USD 39.45 39.75
  • USD 39.45 39.75
  • EUR 39.50 39.80
  • PLN 9.65 9.85

«Відрізали голови військовим і цивільним»: розслідувачі прокоментували кадри страти українського полоненого

12 Квітня 2023 12:01
Відео зі стратою українського військовополоненого, якому відтинають голову, могло потрапити в мережу, якщо співучасник цього злочину дезертирував. Або ж відео знайшли в телефоні вже ліквідованого окупанта й вирішили викласти в мережу.

Таких відео ще може бути багато, і якщо вони потрапляють в мережу, то їхні виконавці, ймовірно, можуть бути вже мертвими. Про це йдеться у повідомленні міжнародної волонтерської спільноти InformNapalm.

За словами волонтерів, подібні випадки неодноразово фіксувалися ще з 2014 року. Про це розповідали вимушені переселенці з окупованих територій Луганщини та Донеччини.

«Ми отримували усні свідчення, що російські військові (здебільшого кадирівці, але не тільки) практикували відрізання голів полоненим українцям. Не тільки військовим, а й цивільним, яких вони до цього грабували та катували. Голови відрізали не тільки чоловікам, але й жінкам, яких перед цим гвалтували», ‒ йдеться у повідомленні.

Читати ще: Зеленський закликав світових лідерів відреагувати на відео зі стратою українського полоненого

Після повномасштабного вторгнення серед російських угруповань значно зросла практика вбивств з катуваннями. Волонтери також припустили, навіщо росіяни знімають свої злочини на відео й викладають у мережу. Стверджують, що це адресовано внутрішній аудиторію.

«Вони розуміють, що залякати й зломити опір українців, демонструючи жахливі злочини й вбивства, неможливо. Командири підрозділів ЗС РФ та неформальних російських бандформувань віддають накази своїм підлеглим, щоб ті відрізали голови чи катували, а самі знімають все на телефон як доказ і елемент «пов’язання кров’ю та злочином». Щоб підлеглі розуміли, що шляху назад для них вже немає. Після такого «хрещення кров’ю» вірогідність, що бойовик втече і здасться у полон значно зменшується, бо є компромат. Тобто це контент не для нас і не для Заходу, а для внутрішньої аудиторії», ‒ йдеться у повідомленні.

У спільноті також додають, що кожен російський воєнний злочинець має бути покараний.

«Українці давно знають, що воюють проти садистів та маніяків, що росіяни прийшли вбивати й катувати, влаштовувати геноцид українського народу. Але Захід все ще вагається, чи давати більш потужну далекобійну зброю, чи давати літаки, чи вмовляти українців здатися або погодитись на «перемир’я». І такі відео демонструють, що цю війну неможливо завершити без остаточної перемоги над злом, що завжди повертається зі східних кордонів, якщо йому дати шанс «передихнути». Тому маємо перемогти зараз, щоб не залишати цей тягар війни нашим нащадкам», ‒ наголошують волонтери-розслідувачі.

Як повідомляли, російські терористи виклали у мережу відео зі стратою українського полоненого. Воїну відтяли голову. На це відреагували в Офісі президента. Його керівник Андрій Єрмак зазначив, що «за все буде відповідь і відповідальність».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus