікальний музичний інструмент під час джазового фестивалю «Музичні діалоги-2012», потішили слухачів власними творами.







Біля ринку «Книжковий пасаж» збиралися пошановувачі музики діджеїв. Свою майстерність демонстрували учасники проекту WHATAFUNK у складі DJ Roma (гурт «ФлайzZza»), DJ Hobbit, DJ Njo.




Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
перехожий з Луцька Показати IP 20 Травня 2012 16:26
Так от я хочу спитати Миколу Іванюка : де і за що наїв собі таку пику і барило замість живота?
Троха до перехожий з Луцька Показати IP 21 Травня 2012 09:41
Так він себе почуває на роботі, як на курорті. Тільки чепляеться до дівчат, що в них короткі спідниці.
марко Показати IP 20 Травня 2012 17:50
А Пясецький що вже вчений. А це відколи?
Igor_vt до марко Показати IP 22 Травня 2012 21:21
Рота закрий. Це автор книги "Вулиці і майдани Луцька" 2005 року видання, та ти ж не вмієш читати.
анонім Показати IP 20 Травня 2012 18:11
питання не коректне і не доречне. прошу модератора його видалити.
йован Показати IP 20 Травня 2012 19:36
більш тебе нічого не зацікавило в цій статті, бовдуре?
до перехожого Показати IP 20 Травня 2012 19:37
Майте совість. Микола дуже серйозно хворів. Він ще молодець, що так швидко оклигав. Хай виздоровляє
Люмпен до до перехожого Показати IP 21 Травня 2012 09:27
Хвороба це не привід самоусунутись від керівництва своїм управлвнням. Тільки сліпий не бачить, що Іванюк не справляється із своїми обов'язками. Міська рада, це не реабілітаційний центр.
паша Показати IP 21 Травня 2012 00:30
Микола просто молодець-знайшов сили щоб одужати.
Сігал до паша Показати IP 21 Травня 2012 10:05
Але не знайшов сили, щоб працювати, а не сидіти на плечах своїх підлеглих...
ікс Показати IP 21 Травня 2012 09:59
Все - таки люди у нас черстві і байдужі до інших.. І ДО БІДИ ІНШИХ.... жадь таких
Свєта до ікс Показати IP 21 Травня 2012 11:08
А хіба в тих ІНШИХ не біда, що в них такий безглуздий очільник?
Сурма Показати IP 21 Травня 2012 10:02
Що Байцим, що Іванюк - обидва пристосуванці та ледацюги. Ото тільки і вміють, що наввипередкі бігти до журналістів та давати інтерв'ю, щодо свого особистого "вагомого" внеску у розвиток міста, при цьому не вдаривши палець об палець.
до перехожого з Луцька Показати IP 22 Травня 2012 08:39
Я б твою ряху хтів би побачити як би те те саме що Іванюк пережив би.
саня з гпз Показати IP 22 Травня 2012 08:42
Які ви всі тут розумні. Самі то ви щось зробили для міста? Невдахи, тошнить від таких маргіналів як ви.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus