USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Волинь потребує робітничих професій, а молодь йде вчитися у виші

23 Травня 2021 18:56
На Волині варто підвищувати престижність робітничих професій і коригувати регіональне замовлення фахівців, залежно від потреб роботодавців.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціального захисту.

Зокрема, заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт порушив тему регіонального замовлення у закладах профтехосвіти. Під час звіту щодо виконання «Територіальної програми зайнятості населення Волинської області на період до 2020 року» він поцікавився в очільника обласного центру зайнятості, чи задовольняють потребу у фахівцях місцеві профтехучилища.

«Питання фінансування зайнятості йде через наші ПТУ, на які ми багато виділяємо коштів. Чи аналізує центр зайнятості перелік професій, яким навчають наші профтехучилища, чи всі ці професії потрібні? Можливо, треба змінити в деяких професіях квоти?» - поцікавився посадовець.

На це директор Волинського центру зайнятості Роман Романюк повідомив, що вони постійно прогнозують потреби ринку праці, опитуючи роботодавців. Заклади профтехосвіти погоджують з центром зайнятості регіональне замовлення на підготовку і формування груп, але, каже він, це зводиться часто до формальності.

«Бо при кожних зустрічах є певний дисбаланс. ПТНЗ не завжди можуть набрати потрібну групу тієї професії, яка нагально треба. Вони відкриють набір, але не наберуть учнів, тому мусять коригувати. Наприклад, роботодавці потребують електрогазозварників, а їх профтехучилища навчають раз у два-три роки. Нам відповідають, мовляв, це відбувається тому, що вони не можуть часто набрати групи», - зазначає він.

З його слів, закладам варто покращити профорієнтаційну роботу в школах, підвищувати престижність робітничих професій, оновити навчально-матеріальну базу, щоб більше дітей там хотіли навчатися.

«Спілкуючись з молоддю, ми часто про це говоримо. Вони йдуть здобувати вищу освіту, бо це модно і престижно. Але той же електрогазозварник успішно може мати 20-25 тисяч гривень зарплати. І не всі з вищою освітою таку зарплату мають», - зауважив Роман Романюк.

У результаті обговорення члени комісії ухвалили рішення звернутися до центру зайнятості з проханням надати обласній раді прогноз потреб професій на ринку праці Волині.

«Ми не настільки багаті, щоб навчати незатребуваних професій та ігнорувати потреби роботодавців. Треба дуже уважно відслідковувати, що треба роботодавцям. Якщо ПТУ не можуть набрати учнів, значить недопрацьовують інформаційно», - резюмував Григорій Пустовіт

До слова, обласні коледжі та заклади профтехосвіти вартують бюджету понад 500 мільйонів гривень, з них 410 мільйонів - це власні доходи обласного бюджету.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
дідо Показати IP 23 Травня 2021 19:23
навчання у вишах має бути дорожчим і менше місць для бюджетників, жодних пільговиків....тоді народ піде в пту.
Анонім до дідо Показати IP 24 Травня 2021 09:06
то коли розумна дитина але без грошей то в пту ? а коли багатій але тупий то в виш? такі і лікарі в нас такі депутати. так і живем
Народна прокуратура Показати IP 23 Травня 2021 20:15
До Дідо. Може Ви й дідо, але, здається, довбень. Треба не обмежуючі заходи вживати, а зарплату платити європейську, тоді й не буде потреби у більшості молодих людей здобувати вищу освіту. Якщо в США чи західноєвропейстких країнах людина знає, що працюючи кваліфікованим робітником, матиме власне житло, автомобіль і середній рівень життя, то вона й не бачить потреби витрачати додатковий час і кошти на здобуття вищої освіти. І проблема тут у першу чергу не в закладах освіти, а в жадібності наших роботодавців
Анонім до Народна прокуратура Показати IP 23 Травня 2021 21:36
схоже на фантазії. мабуть, ви не знаєте реалій життя в країнах на захід від Польщі.
Анонім до Народна прокуратура Показати IP 24 Травня 2021 00:00
Той дідо це неадекватний троль- провокатор. Постійно пише усіляку ахінею.
Анонім Показати IP 23 Травня 2021 20:24
рахуємо: 20000грн/190 роб. годин(за місяць) = 105 грн/ година= 3€/год оплата праці. ще аргументи потрібні?
скептик до Анонім Показати IP 23 Травня 2021 23:44
не зовсім вірно. в місяці 160 робочих годин. але проблема в іншому. переважно після одержання диплому (бо відвідування українських вузів переважно важко назвати назвати навчанням) до 70 % випускників кладуть свої дипломи в шухляду і все-одно ідуть працювати на робочі посади. а проблема дійсно у зарплатах, бо навіть 20 тис грн далеко не всі роботодавці пропонують навіть на робочих посадах не кажучи про дипломовані. на жаль вбита недолугими урядами економіка не може запропонувати вищі зарплати навіть у конвертах . і навіть мінімальна польська зарплата у 15 тис грн є скоріше винятком ніж правилом
Безробітний Показати IP 24 Травня 2021 09:07
Мені пропонували навчання на біржі в ПТУ, але на чому вчитися? Станки 60-х років випуску, всі списані, а прийдеш на виробництво- вчися по новому. Краще навчання проходити на станках на яких прийдеться працювати, прямо на заводі
Анонім Показати IP 24 Травня 2021 09:08
робітничі теж нікому особо не потрібні
Анонім до Анонім Показати IP 24 Травня 2021 14:18
якщо перекури кожної години + аромат вихідних в понеділок, то так, не потрібні
Лучанин до Анонім Показати IP 24 Травня 2021 14:19
Неправда. Потрібні, просто спочатку потрібно здобути відповідну кваліфікацію. Той факт, що людина закінчила ПТУ, ще не означає, що вона отримала відповідний досвід. Тому спочатку потрібно кілька років попрацювати заради досвіду і коли за цей час людина буде старатись розширити свої практичні навички, то з неї вийде спеціаліст, за яким будуть черги стояти. Спробуйте знайти хорошого(ще раз повторю ХОРОШОГО) сантехніка, будівельника, зварювальника, та будь-кого, і ви зрозумієте, що це не так легко. Зазвичай роботу не можуть знайти ті, хто або її не шукає або ще не навчився добре працювати, але хоче отримувати високі доходи...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus