USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Вода у Луцьку буде чистішою: водоканал реалізовує проєкт з Європейським інвестиційним банком

31 Січня 2023 17:56
В обласному центрі Волині комунальне підприємство «Луцькводоканал» проводить ремонті роботи за підтримки Європейського інвестиційного банку. Коли нещодавно у Луцьку на один день було зупинене водопостачання, відбувалася заміна запірної арматури. Ці підготовлювальні заходи дадуть можливість реалізувати проєкт щодо заміни магістральних водогонів, а також переключати потоки води, аби споживачі максимально залишалися з водопостачанням.

Про це йшлося під час ефіру на 12 каналі з першим заступником директора комунального підприємства «Луцькводоканал» Святославом Дмитроцою.

«Загалом проєктом передбачена заміна двох ділянок магістральних водогонів – одна в районі вулиць Дубнівської та Карпенка-Карого до «Порт Сіті», інша ділянка сирого водогону для гнідавської станції водопідготовки в межах села Рованці. Наприклад, на ділянці вулиці Карпенка-Карого роботи триватимуть до пів року, але споживачі залишаться з водопостачанням», – повідомив посадовець.
З його слів, заміна магістральних водогонів дозволить покращити якість води, що тече з кранів лучан.

«Труби, які експлуатуються сьогодні,– переважно стальні. Це матеріал, який при контакті з водою та повітрям має здатність до корозії. Відповідно, ці елементи через воду потрапляють до наших споживачів. Замінивши ці труби на труби з нових матеріалів, тобто з пропілену, ми виключаємо цей фактор. Під час аварійних процесів, коли ми зупиняємо водогони і починаємо відновлювати водопостачання, то люди найбільше скаржаться, поки вода не протече по трубах і не стане чистою. Максимум це триває до години часу», – наголосив Святослав Дмитроца.

Однак «Луцькводоканал» реалізовує не лише цей проєкт, а й постійно проводить роботи щодо заміни аварійних ділянок: «Один із елементів, за рахунок чого ми їх проводимо, – це інвестиційна програма. У 2023 році заплановано, окрім заміни шести кілометрів за кошти Європейського банку, провести заміну 1200 метрів магістральних водогонів коштами інвестиційної програми. Це частина коштів, які люди сплачують за надані їм послуги. Окрім магістральних, потребують заміни труби і меншим діаметром – для кварталів житлової забудови, для заживлення будинків. Цього року ми плануємо замінити 400 метрів таких труб. До того ж, в рік ми замінюємо близько 500 метрів аварійних труб».

Також посадовець «Луцькводоканалу» поінформував про те, на якому етапі перебуває реалізації проєкту реконструкції очисних споруд.

«На сьогоднішній день ми виходимо до формування тендерної документації, аби оголосити торги, оскільки сам проєкт є проблемним у своїй реалізації. Споруди є працюючими, процес їхньої реконструкції потрібно спланувати та виконати так, щоб не зупиняти очисні споруди. 50% споруд та обладнання не буде будуватися з нуля, його будуть відновлювати та приводити роботу в нормальний стан. А близько 30-40% нашої технологічної схеми будуватимуться заново. Тому це впливає на формування тендерної документації, яку також потрібно узгодити з Європейським банком, адже кредитор хоче розуміти, куди йтимуть кошти. Думаю, за місяць часу ми зможемо оголосити процедуру торгів. Загалом проєкт щодо реконструкції очисних споруд займе від 3 до 4,5 року».

Очисні споруди «Луцькводоканалу» в Липлянах збудовано 50 років тому. Розташовані вони трохи далі ніж за кілометр від Луцька, натомість зона розсіювання складає 5-7 кілометрів.

Причин виникнення різкого неприємного запаху від очисних кілька: якість стоків, застаріла технологія, груба експлуатація і надто близьке розташування до міста. Розв'язання цієї проблеми теж має бути комплексним: реконструкція очисних споруд, зміна технології поводження з мулом та відповідальність споживачів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus