USD 39.50 39.78
  • USD 39.50 39.78
  • EUR 39.45 40.00
  • PLN 9.70 9.86

Від 1200 до 8000: скільки українці платять за лікування коронавірусу вдома

4 Травня 2020 07:00
80% українців з COVID-19 лікуються вдома, до лікарень на повне забезпечення забирають лише у важких випадках. Якщо у вас діагностували коронавірус, але, на думку лікарів, ви не потребуєте шпиталізації, то лікуйтеся своїм коштом. Адже держава платить лише за тих, хто госпіталізовані з середньою та тяжкою формами хвороби.

Міністерство охорони здоров’я заявляє, що вдома хворіють 80% інфікованих. Скільки ж грошей вам потрібно наскладати на випадок домашнього лікування, порахував ТСН.

«Лікарі прописали препарати, які коштують нереально великих грошей», – так місяць тому не знаходив слів перший хворий на коронавірус в Одесі. Також в місті скаржились, що в лікарнях не вистачає коштів. Протягом квітня подібні випадки повторювались – люди говорили, що в опорних лікарнях не було нічого, все довелося купувати самим. Але фігуранти відмовлялися говорити про це на камеру.

Заступниця міністра охорони здоров’я два тижні тому звітувала, що лікарні забезпечені всім необхідним, хворі не витрачають грошей. Герої сюжету ТСН Віктор і Вікторія лікувалися від коронавірусу за різних обставин та розказали про власні витрати.

Віктор викликав швидку, коли вже не зміг лікуватися дистанційно – стан погіршувався, температуру контролювати вже не вдавалося. Спочатку його поклали в звичайну палату. Йому давали кисень, лікували плаквенілом та одну за одною міняли крапельниці. Віктор вижив і дякує лікарям.

«Лікарі дійсно дуже добре працюють; лікування у всіх різне – використовуються різні антибіотики та крапельниці. За весь період, що я перебував в лікарні, у мене вийшло (витрат на лікування) десь 1200-1300 гривень. Я вважаю, що це небагато. Тому що дійсно багато ліків давала лікарня безпосередньо», – каже чоловік.

1300 гривень – це майже мінімальна пенсія, на яку виживають близько 50 тисяч українських пенсіонерів. Але їх до лікарень іноді просто не довозять. Жінка у Київській області померла в швидкій. Вона лікувалася вдома, так само як друга героїня Вікторія.

«Я звернулася до ЛОРа. Він виписав краплі антивірусні, антибактеріальні, антиалергічні. І відправив додому», – розповідає Вікторія. Вона лікувалася в приватній клініці, де лікарі вирішили відпустити хвору додому після підтвердження короновірусу та пневмонії.

«Від пневмонії мені виписали антибіотики – я пропила 10 днів, після цього я знову здала КТ і пневмонії вже у мене не було. Ті ж антибіотики звичайні, ті ж чаї з парацетамолом, елементарні ліки нічого надприродного, з урахуванням консультацій лікарів, витрат на ліки, повністю все мені обійшлося в 7-8 тисяч гривень», – розповідає Вікторія.

7-8 тисяч – скільки українців потягне таке лікування, особливо, якщо хворіє не один член родини. Та експерти говорять – за законом в Україні мали б госпіталізовувати, а, відповідно, і безкоштовно лікувати не лише всіх хворих, а й тих, хто з ними контактував.

«Міністр Степанов пропонує лікувати легкі форми COVID-19 вдома чи амбулаторно та ще й власним коштом. Це є порушенням статті 22 закону України про захист населення від інфекційних хвороб. Там, де держава самоусунулася, все перекладається на пацієнтів та їхніх родичів. Які змушені шукати ці лікарські засоби. Купляти власним коштом», – каже голова ГО «Національна медична палата» Сергій Кравченко.

У національній спілці здоров’я, яка є фінансовим розпорядником МОЗ, підтвердили – допомоги чи відшкодувань для тих, хто лікується вдома, не існує. Останній тиждень – ще один привід для стресу. Під загрозою недофінансування знов опинилися всі 240 лікарень, де лікують складних хворих. Кабінет міністрів ухвалив постанову про їхнє фінансування 10 днів тому, проте вона досі не опублікована. Тобто 15 мільярдів гривень, виділені зі стабілізаційного фонду, фактично висять в повітрі. Якщо ці кошти не потраплять лікарям найближчим часом, ціна хвороби знову ляже на гаманці самих хворих та їхніх родичів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus