USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

Волинь ‒ в аутсайдерах за продажем нових авто, ‒ статистика

3 Серпня 2012 15:36
Статистику продажів нових автомобілів проаналізували в Україні.

Результати дослідження опублікував AUTO-Consulting.

За перше півріччя в рейтингу лідерів змін не відбулося, проте спостерігаються нові тенденції розвитку регіональних ринків. Зокрема, не тільки зупинилася, а й знизилася динаміка продажів в Донецькій області. Якщо порівняти зростання продажів в областях із середнім показником зростання українського ринку (за перше півріччя 9,58%), стає очевидно, які саме регіони це зростання забезпечують.

Якщо в минулому році динаміку продажів вищу від ринкової показувала тільки Донецька область, то в 2012-му таких регіонів вже сім. Це ‒ місто Київ, Республіка Крим, Харківська, Донецька, Дніпропетровська, Закарпатська та Рівненська області. Саме за рахунок цих регіонів авторинку вдається демонструвати зростання.

У решти ‒ зростання менше від ринкового. А деякі регіони не тільки не додали ні відсотка в динаміці, але й навпаки ‒ «пішли в мінус». Тобто, продаж в них, порівняно з аналогічним періодом 2011 року, скоротився.

Найбільше падіння динаміки продажів спостерігається в Тернопільській області. Майже 12%. Далі йдуть Хмельницька ‒ майже 7,5%, Чернігівська ‒ трохи більше 7%, Чернівецька ‒ близько 5,5%, Черкаська ‒ більше 4,5%, Волинська ‒ майже 3%, Луганська ‒ близько 0,5% і Житомирська область ‒ чверть відсотка.

Незважаючи на наведені цифри, загальна картина виглядає не так погано, якщо порівняти її з даними AUTO-Consulting за 2011 рік. Тоді «в мінусі» було 18 областей. У 2012-му їх тільки 8.
До того ж, в областях-аутсайдерах змінилося в порівнянні з минулим роком співвідношення нових іномарок і автомобілів виробництва країн СНД. Іномарок стало більше. Повʼязано це з припиненням виробництва та зникненням з ринку найдоступніших автомобілів з СНД. Наприклад, вітчизняних «Таврій» і «Славут», а також ВАЗівської «класики».

Ті, у кого в 2012-му була можливість придбати замість нового ВАЗу нову іномарку, зробили це. Тому, співвідношення іномарки/СНД збільшилася на користь перших. А ті, хто дорожче нової «Таврії» нічого собі дозволити не міг, змушені були купити стару іномарку, автоматично зменшивши обсяги та динаміку продажу нових автомобілів в своїх регіонах.

Щодо обсягів продажу нових легкових автомобілів в першому півріччі 2012 року, то лідери тут залишилися ті ж, що і в 2011-му. Це ‒ Київський регіон, Донецька, Дніпропетровська та Харківська області. Причому, на Київ і область припадає понад чверть продажу всієї країни. В 2011-му до чверті вони ще «не дотягували». У Києві та області спостерігається зростання як обсягів, так і динаміки продажу.

Донецька область, яка посідає друге місце, такими показниками цього року похвалитися вже не може. Лідер динаміки продажів в 2011 році у першому півріччі 2012-го зменшив темп зростання на одну третину ‒ зараз близько 14%. А за обсягами продажу навіть трохи втратив. Чи то всі потенційні покупці донецького регіону вже обзавелися новими автомобілями, чи то перебралися до Києва і тепер підвищують столичні рейтинги.

За даними AUTO-Consulting, середньостатистична вартість купленого українцями автомобіля, за підсумками півріччя, зросла на 6% і досягла 17,5 тисяч євро. І якщо рік тому тільки 2 регіони могли похвалитися середньою ціною проданого авто вищою, ніж ринкова, то цього року таких областей вже більше. До Києва та Одесі, в яких традиційно купують дорожчі авто, ніж в цілому по Україні, додалися Львівська і Харківська.

На останньому місці по продажу нових легкових авто, як і в 2011 році, Волинська та Чернівецька області. А найбільш дешеві автомобілі купували мешканці Чернігівської та Сумської областей.

До слова, якщо скласти кількість автомобілів, проданих у першому півріччі в Києві і області, а також у Донецькій і Дніпропетровській областях, вийде майже половина нового автопарку всієї країни.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
наша пісня гарна, починаємо з початку... Показати IP 3 Серпня 2012 19:15
та зменшіть ціни на ті авто шляхом перегляду того дибільного розмитнення, а тоді піде зростання. Ніхто не купує, бо таких грошей у населення немає.
antikommi Показати IP 3 Серпня 2012 22:52
Щось луганські *кормільці* не пересідають на нові машини...
Лучанка до antikommi Показати IP 4 Серпня 2012 13:29
аха ха))) точно)))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus