USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Відомий лучанин, який засіяв соняхами і чорнобривцями тисячу кілометрів узбіч, не має грошей на насіння і боргує за комуналку

21 Лютого 2022 13:16
Відомий волинський квітникар, який засіяв чорнобривцями та соняхами тисячі кілометрів узбіч автодоріг і зупинок, не має грошей на насіння, аби продовжувати проєкт «Квітучий прапор України». Щоб підтримати митця, комунальне підприємство «Парки і сквери» найме його як сезонного робітника.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергоощадності.

Заслужений діяч мистецтв України, скульптор-документаліст, квітникар Василь Рижук розповів, що вже багато років реалізує проєкт «Квітучий прапор України», у ході якого засіяв квітами тисячі кілометрів узбіч автомобільних доріг.

«Я роблю це з власної ініціативи. Почав активну діяльність після Революції Гідності… Я в багатьох областях України роздавав насіння чорнобривців, продовжував робити все, аби наша Україна була квітучою. Я дійшов уже до тисячі кілометрів. Тричі був внесений до Книги рекордів України», – сказав він.

Пригадав, що на початку 2000-х років у Луцьку навіть не могли скосити траву, тому скрізь росли бур’яни: «Я тоді висунув таку ініціативу і прикрашав квітами наш Луцьк де тільки міг. І досі прикрашаю. Торік була прикрашена вулиця Ківерцівська. Це немала територія – 3-4 кілометри».

Василь Рижук запропонував засіяти квітами транспортну розв’язку в бік Дачного, яка нагадує тризуб із висоти: «Буде прекрасно, коли ця дорога буде прикрашена чорнобривцями і нагадуватиме вишиту українську сорочку. Це єдина розв’язка в Україна такого вигляду. Але я не можу це робити за власні кошти. Мій «Квітучий прапор України» складається з чорнобривців і соняшників. Тому що це – квіти наших матерів».

Квітникар зазначив, що за минулорічними розцінками засіяти один метр квадратний чорнобривцями і соняшниками коштує 42 гривні.

Також він поскаржився, що власними силами не може втілювати проєкт, адже має заборгованість навіть зі сплати комунальних послуг – 59 тисяч гривень (йому навіть відімкнули світло). Тож чоловік вимушений їздити в Польщу на заробітки. За його словами, в рідному місті він не може як творча особистість реалізувати жодного проєкту, аби заробити гроші на насіння квітів і проживання.

«Я – єдиний скульптор на Волині, який є заслуженим діячем мистецтв України. Я зробив шість монументів, у тому числі три благодійно за власні кошти. Своєю чергою, в Луцьку – один-єдиний, це монумент Тараса Шевченка на драмтеатрі», – наголосив Василь Рижук.

Він висловив прохання, аби міськрада долучилася до фінансування проєкту «Квітучий прапор України», щоб надалі він міг прикрашати зупинки та узбіччя доріг.

Директор департаменту житлово-комунального господарства Микола Осіюк розказав, що неодноразово зустрічався з Василем Рижуком. Він інформував, що виконувачу обов’язків директора КП «Парки і сквери міста Луцька» було доручено найняти квіткаря як фізичну особу для виконання певного обсягу сезонних робіт. Ідеться, наприклад, про посів квітів на вулиці Ківерцівській, тамтешньому шляхопроводі та інших локаціях.

Нагадаємо, у 2019 році колектив проєкту «Квітучий прапор України» звертався до Волинської обласної ради з пропозицією присвоїти Василю Рижуку звання «Почесний громадянин Волині».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
порадник Показати IP 21 Лютого 2022 13:27
На піарився Василь - то вже займися прибутковою працею! Буде вільний від роботи час і натхнення, тоді засівай!
Лучанин Показати IP 21 Лютого 2022 13:36
Нехай в братів позичить, вони мають гроші........))))))))))
Почесний громадянин Показати IP 21 Лютого 2022 13:43
Складається враження, що чоловік зайнявся цією справою, щоб потім вимагати за неї звання. Не годиться так... не годиться
до попередніх комент Показати IP 21 Лютого 2022 14:13
Такими людьми потрібно лише захоплюватися і допомагати ім! Давайте навчимося шанувати людський розум і талант та самим започаткувати якусь ініціативу - тим паче, якщо ми такі "розумні" і насмілюємось ще критикувати за добру, неймовірно важку та чудову справу, яка робить нашу Волинь ще прекраснішою!
Луцьк Показати IP 21 Лютого 2022 14:21
Такий бідний, що на новій машині розсікає. А узбіччя засіває чужими руками, так що краще промочати. Є люди, які правду знають і за доходи, і за борги і за його безпосередню працю над озелененням узбіч.
Почесний громадянин до Луцьк Показати IP 21 Лютого 2022 15:03
Та ми захоплюємося. Це не обговорюється. Але втомлює циклічність його самовисувань на звання Почесного громадянина Волині та Почесного громадянина Луцька.
лучанка Показати IP 21 Лютого 2022 14:44
Слава богу, що на насіння немає грошей. Бо якщо він думає, що робить красу, то дуже помиляється. Ростуть ці різнокаліберні соняхи через одного, що не тільки не додає охайності узбіччям, так ще й восени їх стовбури стирчать і справляють гнітюче враження. А я ще й завжди думала, чому йому не заборонять загаджувати узбіччя... А тут так все вдало " у відомого" склалося саме.
Стас до лучанки.. до лучанка Показати IP 22 Лютого 2022 17:25
Придурки ви!Людина робить гарну справу на голому ентузіазмі,а ви за це його ще й паплюжите!
Лучанин Показати IP 21 Лютого 2022 15:13
Піду рубати сухостій в ківерцівське лісництво, зарісуюсь як рятівник лісу і можна не платити за комуналку.
І крапка ! Показати IP 21 Лютого 2022 16:18
Ніякими нормативними документами, які регламентують проектування, будівництво, ремонт, обслуговування та експлуатацію автомобільних доріг висівання квітів чи висаджування кущів і дерев на обочинах НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО ! ! !
Ірина Показати IP 21 Лютого 2022 18:08
Осіюк може з цього пора починати розмову??? Всяку фігню творять що здається тотальний дурдом.
Петрович Показати IP 21 Лютого 2022 18:13
Я б тож хотів ніфіга неробить і сіяти соняшники. Але така жизнь шо нада заробляти на комуналку а вже плтім думати про соняшники!
Василівна Показати IP 22 Лютого 2022 03:48
Людина створює красу,не раз милувалась і дивувалась ,хто це робить... Але працю ніхто не відміняв
Борщівник Показати IP 22 Лютого 2022 12:13
Щиро дякую, що ви такі є і вмієте перекручувати факти. Подивіться на себе в дзеркало і ви побачите правду.
баба Марта Показати IP 27 Лютого 2022 18:52
Ми усі боргуємо то що ? Треба ще мати мізги і ходити на роботу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus