USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянка лікує односельців лавандою

4 Грудня 2017 19:00
Що таке сільська робота, Любов Сливка знає з раннього дитинства. Сім’я, в якій вона зростала, була багатодітною, батько працював на заводі, мама – в колгоспі, тож малечі не раз доводилося підміняти їх по господарству. А коли дівчинка пішла в четвертий клас, важко захворіла.

Вирок лікарів був надто суворим для дитячого усвідомлення, а надія на те, що одужає від захворювання Бехтерєва, не жевріла на життєвій стежині навіть малесеньким світлячком. Та й нині кожен новий день – це боротьба за можливість не лише стояти на ногах, а ще й давати раду домашнім проблемам. Про це пише газета Волинські Новини від 30 листопада.

На допомогу приходить... любов до квітів. Тому в обійсті Сливок з ранньої весни до пізньої осені розцвітають підсніжники, крокуси, півонії, гіацинти, примули, гвоздики, братики, троянди, юка, мускарики, вербена, остеоспурмум, мімуліс, сальвія, арабіс, лілії, армерія, пасіфлора, спірея, сантолімо, гацанія – всіх і не злічити. Як їм дає раду Любов Андріївна, якій через стан здоров’я навіть навприсядки біля грядки поратися важко, доводиться лише дивуватися.

Та особлива увага господині – до квітки кохання, що її оспівала Софія Ротару, – лаванди. Аж світ довкола заповнюється блакиттю, коли довго дивитися на плантацію з тендітними стебельцями та квітами кольору небес.

«Понад двадцять років тому в нашому селі Дубечному розпочав роботу благодійний дитячий табір «Віфанія», – згадує Любов Сливка. – Тоді-то моя сестра Ніна й посадила на території табору біля фонтану перші чотири кущики лаванди. Через деякий час я зібрала з них трохи насіння і, позаяк люблю експериментувати, навесні виростила вже власну розсаду. Попікірувала та згодом висадила її на грядку. Раділа, як дитина, коли лаванда зацвіла. А вже у серпні понесла на базар. Односельці довго розглядали лавандові букетики, розпитували про цілющі властивості рослини, здивовано знизували плечима, але тільки дехто наважився придбати. Я ж не йняла віри, що така гарна квітка мало кому припала до душі».

Як давно це було! Нині ж у багатьох обійстях дубечненців росте лаванда, придбана саме з грядки Любові Андріївни, а вона неймовірно задоволена, коли бачить її на багатьох сільських вулицях.

За час, відколи Любов Сливка розводить ці ніжні квіти кохання, дізналася про них практично все: як сіяти, коли висаджувати, яким чином формувати кущики.


«Лаванда любить сонце, – розповідає пані Люба. – Росте до тридцяти років. Її потрібно підстригати, коли відцвіте, тобто восени, тоді набирає силу. Навесні можна підкоригувати форму кущиків. Попри красивий вигляд, лаванда цінна й лікарськими властивостями, про які варто пам’ятати».

Любов Андріївна розповідає, як до неї звернулася односельчанка, що потерпала від чоловікової зради. Він залишив сім’ю, дітей та пішов до іншої. Тому жінка дуже нервувала. На допомогу прийшла лаванда, яку заварювали як чай. Через деякий час до знервованої жінки повернулися спокій, сон та апетит, життя потекло звичним руслом.

«З лаванди, якої в світі налічується 47 видів, можна створювати букети, плести «коси», робити подушечки із сушених квітів, – каже співрозмовниця. – Вона діє не лише заспокійливо, а є чудовим антисептиком, яким при ангіні полощуть горло. У Стародавньому Римі лаванду через антибактеріальну дію додавали у воду, якою омивали руки. Відомі не лише седативна, а й протисудомна та сечогінна дія лаванди. Це засіб проти головного болю, зокрема мігрені, неврастенії. Лікарська рослина стимулює серцево-судинну систему, поліпшує мікроциркуляцію крові, помічна при захворюваннях суглобів, травмах та ударах. Її добре використовувати хворим, що перенесли інсульт. Настій з лаванди «відчиняє» закупорені печінку й селезінку. У давнину нею лікували навіть кашлюк та туберкульоз. Лавандову ефірну олію використовують для масажу тіла».

А ще лаванда – хороший подарунок господиням, бо є засобом проти молі, тому її варто класти в шафи для одягу.

«Вишукані ресторани пропонують своїм відвідувачам коктейлі з лаванди, додають її до риби та м’яса, соусів і салатів. Цю рослину використовують у парфумерній промисловості», – додає квітникарка.

Відомі й лавандові весілля, на яких цими квітами прикрашають зал. Під час їх проведення сукня нареченої має колір цієї квітки, навіть шкарпетки нареченому підбирають за таким же принципом, не кажучи вже про те, що вона присутня навіть у запрошеннях на свято.

ЛІКУВАЛЬНІ РЕЦЕПТИ З ЛАВАНДОЮ

Проти кашлю: до 1 ч. ложки меду додати 2 краплі олії лаванди, настій вживати тричі на день. Цей засіб знижує запалення бронхів.

Проти блефариту: 1 ст. ложку 32-відсоткового спирту змішати з 60 г свіжих квітів лаванди, настояти впродовж місяця, процідити. Наносити на запалені повіки протягом 24 днів 1-2 рази на день.

При сухій екземі: у півлітра оливкової олії додати 25 г квітів лаванди й залишити на кілька годин на водяній бані, дати суміші постояти упродовж ночі, процідити. Використовувати як мазь протягом 4-6 тижнів.

При отиті: в 1 ч. ложку меду додати 2 краплі лавандової олії і таким розчином закапувати вуха.

Проти хронічної втоми: приготувати ванну з розрахунку 50 г суцвіть лаванди на 20 л води. Така ванна допоможе також відновити сили після втоми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus