USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Волиняни щороку потерпають від їдкого диму з пожеж на торфовищах

29 Травня 2021 15:58
Мешканці села Ржищів вже давно потерпають від пожеж на торфовищах, які відбуваються майже щороку. Орендар, який має обслуговувати цю територію і гасити пожежі, не дотримується умов укладеного договору.

Про це стало відомо під час сесії Волинської обласної ради.

Депутат Юрій Ройко повідомив, що до нього звернулося керівництво Мар’янівської селищної ради, де мешканці щороку зазнають шкоди життю і здоров’ю. Річ у тім, що впродовж десятків років з настання тепла біля села Ржищів з різною інтенсивністю горять торфовища.

«Щороку мешканці Ржищева потерпають від їдкого диму і продуктів згорання торфу, є реальна загроза життю і здоров’ю людей. Приміром, у 2009 році пожежу приборкували півмісяця із залученням зведеного пожежно-рятувального загону ДСНС», - каже депутат.

Йдеться про понад 400 гектарів земель державної власності. Частину площі тривалий час орендував Стоянівський торфрбрикетний завод. У грудні 2020 року облдержадміністрація уклала договір оренди ділянки, площею 108 гектарів зі Стоянівським заводом до 2037 року. У договорі, зокрема, йдеться, що орендар зобов’язується обслуговувати, у тому числі й гасити пожежі на території, площею 412 гектарів, а не тільки на ділянці, де видобувають торф. Проте орендар цих умов не дотримується.

«Насправді ж орендар опікується лише ділянкою, задіяною для видобуку торфу і уникає гасіння пожеж, які виникають за її межами. Тому звертаюся до облдержадміністрації як орендодавця контролювати і вимагати від орендаря виконання умов договору щодо обов’язкового обслуговування та сприяння усунення надзвичайних ситуацій, зокрема, гасіння пожеж на ділянці, площею 412 гектарів», - зазначив Юрій Ройко.

Крім того, він додав, що на згаданій території є чималі поклади торфу (до 16 метрів) і було б доцільно провести перемовини з ДП «Волиньторф» та КП «Волиньприродресурс» щодо використання цієї території.

Депутати підтримали запит колеги.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus