USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Волині загрожує землетрус?

31 Березня 2011 14:13
Невдовзі у районі Карпатського регіону станеться землетрус силою дев’ять балів, який може «докотитися» до Волині, де поштовхи можуть сягнути семи балів, вважає лучанин Володимир Кравчук.

Кравчук, якого називають «луцьким Глобою», вже 15 років спостерігає за змінами в природі і створив свою теорію стихійних лих та природних катаклізмів, - пише 31 березня Віче-інформ.
Лучанин стверджує, що своєрідним «поштовхом» до цього може стати землетрус у Японії.

«Усе у світі пов’язано. Якщо лихо відбувається в одному куточку планети, то як відлуння і в іншому стається щось подібне, але трохи в менших масштабах… За моїми підрахунками відлуння піде в Карпатський регіон», - каже Кравчук.

Як стверджує в інтерв’ю «Дзеркалу тижня» заступник директора інституту геофізики НАН України Олександр Кендзера, у південній частині Східних Карпат є сейсмічна зона Вранча, яка генерує сильні землетруси. На території України є багато тектонічних розломів, які також можуть генерувати землетруси. Тому небезпека землетрусів в Україні справді існує.

За словами начальника відділу цивільного захисту УМНС у Волинській області Анатолія Свірського, хоч Волинь і не належить до сейсмічно активної зони, та область може відчути залишкові прояви можливої хвилі землетрусу у Карпатах.

Найбільш імовірними об’єктами пошкодження, якщо сюди докотиться землетрус у сім балів за шкалою Ріхтера, стануть старі будинки, збудовані у 1960-х роках, в тому числі так звані «хрущовки». А також будинки, які перебудовувалися з порушенням архітектурних вимог – зокрема й ті, де зроблена реконструкція на несучих опорах та стінах, і навіть нові будинки, збудовані неякісно, - каже архітектор Олександр Пархоменко.

Як зазначає газета, на Волині у 1977 та 1986 роках був зафіксований землетрус. У 77-му область «трусонуло» на п’ять балів – це були наслідки землетрусу в Румунії. Така ж причина і землетрусу на Волині у 1986 році.

Фахівці зазначають, що передбачити точну дату катаклізму неможливо. Керівник відділу сейсмічності Карпатського регіону, кандидат фізико-математичних наук Сергій Вербицький каже, що у світі немає методів короткострокових прогнозів.
«Існує лише імовірний прогноз, прогноз того, де може відбуватися землетрус, якої сили може бути, якої періодичності. Але казати, що він буде в певному регіоні і вже завтра чи післязавтра – такого немає», - вважає науковець.

Як пише газета «Експрес», цими днями на Західній України сейсмологи зафіксували сім поштовхів земної поверхні і дев’ять землетрусів.

Директор обсерваторії Національного університету імені Федьковича Андрій Ніколаєв каже, що коливання тектонічних розломів вони фіксують майже щодня. Ці коливання абсолютно безпечні. «Лише протягом останніх чотирьох років ми зареєстрували 108 землетрусів. Їх населення не відчуло, бо силою вони були лише бал, це здатні зафіксувати лише прилади», - каже Ніколаєв.

Науковець додає, що на Західній Україні існує на 85 % вірогідності сильного землетрусу. «На жаль, спрогнозувати дату, коли це станеться, не можемо. Чекаємо його протягом 2010 2018 років», - каже науковець.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
sukoman Показати IP 31 Березня 2011 14:48
При Ющенко такого не было! йомайо штож делать-то теперь???
vid narodu Показати IP 31 Березня 2011 15:14
Для чого ВИ разом із своїм Кравчуком лякаєте, і без того збуджених та наляканих всякими проблемами наших людей ??? А може у Вас вже 1 КВІТНЯ ???
Волиняка Показати IP 1 Квітня 2011 21:40
Якщо не можете спрогнозувати дату землетрусу, то навіщо про це писати і так людям мізки всілякою дурнею пудрите. Природа сама знає, що і як їй робити з нами, за все те, що ми зробили з нею.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus