USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Вісім місяців без зарплати, а потім звільнення: на волинському держпідприємстві – скандал

28 Березня 2023 17:00
Вісім місяців без зарплати, переведення на пів ставки, а потім звільнення. Лучанин, який донедавна працював на державному підприємстві «Волиньстандартметрологія», переконаний у незаконних діях керівника Богдана Шиби.

Чоловік зазначає: спочатку з ним на вісім місяців призупинили трудовий договір. Весь цей час він не отримував зарплати. Потім, коли знову покликали роботу, одразу перевели на пів ставки, а через три місяці звільнили. І призупинення договору, і звільнення чоловік вважає незаконними. Крім того, додає: в той час, коли одним працівникам зупиняли трудові договори через складну економічну ситуацію на підприємстві, іншим знаходили кошти на чималі зарплати, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Лучанин Констянтин Пантік почав працювати на держпідприємстві «Волиньстандартметрологія» у 2017 році. Його посада – уповноважений з антикорупційної діяльності. На початку березня цього року його звільнили.

«За весь час моєї роботи з 2017 року жодних доган, стягнень, претензій не було, а тут різко почалися», – говорить він.

Розпочалося все в березні 2022 року. Наприкінці місяця Констянтину і ще 11 працівникам підприємства призупинили трудові договори, тобто людина не звільнена, але зарплати не отримує.

«За підписом директора Богдана Павловича Шиби було видано накази про призупинення дії трудових відносин з окремими працівниками. Це приблизно одна четверта частина працівників. Із міністерства надходили листи і роз’яснення щодо цього закону, при яких обставинах його можна було застосовувати, але директор їх проігнорував. Ми не підпадали під норми цього закону», – зазначає Констянтин Пантік.

Спочатку трудовий договір із працівниками призупинили на один місяць. Уже другим наказом трудові договори призупинили до закінчення воєнного стану. Таке рішення керівництво пояснювало, зокрема, складним економічним становищем, в якому опинилося підприємство через повномасштабну війну.

Як вказано, у березні 2022 року підприємство отримало 516 тисяч гривень доходу. Для порівняння: у березні 2021 року дохід підприємства становив 2,96 мільйона гривень. У квітні 2022 року дохід підприємства, попри велику війну, таки зріс і становив 1,871 мільйона гривень. У квітні 2021 року дохід становив три мільйони.

Підприємство втратило дві третини замовлень на наступні місяці, суб’єкти господарювання відмовлялися заключати договори, посилаючись на невизначеність у строках, масштабах воєнної агресії.

Через складну економічну ситуацію людям і зупинили трудові договори, але економія стосувалася не всіх.

У відповідь на інформаційний запит журналістам надіслали інформацію про зарплату окремих працівників «Волиньстандартметрології». Керівник підприємства Богдан Шиба в середньому в місяць у 2022 році отримував 69 тисяч гривень. Наприклад, у березні, коли через складну економічну ситуацію людям зупиняли трудові договори, він отримав 82 тисячі гривень зарплати. У червні – 144 тисячі гривень, а у вересні – 155 тисяч гривень.

Богдан Шиба каже, що працює на посаді за контрактом, у якому прописано зарплату.

«Міністерка економіки, вона ж перший віце-прем’єр встановлює мені заробітну плату і квартальну премію. Там виходить більше як 100 тисяч, бо це квартальна премія, яка встановлена контрактом», – пояснює генеральний директор ДП «Волиньстандартметрологія» Богдан Шиба.

Головний бухгалтер підприємства торік у місяць у середньому отримував 35 тисяч гривень. Керівник одного з відділів – 30 тисяч гривень.

Констянтин Пантік із таким станом речей не став миритися і пішов до суду оскаржувати рішення про призупинення трудового договору. 1 лютого суд першої інстанції постановив, що рішення керівництва підприємства було незаконним. ДП «Волиньстандартметрологія» подало апеляцію. Констянтин Пантік зазначає, що на роботу його та інших працівників відкликали 1 грудня. Фактично без роботи вони були вісім місяців.

«Директор зіграв на випередження: щоб не оплачувати вихідну допомогу, він відкликав на роботу всіх працівників, у тому числі мене. 1 грудня ми почали працювати, але в той же день нас перевели на скорочений робочий день. Зрозуміло, що це все пов’язано із судами», – розповідає Констянтин Пантік.

Одразу в день виходу на роботу його та інших працівників перевели на півставки. 2 березня Богдан Шиба виписав Констянтину догану, 3 березня – ще одну. І того ж дня звільнив.

«За невиконання наказу генерального директора про звітування щодо виконання антикорупційних програм підприємства за 2021-2022 роки». У 2021 році я подавав звіт за виконання роботи за період 2021 року. Цей звіт підписаний заступником генерального директора. В грудні він виконував обовʼязки генерального директора. Цей звіт затверджено. Його направили в міністерство і в НАЗК. Жодних зауважень не було. У цьому наказі вимагався звіт за 2022 рік. У 2022 році зі мною було призупинено дію трудових відносин. Мене на роботі не було. Який я звіт міг подати? Я написав директору, що це незаконна вимога», – говорить Констянтин Пантік.

Усі свої заперечення щодо вимог керівника він фіксував і направляв службові записки.
Богдан Шиба в телефонному коментарі щодо призупинки трудових договорів із працівниками повідомив, що зробив це через економічні причини. Каже: замовлень у підприємства було небагато, тому мусили залишити працівників-виробничників, які заробляють для підприємства гроші, а з рештою – призупинити трудові договори.

Якщо суд визнає таке рішення незаконним і змусить виплатити Констянтину Пантіку гроші за час вимушеного прогулу, то їх Богдан Шиба платитиме з власної кишені.

«Кількість замовлень істотно зменшилася в березня-травні минулого року. Але трохи замовлень було. Я мусив із тими, хто не мав роботи, зупинити трудовий договір. Люди ходять на роботу, заробляють, а ті, що не мають роботи, часом отримують більшу зарплату. І це було би несправедливо стосовно виробничників. Тому я змушений був зупинити трудові відносини з тими, хто не надає послуг і не заробляє грошей, – розповідає Богдан Шиба. – Якщо рішення буде на його (Костянтина Пантіка, – ред.) користь, то заплачу я з власної кишені. Це державне підприємство. На державному підприємстві керівник відповідає своїми коштами за нанесену шкоду підприємству».

Щодо звільнення Констянтина Пантіка, то Бондан Шиба переконаний, що на це були підстави.

«Це все обгрунтовано. Він не захотів прозвітувати про виконану роботу й відмовився укладати антикорупційний план на 2023 рік. Це передбачено його посадовими обов’язками. Я змушений був притягнути його до дисциплінарної відповідальності – оголосити догану, а потім звільнити», – пояснює він.

Констянтин Пантік буде оскаржувати своє звільнення в суді. Також він подав матеріали до НАЗК щодо притягнення Богдана Шиби до адмінвідповідальності за корупційні діяння. У заяві – чимало інформації про можливі зловживання.

Констянтин зазначає, що його посада передбачає контроль за закупівлями, преміюванням, дотриманням антикорупційного законодавства, але додає, що нерідко на підприємстві перешкоджали його діяльності.

«Надходила інформація про певні порушення, я мав реагувати на це. Я почав здійснювати перевірку, але на мої запити Богдан Павлович відреагував агресивно. Жодні документи мені не надавалися. Я і усно звертався до керівників підрозділів, і писав службові запити на Богдана Павловича про надання документів, але отримував відмови… Закони дозволяють мені витребувати ці документи. Я вважаю: якщо немає що приховувати і якщо все законно, для чого тоді приховувати документи?» – звертає увагу Констянтин Пантік.

Остання слово в цьому конфлікті буде за судом.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Ірина Показати IP 28 Березня 2023 19:12
Непотрібне підприємство, непотрібний керівник- а кажуть, що держава бідна. Звичайно бідна, бо на таку непотріб гроші викидає.
Свв до Ірина Показати IP 28 Березня 2023 20:52
Гондурас мовчки покурює збоку
волонтер Показати IP 28 Березня 2023 20:09
Бездарний Шиба має зарплату, у 2,5 рази вищу за зарплату мера обласного центру. Везе ж дурням. Дурням, ні на що не здатним. І фірмі "везе", якою він керує. До нього там був ще бездарніший Ханзерук, який робив помилку навіть при написанні свого прізвища. Це той, хто знищив луцький спирто-горілчаний комбінат. І так живуть люди: закінчується життя, а результат: ні перед собою, ні за собою. Порожнеча.
Люся Показати IP 28 Березня 2023 20:23
Де Шиба - там завжди скандали. Людина дурного принципу. Козел.
турйчани Показати IP 28 Березня 2023 20:39
Підприємство невдале з командою невдах. Шиба зібрав під своє крило всіх своїх збитих льотчиків, які слідують за ним як сліпі за поводирем ще з ВОДА, луцьктепла і т.п. Мабуть вже дійшли!
Клава Показати IP 29 Березня 2023 04:35
притягніть хоч нині до відповідальності за злочини в бекграунді того недолугого агхітектога по когівниках ..
Were Показати IP 29 Березня 2023 09:42
Шиба чорт з чортів

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus