USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Верховна Рада ухвалила у першому читанні Виборчий кодекс

7 Листопада 2017 12:56
Парламент 226 голосами ухвалив у першому читанні Виборчий кодекс, якого в Україні поки що не існує, є лише окремі закони.

Автори законопроекту- голова Верховної Ради Андрій Парубій та народні депутати Олександр Черненко й Леонід Ємець, пише УНІАН.

Документ, зокрема, передбачає, що на парламентських виборах пропонується ввести систему регіональних відкритих списків.

"Це коли Україна ділиться на 27 виборчих регіонів, і в кожному з цих регіонів партії висувають свої списки, а виборець обов’язково голосує за одну з цих партій і за бажанням - за когось з кандидатів, кого партія висунула саме в цьому регіональному списку, таким чином рейтингуючи цих кандидатів", - пояснив Черненко.

НОВИЙ ЗАКОН ПРО ВИБОРИ НАРДЕПІВ: УКРАЇНЦЯМ ПРОПОНУЮТЬ ВІДМОВИТИСЯ ВІД «МАЖОРИТАРКИ»

Він запевнив, що, мовляв, за таких умов голова партії не може вплинути на місце кандидата в списку.

Також пропонують встановити 4% виборчий бар’єр для проходження до парламенту.

У розділі кодексу «Місцеві вибори» передбачено, що на виборах до сільських, селищних, міських і районних рад, у яких кількість виборців не перевищує 90 тис. осіб, пропонується багатомандатна мажоритарна система, коли в окрузі перемагає не один кандидат, як сьогодні, а від двох до чотирьох кандидатів, залежно від кількості виборців в окрузі. За словами Черненка, це знизить гостроту політичної боротьби, кількість порушень і зловживань на виборах.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 7 Листопада 2017 14:53
таким чином влада просто підвищує ціну прохідних місць у партійних списках. демократія перетворюється на клоунаду. виборці жодним чином не зможуть впливати на політику в країні, яка остаточно буде формуватись олігархами виходячи з власних інтересів. здорова опозиція просто буде знищена прохідними барьерами, які в майбутньому скоріше за все підвищаться новим складом Верховного Цирку

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus