USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Недорогі знеболювальні препарати, їхні плюси та мінуси*

6 Листопада 2020 15:45
Анальгетики – це група лікарських препаратів, що сприяють зменшенню болю різного походження. Ми підготували короткий огляд найбільш популярних і порівняно недорогих знеболювальних засобів, а також їхніх основних переваг та недоліків. Зрозуміло, перед початком прийому цих засобів, як і будь-яких інших медикаментів, варто проконсультуватися зі своїм лікарем.

Вибір «правильного» знеболювального препарату зазвичай проводиться на підставі багатьох критеріїв:

- активного компоненту (діючої речовини) препарату;

- фармацевтичних властивостей (швидкості настання знеболювального ефекту, тривалості дії препарату, показань до його прийому тощо);

- форми випуску;

- безпеки (протипоказань, ризиків розвитку побічних ефектів);

- спектра дії (препарати широкої або вузької дії) та ін.

При цьому для багатьох клієнтів аптек і сервісу адресної доставки ліків Liki24 важливим критерієм залишається вартість препарату. Тому зараз ми розглянемо деякі «бюджетні» варіанти знеболювальних засобів широкого спектра дії.

Ібупрофен

Ібупрофен відноситься до групи нестероїдних протизапальних засобів (НПЗЗ). Крім болезаспокійливої та протизапальної, він має ще й деяку жарознижувальну дію.

Лікар може призначити ібупрофен для зняття болю та запалення, пов'язаних із різними захворюваннями суглобів (артрит, остеоартроз, ревматичні захворювання, анкілозуючий спондиліт тощо). Останнім часом ібупрофен досить часто використовується також і для зняття симптомів лихоманки, пов'язаної з інфекційними хворобами (ГРВІ, грип та ін.), у тому числі у дітей.

Плюси: «передбачуваність» дії – механізм дії ібупрофену вивчено досить добре, а тому він включений в перелік найважливіших лікарських засобів, рекомендованих ВООЗ. Ібупрофен зазвичай добре переноситься, не дратує слизову шлунка, може бути дозволений до прийому жінкам під час грудного вигодовування.

Мінуси: препарат не рекомендується приймати під час вагітності, особливо в її третьому триместрі. Також в окремих випадках можуть виникати побічні ефекти від прийому ібупрофену, що виражаються в розвитку бронхоспазму, нудоти, блювоти, діареї та ін. Перед початком прийому ібупрофену необхідно уважно прочитати список протипоказань. До них відносяться захворювання зорового нерва, поліпоз носових пазух, кровотечі шлунково-кишкового тракту, астма та деякі інші захворювання і патологічні стани.

Парацетамол

Недорогий і «популярний» препарат, який теж відноситься до групи НПЗЗ і володіє не тільки анальгезуючою, але й жарознижуючою дією. Парацетамол показаний при ГРВІ, зубному болі, міалгії, невралгії, артралгії, мігрені, альгодисменореї та інших станах, що супроводжуються больовим синдромом.

Плюси: парацетамол є досить безпечним за рахунок своєї низької токсичності, завдяки чому застосовується в педіатрії (для дітей від 3 років). На відміну від деяких інших знеболюючих засобів, парацетамол не впливає на артеріальний тиск. Діє препарат швидко – ефект настає приблизно через 30 хвилин після прийому та зберігається протягом 4-6 годин.

Мінуси: парацетамол не можна приймати тривалий час. Крім того, тривале вживання цього препарату в комбінації із саліцилатами загрожує підвищенням ризику розвитку онкологічних захворювань (в першу чергу – органів сечовивідної системи).

ВАЖЛИВО! Доведено, що у комбінаціях інших нестероїдних протизапальних засобів (наприклад, диклофенаку) з парацетамолом знеболювальний ефект обох компонентів посилюється. Завдяки цьому в комбінованих препаратах дози діючих речовин знижені, що дозволяє зменшити також і ймовірність появи небажаних побічних реакцій. До таких засобів належать, наприклад, Фламезід, Бол-Ран, Фаніган. До речі, Фаніган – в Луцьку та інших містах України можна замовити за найвигіднішими цінами через агрегатор даних з аптек та сервіс доставки ліків Liki24.

Анальгін

Старий добрий анальгін, «класичне» знеболювальне з активною речовиною метамизолом натрію. Крім анальгезуючого, надає ще деякий протизапальний, спазмолітичний і жарознижуючий ефекти. Підходить для прийому при болях, викликаних артритом, остеохондрозом та ін. При цьому найбільш ефективним прийом анальгіну зазвичай буває у комплексі з іншими знеболювальними препаратами.

Плюси: підходить для дітей від 8 років. Хороша всмоктуваність, що забезпечує швидку дію препарату (ефект настає вже через 20 хвилин).

Мінуси: недовгий ефект. Серед побічних реакцій організму на прийом анальгіну може підвищитися артеріальний тиск.

Дротаверин

Міотропний спазмолітик, що розслабляє гладку мускулатуру внутрішніх органів і розширює судини (незначно). Добре допомагає при болях, викликаних спастичним колітом, деякими захворюваннями сечовидільних органів і жовчного міхура, менструацією та ін.

Плюси: не «маскує» симптоми серйозних патологій, на відміну від деяких інших препаратів подібної дії. Має дуже мало можливих побічних ефектів.

Мінуси: відсутні дослідження про можливі ускладнення при прийомі препарату жінками, які годують груддю, та дітьми до 6 років. Ще один відносний недолік дротаверину полягає в тому, що він допомагає зменшити тільки біль, викликаний спазмами мускулатури – тобто, цей препарат не буде ефективним, наприклад, при зубному болю. А при головному болю дротаверин допоможе тільки якщо він викликаний спазмом судин.

Звичайно, переважна більшість знеболювальних препаратів здатні боротися лише з болем як симптоматичним проявом захворювання, але не з самим захворюванням. Однак позбутися від болю хочеться всім, вже тут і зараз, а не чекати, поки буде вилікувано захворювання, що викликає цей біль. До того ж від багатьох захворювань поки що існують лише симптоматичні препарати, тому знеболювальні засоби постійно залишаються затребуваними.

Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я, перед вживанням препаратів обов’язково проконсультуйтесь з лікарем.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus