USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Вісім місяців не отримував зарплату: працівник волинського держпідприємства вдруге судиться через звільнення

7 Вересня 2023 18:45
Взаємні звинувачення, звільнення з роботи й довгі суди, аби поновитися на посаді та отримати грошову компенсацію. Лучанин Костянтин Пантік уже вдруге хоче довести в Луцькому міськрайонному суді, що його незаконно звільнили з держпідприємства «Волиньстандартметрологія».

Торік із ним на 8 місяців призупинили трудовий договір. Увесь цей час чоловік не отримував зарплати. Потім знову покликали на роботу й одразу перевели на пів ставки. А через три місяці – взагалі звільнили. Спочатку суд першої інстанції став на сторону звільненого працівника, апеляція ж таке рішення скасувала. Тепер обидві сторони знову зійшлися в поєдинку, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

На державному підприємстві Костянтин Пантік мав контролювати проведення тендерів, преміювання, стежити за дотриманням антикорупційного законодавства. Чоловік розповідав, що на «Волиньстандартметрології» йому не рідко перешкоджали це робити. А потім – звільнили.

«Надходила інформація про певні порушення. Я мав на це реагувати. Почав здійснювати перевірку, але на мої запити Богдан Павлович (Керівник ДП «Волиньстандартметрологія» Богдан Шиба, – ВН) почав реагувати агресивно, не надавав мені жодних документів», – розповів звільнений працівник Костянтин Пантік.

Він зазначив, що мав можливість усно звертатися до керівників підрозділів щодо інформації про певні документи, однак її не отримував.

«Я писав службові записки та запити на Богдана Павловича, аби отримати потрібну інформацію, але той під різними надуманими приводам відмовлявся. Хоча законодавство дозволяє мені витребувати ці документи», – пояснив Костянтин Пантік.
Представник держпідприємства Рустам Дячук говорить навпаки. Мовляв, то сам звільнений працівник не захотів прозвітувати про виконану роботу і відмовився укладати антикорупційний план на 2023 рік, що передбачено його посадовими обов’язками. Також він розповів про випадки невиконаних працівником завдань.

Костянтин Пантік та його представник переконені, що гендиректор ДП «Волиньстандартметрологія» мав умисел звільнити чоловіка ще до того, як той нібито не виконав доручення й накази.

Читати ще: Скандал на волинському держпідприємстві: працівник судиться через звільнення

Представник звільненого працівника Дмитро Смоленський наголошує, що уповноважений з антикорупційної діяльності має подавати звітність у Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК), а не звітуватися перед гендиректором підприємства. Ба більше, розповів, що під час дії воєнного стану є положення закону, які надають підприємству право не виконувати окремі положення щодо надання звітності.

«З нього знімається певний перелік виконання його посадових обов’язків, зокрема щодо подання звітності по виконанню антикорупційних програм», – закцентував Дмитро Смоленський.

Сам Костянтин Пантік каже, що антикорупційну програму на минулий і нинішній рік писав. Але в судді виникли питання.

До слова, Пантік не єдиний, кому торік призупинили трудовий договір. Це означає, що людина не звільнена, але зарплати вона не отримує. Мовляв, через війну в держпідприємства складна економічна ситуація, не вистачає коштів.

Між тим керівник «Волиньстандартметрології» Богдан Шиба за 2022 рік у середньому на місяць отримував 69 тисяч гривень. Зокрема: в червні – 144 тисячі, у вересні – 155 тисяч гривень. Сам Шиба таку зарплату пояснював тим, що працює на посаді за контрактом.

«Міністерка економіки, вона ж перший віцепремєр, встановлює мені зарплату. І встановлює квартальну премію. Там виходить сума більше ста тисяч. Це квартальна премія, яка встановлена контрактом», – розповів Богдан Шиба журналістам.

Чи правомірно звільнили Костянтина Пантіка, суд першої інстанції вирішує вдруге. Вердикт феміди буде відомий вже згодом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Клава Показати IP 8 Вересня 2023 05:48
з його бекграундом, цьому агхітектору по когівниках належало б заникатись в якусь шпарину та не дратувати благочестивих співгромадян..

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus