USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Волинь у часі і просторі: у Луцьку відбулася науково-практична конференція пам’яті Івана Корсака

4 Грудня 2021 14:45
3 грудня в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків провели першу науково-практичну конференцію «Волинь у часі і просторі: історія, культура, духовність» з нагоди 75-річчя від дня народження журналіста, письменника, громадського діяча Івана Корсака.

Взяти в ній участь було запрошено науково-педагогічних працівників, науковців, докторантів, аспірантів, краєзнавців, представників громадських організацій, творчих спілок та інших установ.

Організували захід Волинський національний університет імені Лесі Українки, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, Волинська крайова організація Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка.
«Ця конференція має велике значення для розвитку науки, це один з ефективних шляхів її формування. Ще один важливий аспект – це те, що сьогодні ми говоритимемо про історію, – вітаючи гостей, зауважив голова правління VolWest Group, науковець, засновник Музею сучасного українського мистецтва Віктор Корсак. – Мені дуже подобаються слова Наполеона про те, що історію пишуть переможці. Я цей вислів перефразовую так: хто хоче перемогти, той мусить писати свою історію. Ще один не менш важливий аспект цієї конференції – це формування еліти».

На його думку, потрібно фіксувати у пам’яті, часі й просторі видатних особистостей. І ця конференція – ще один вагомий крок у вивченні творчої спадщини Івана Корсака, який направду був видатною особистістю.
Із вітальними словами та теплими спогадами про Івана Феодосійовича до гостей звернувся заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт. Відеозвернення зі стін Верховної Ради передала народна депутатка Ірина Констанкевич, наголосивши, що завдяки Іванові Корсаку вдалося реалізувати низку важливих проєктів.
Під час роботи конференції чи не найбільше уваги було приділено саме творчому доробку та внеску в історичну науку видатного волинянина. Зокрема змістовними були доповіді професора кафедри історії України та археології, кандидата історичних наук Миколи Кучерепи, директорки видавництва «Ярославів Вал», де було видано більшу частину історичних романів письменника, Світлани Короненко, лауреата багатьох літературних премій, журналіста, літературознавця, бібліографа, видавця, письменника Сергія Козака та інших учасників заходу.
Враженнями від багатої творчої спадщини Івана Корсака поділився й гість із Польщі – історик, професор Військової технічної академії Адам Останек.

Згодом за матеріалами науково-практичної конференції буде видано фахове видання «Літопис Волині», де опублікують відібрані експертною комісією роботи, присвячені життю та творчості Івана Феодосійовича Корсака.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus