USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.96

Відсторонення Супрун блокує доставку життєво необхідних ліків, – МОЗ

6 Лютого 2019 14:40
Ухвала Окружного адміністративного суду м. Києва щодо відсторонення від посади в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун блокує доставку життєво необхідних ліків до пацієнтів.

Про це у Facebook повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров`я, пише УНІАН.

Зазначається, що препарати на суму понад 633 млн грн, закуплені за бюджетні кошти, не можуть бути відправлені до медзакладів, оскільки розподіл препаратів відбувається за підписом в.о. міністра. Так само існує високий ризик зриву закупівельного процесу за кошти 2019 року.

Наголошується, що рішення суду блокує доступ пацієнтів до ліків, гарантованих державою, і ставить під загрозу здоров’я і життя тисяч українців.

«Наразі на складах Державних підприємств «Укрвакцина» та «Укрмедпостач» готуються до розвезення в регіони життєво необхідні препарати за 33 програмами державних закупівель. Серед них – вакцини проти кору, паротиту і краснухи (майже 390 тисяч доз) і поліомієліту (954 тисячі доз). В умовах масштабного спалаху кору, який зараз є в Україні, будь-які затримки з поставкою вакцин у регіони неприпустимі! Адже тільки вакцинація може захистити від хвороб, що призводять до тяжких ускладнень і смерті», – йдеться в повідомленні МОЗ. Крім того, на складах поки знаходяться ліки для онкохворих дітей та дорослих, пацієнтів з діабетом, хворобами серця, гепатитом; препарати для тих, хто потребує діалізу чи антиретровірусної терапії.

В міністерстві наголошують, що питання доступу пацієнтів до цих ліків часто є питанням життя і смерті. Частина препаратів дороговартісні, і пацієнти найчастіше не можуть купити їх самостійно. Саме тому так важливо, аби поставки відбувались за графіком.

«Право підпису наказів про розподіл ліків та медвиробів у регіони має лише в.о. міністра охорони здоров’я. Через рішення Окружного адміністративного суду м. Києва препарати залишатимуться на складах», – наголосили в МОЗ.

Найближчим часом очікуються також поставки дороговартісних ліків проти ВІЛ/СНІДу, онкології, гепатиту та інших захворювань. Без в.о. міністра робота з постачання та розвезення ліків буде заблокована. Під питанням опинився також початок закупівельного процесу за кошти Держбюджету 2019 року.

Зазначається, що вже в лютому МОЗ планувало підписання перших угод на закупівлі ліків з міжнародними спеціалізованими організаціями. Однак і цей процес через ухвалу суду може бути відтермінованим, оскільки підписувати договори – це також відповідальність в.о. міністра.

Як повідомлялось раніше, Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов народного депутата від Радикальної партії Ігоря Мосійчука і заборонив Супрун здійснювати повноваження виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я. Водночас суд не заборонив їй здійснювати повноваження, які були делеговані як заступнику міністра. У МОЗ заявили, що консультуються з юристами у зв’язку з появою інформації про судову заборону Супрун виконувати повноваження в.о. міністра.

Супрун виконує обов’язки міністра охорони здоров’я з 1 серпня 2016 року. У Кабінеті міністрів України заявляють про намір оскаржити рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо відсторонення Супрун від виконання обов’язків міністра охорони здоров’я. Президент Петро Порошенко заявив, що Супрун має повну його підтримку та вважає, що Верховний суд встановить істину щодо цього рішення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Корiнний лучанин Показати IP 6 Лютого 2019 14:51
Була Супрун - не було проблем зi щепленням.2 днi вiдсутня - все зупинилось. Не може без такого мiнiстра Украiна.
Онаній Показати IP 6 Лютого 2019 14:52
да ту супрун гнати треба нареформувалась вже
скептик Показати IP 6 Лютого 2019 15:19
а призначити іншого заступника т.в.о. міністра у гройсмана клепки бракує, чи що ?
Неможебути Показати IP 6 Лютого 2019 16:29
то вона вже так дореформувалася що без неї нічого не може відбуватися в МОЗ? То в такому випадку її взагалі треба гнати...за грати! Має бути чіткий механізм на час відпустки, хвроби тощо. Є перший заступник - нехай і розподіляє, в законах все чітко прописано. В таких випадках має бути назначена людина для виконання потрібних дій. Хоча... може без неї й епідемія кору зупиниться, без її вакцини ... В крайньому випадку створіть ще один департамент для вирішення проблем по департаменту, зараз же модно так. О, і робочі місця нові створяться!
пенсіонери Показати IP 8 Лютого 2019 10:53
крадія пенсій ганебного петра порошенка на НАРИ!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus