USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Життя в темряві: посадовці міськради проінспектували доступність Луцька для незрячих. Відео

16 Жовтня 2018 16:53
Тротуари, дороги, переходи та озвучення зупинок в громадському транспорті: наскільки Луцьк доступний для осіб з порушеннями зору, досліджували радник та заступники міського голови, на один день «втративши зір» у рамках соціального експерименту «Відчуйте життя в темряві».

У часники експерименту пройшли вулицями міста та перевіряли роботу маршруток і тролейбусів 16 жовтня.

Соціальний експеримент спрямований на привернення уваги до проблем, з якими стикаються незрячі лучани на вулицях міста та на підвищення рівня доступності Луцька. В експерименті брали участь радник міського голови Ігор Поліщук, перший заступник міського голови Григорій Недопад, заступник міського голови Костянтин Петрочук та начальник відділу транспорту та зв’язку міськради Володимир Степанов, голова ГО «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук, незрячі лучани та супроводжуючі, а також магістри корекційної освіти, вчителі-тифлопедагоги Ангеліна Чаюк та Анастасія Капітоненко.

Головний етап експерименту полягав у моніторингу міського громадського транспорту та інфраструктури. Посадовці разом із незрячими лучанами ходили вулицями міста, на власному досвіді відчуваючи те, із чим щодня зіштовхуються лучани з порушеннями зору.


Насамперед від будівлі міськради учасники експерименту пройшли вулицею Богдана Хмельницького, повз будівлю спортивної школи на вулицю Шевченка. Поблизу перехрестя вулиць Шевченка та Набережної нещодавно облаштували острівець безпеки на проїжджій частині та виклали тактильну плитку на пішохідному переході. Відтак пройшовши мостом через Стир попростували вулицею Шевченка до Ковельської. Незрячі учасники експерименту звертали увагу представників влади на існуючі недоліки в плані доступності вулиці, зокрема, відсутність звукових сигналів на світлофорі. А саме на вулиці Шевченка розташована будівля УТОС, де відбувається чимало заходів для незрячих.


З зупинки громадського транспорту на вулиці Ковельській маршрутним автобусом №32 вирушили до центру міста. Відсутність озвучення зупинок в автобусі водій пояснював тим, що вийшло з ладу обладнання. З Театрального майдану тролейбусом №9 вирушили на проспект Соборності. У тролейбусі з озвученням зупинок перешкод не виникало. Від зупинки поблизу гіпермаркету «Там Там» учасники експерименту пішки пройшли тротуарами проспекту Соборності до перехрестя з вулицею Воїнів-Інтернаціоналістів. Зі слів незрячих, не всі пішохідні переходи на цій вулиці заслуговують на високу оцінку. Так, окремі з них незрячій людині неможливо зауважити, однак на переході, що на перетині з вулицею Кравчука, нещодавно поклали тактильну плитку. Покращує доступність вулиці для незрячих і наявність обмежувачів руху на проїжджій частині.

Як повідомляв один з учасників експерименту, радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, який вже вдруге зголошується провести робочий день у темряві, протягом останнього року тактильну плитку вже встигли покласти на восьми вулицях та перехрестях міста, триває робота із забезпеченням тролейбусів озвученням зупинок, проводили зустріч з підприємцями щодо друку меню шрифтом Брайля у закладах громадського харчування. Отже, співпраця міської влади з ГО «Генерація успішної дії» триватиме і Луцьк намагатимуться робити якомога доступнішим для осіб з порушеннями зору.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus