USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Посадовці Луцької міськради проводять день у темряві

16 Жовтня 2018 13:58
Закрити очі чорними пов’язками та провести увесь робочий день у темряві зголосилися радник міського голови Ігор Поліщук, перший заступник міського голови Григорій Недопад, заступник міського голови Костянтин Петрочук та начальник відділу транспорту та зв’язку міськради Володимир Степанов у рамках соціального експерименту, що має на меті перевірити доступність Луцька для незрячих.

Соціальний експеримент «Відчуйте життя в темряві» відбуватиметься протягом дня 16 жовтня.

Вже зранку в кабінеті радника міського голови посадовці закрили очі щільними пов’язками, аби здійснити моніторинг міського громадського транспорту та інфраструктури, перевірити, наскільки легко у Луцьку орієнтуватися незрячій людині.

Керівник ГО «Генерація успішної дії» Віталій Ткачук розповів, що 15 жовтня в усьому світі відзначають День білої тростини, тобто, День незрячих. У Луцьку подібна масштабна акція відбувається вже вдруге. Цього разу високопосадовці цілий робочий день проведуть у темряві для того, щоб солідаризуватися з незрячими людьми та дослідити на власному досвіді доступність і недоступність міста та навіть обідатимуть із зав’язаними очима. Він відзначив, що вдячний міській владі за відкритість, яку вона демонструє, не боячись критики та вказування на недоліки.

З його слів, міська влада протягом року встигла немало зробити задля того, аби місто стало доступнішим для незрячих. Однак ще досі «мовчать» луцькі маршрутки і незрячі не можуть у них орієнтуватися, низка світлофорів не мають звукового сигналу тощо. Водночас, у місті побільшало закладів громадського харчування, де пропонують меню, надруковане шрифтом Брайля, їх налічується вже понад 30. В одному з таких закладів організують обід у рамках соціального експерименту.
Віталій Ткачук закликав міську владу звернутися також до власників супермаркетів, аби ті розміщували інформацію про ціни та акції на своїх веб-сайтах у текстовому вигляді, а не лише у вигляді фото, адже багато незрячих користуються смартфонами, які дозволяють озвучувати друкований текст. Також він звернув увагу на те, що звукові маячки на вокзалі та деяких установах не завжди ввімкнені.

Віталій Ткачук планує, що акцію проводитимуть щороку, і мріє про те, щоб майбутній мер Луцька щороку один день проводив з пов’язкою на очах. Він наголосив, що такі акції – не піар влади,а популяризація незрячих.

Ігор Поліщук зазначив, що з Віталієм Ткачуком познайомився минулого року і відтоді міська влада почала тісно співпрацювати з ГО «Генерація успішної дії» у напрямку доступності міста для людей з порушеннями зору. Він розповів, що торік майже цілий день ходити з зав’язаними очима було непросто, але за половину дня він трохи навчився орієнтуватися. Протягом року чимало зробили у напрямку доступності, так, під час ремонту тротуарів та переходів вкладають тактильну плитку, провели зустріч з власниками закладів громадського харчування щодо доступності цих закладів для незрячих, у Луцьку презентували тактильний макет замку Любарта. На думку радника міського голови, такі акції, як сьогодні, варто проводити та не соромитися того, як це сприймуть. Не варто боятися бути смішним та незграбним, значно страшніше бути байдужим.
Перший заступник міського голови Григорій Недопад відзначив, що протягом року у місті налагодили озвучення зупинок у більшості тролейбусів, багато об’єктів обладнують тактильною плиткою, наприклад, на вулицях Ковельській та Винниченка, де ремонтують тротуари.
Заступник міського голови Костянтин Петрочук зауважив, що готовий щороку брати участь у такій акції та на власний дотик відчувати проблеми, з якими щодня звертаються незрячі.
Після короткої презентації соціального експерименту його учасники, серед яких окрім посадовців та Віталія Ткачука були незрячі лучани (зокрема Іван Заячківський, який впевнено пересувається містом самотужки), представники служби супроводу та випускники Національного педагогічного університету імені Драгоманова, магістри корекційної освіти, вчителі-тифлопедагоги Ангеліна Чаюк та Анастасія Капітоненко, вирушили з будівлі міськради вулицями міста.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
в Показати IP 16 Жовтня 2018 15:48
Надіюсь це вони роблять у вільний від роботи час?
))) Показати IP 16 Жовтня 2018 16:13
Краще зробіть таку акцію ...."Посадовці міськ ради проживуть місяць на прожитковий мінімум"

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus