USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Війна через безпритульних псів: чому конфліктують луцькі зоозахисники?

28 Липня 2020 08:00
Сміття під парканом, маленькі цуцики разом із дорослими собаками: таку картину центру порятунку тварин показали в соцмережах волонтери та працівниця Волинської облдержадміністрації. Власницю цього центру та за сумісництвом голову громадської організації обурила така поведінка посадової особи, мовляв, краще не критикувати, а йти на співпрацю і допомагати.

Чому конфлікт між зоозахисниками лише наростає та чи не постраждають від цього безпритульні тварини – про це йдеться у сюжеті телеканалу «Аверс».

На вулиці Європейській у селі Рованці в центрі порятунку під опікою Богдани Новарчук і її колег нині 11 собак, з них – четверо цуценят.

На перший погляд, про чотирилапих улюбленців тут дбають, але не все так просто – стресових ситуацій у житті цих тварин теж вистачає. Богдана Новарчук розповіла: її обурила ситуація, коли Ельвіра Захарченко, яка працює в ОДА, разом із волонтерами пізнього вечора побували біля території центру та зняли відео.

«Багато волонтерів з-за кордону дуже осудили її, – стверджує Богдана Новарчук. – Видно на відео, як вона ліхтарем світить в очі собачкам, це дуже великий стрес, це психологічна питка для тварин».

На записі видно сміття, яке викинули поблизу паркану. Богдана Новарчук переконує: працівники їхнього центру так не смітять.
Сама Ельвіра Захарченко ситуацію коментувати поки відмовилася, мовляв, збирає всі необхідні документи, щоби висловити свою позицію. Щодо кримінального провадження, яке жінка згадує у своєму повідомленні, то йдеться про справу, в якій волонтери зі Славути звинувачують Богдану Новарчук у тому, що вона зі своїми колегами вивезли собак і не повернули. Зі слів Богдани Новарчук, кримінальне провадження то закривають, то відкривають знову. Мовляв, за час їхньої діяльності таких справ було безліч. Умови, в яких перебувають тварини, перевіряють, тому справи, мовляв, закривають через відстутність ознак жорстокого поводження з тваринами.

Втім волонтери стверджують: справу відкрили знову. У Єдиному державному реєстрі судових рішень вказано, що 1 липня рішення про закриття кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення за статтею «жорстоке поводження з тваринами» скасовано. Тож будуть нові перевірки.

Богдана Новарчук переконує: всіх собак, яких як ФОП відловлює з колегами у містах і селах за договорами із міськими та сільськими радами, нібито стерилізують і повертають назад. Між іншим, за немаленькі суми – від 3 до понад 20 тис. грн.

Волонтерка Ірина Петренюк, яка разом з Ельвірою Захарченко ввечері 9 липня фіксувала на відео, в яких умовах перебувають собаки, каже: пішли туди, бо попросили волонтери з інших міст, яким небайдужа доля тварин.

«Їх назад не повертали після відлову. Там виходило, що протягом тижня мало бути біля 100-150 собак. Коли ми приїхали на місце, ми тих собак не побачили, – стверджує зоозахисниця. – Ми побачили, що біля самого центру валяються мішки зі сміттям, в яких вже проглядалися залишки тварин, кров. Ми викликали поліцію і слідчо-оперативну групу. Дочекалися їх і вже разом з ними оглядали територію навколо».

В Головному управлінні Національної поліції у Волинській області підтвердили інформацію, що 9 липня на територію, де Богдана Новарчук тримає песиків, волонтерки викликали правоохоронців. За фактом нібито жорстокого поводження з тваринами. Однак, оглянувши центр порятунку, поліцейські не виявили жодних порушень, тож протоколу не складали.

Своєю чергою Богдана Новарчук звернулася із скаргою на дії Ельвіри Захарченко у Волинську облдержадміністрацію та із заявою на неї в прокуратуру. У Волинській облдержадміністрації коментувати ситуацію, в якій фігурує їхня працівниця, відмовилися.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Анонім Показати IP 28 Липня 2020 08:28
"Їх назад не повертали після відлову." - І правильно робили. Нема чого тварюкам по вулицях міста бродити.
Микола до Анонім Показати IP 28 Липня 2020 09:54
Таким виродкам як ти немає чого по місту бродити, і взагалі в суспільстві бути
лучанка до Микола Показати IP 28 Липня 2020 10:40
Чому як зоозахисник, так агресивний бидляк? Совпадєніє? І хто тут виродок?
123 до Микола Показати IP 28 Липня 2020 11:01
Зоозащітнікі у всій красі)
123ЙО до 123 Показати IP 28 Липня 2020 20:07
З недавніх пір я думаю що більшість зоозахисників хворі, психічно...
123 до Микола Показати IP 28 Липня 2020 20:05
Хто тобі намордник дозволив зняти, тварь?
читачка Показати IP 28 Липня 2020 08:30
Стерилізація без знеболення, зашивання лєскою, народження цуценаят після такої "стерилізації", підвішення на петлі - це не катування? не кажучи вже про інше.. Лицемірка та злочинниця. Під суд!
Віра Показати IP 28 Липня 2020 09:29
Переймається Новарчук стресом у песиків від освітлення ліхтарем..... А забирати з усіх усюд і викидати будь де, це не стрес для тварин?!
До анонім Показати IP 28 Липня 2020 09:51
Їх не повертали в ті міста, звідки собак привезли, а ось у Луцьку періодично спостерігаємо появу нових зграй( дорослих, необізнаних з місцевістю) псів
Дідо Показати IP 28 Липня 2020 10:52
"психологічна питка” це би...о не вміє українською розмовляти, а до бюджету присмокталась не відірвеш.
Народна прокуратура Показати IP 28 Липня 2020 13:14
Коли ця Дана Новарчук була громадською активісткою, то тільки й займалась тим, що висловлювала претензії до представників місцевої влади щодо неналежної роботи з безпритульними тваринами. У зв'язку з цим її зробили очільницею вказаного притулку, щоб вона сама показала, як треба працювати. Але виявилось, що ляпати язиком і робити щось конкретне - різні речі, і з цього часу Новарчук постійно потрапляє у якісь скандали щодо своєї неналежної роботи. Як бачимо, їй критика не подобається, хоча сама дуже полюбляла когось критикувати. Ось це наука для кожного "активіста"
лучанка до Народна прокуратура Показати IP 28 Липня 2020 13:48
Яка "неналежна робота"? Вона тупо привласнює кошти і створює своїми діями загрозливу для здоров"я людей епізоотичну ситуацію. За таке відкривають кримінальні проваждення, а не громадський осуд. Чхає вона на вас усіх з її заробітками . Чхає і гавкає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus