USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.88

«Волиньприродресурс» розпочне розвідку запасів бурштину на Маневиччині

11 Липня 2019 18:00
Комунальне підприємство «Волиньприродресурс», маючи спецдозвіл на користування надрами та за погодженням з Волинською облдержадміністрацією починає розвідку запасів бурштину на території Маневицького району. Діяльність підприємства дозволить забезпечити місцевих жителів робочими місцями, а бюджет – надходженнями. Адже по 25% від прибутку отримуватимуть місцеві і обласний бюджети.

Про це в коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини повідомив заступник директора КП Анатолій Капустюк.

Спецдозволи на видобуток бурштину Державна служба геології та надр України у встановленому законом порядку надала «Волиньприродресурсу» ще в 2017 році. Проте з того часу діяльність КП блокували на місцях. Як розповів голова Волиньради Ігор Палиця, причиною цього був шантаж з боку тодішнього президента Петра Порошенка, який вимагав працювати на його виборчу кампанію.

Природу не нищитимуть, місцевих забезпечать роботою

6 червня 2019 року голова Волинської ОДА Олександр Савченко нарешті підписав угоду про проведення розвідувальних робіт між комунальним підприємством облради та ОДА, а 4 липня в село Галузія Маневицького району вирушила техніка, яка мала дослідити запаси бурштину.

Проте перелякані місцеві жителі, вирішивши, що техніка приїхала вимивати бурштин, перекрили їй дорогу.
Аби пояснити людям, що всі роботи – абсолютно законні і погоджені з владою, а видобуток не завдасть шкоди майну людей і довкіллю, на місце виїхав Анатолій Капустюк.

Під час зборів в сільському клубі місцеві жителі занепокоїлись долею місцевого озера. Мовляв, в результаті робіт воно може обміліти. Натомість Анатолій Капустюк пояснив, що на озері жодних робіт проводитись не буде – лише в болотах.
Заступник директора КП пояснив, що діяльність підприємства не несе загрози, натомість дозволить працевлаштувати чимало місцевих жителів з достойною оплатою праці.

25% від прибутку отримають місцеві бюджети, ще 25% обласний

Зі слів Анатолія Капустюка, робота підприємства напряму вигідна селянам. Адже четвертину від доходу, а це мільйони гривень, передаватимуть в місцеві бюджети, ще стільки ж – в обласний. 25% відраховуватимуть державі у вигляді рентних платежів, а решту залишатимуть на діяльність КП.

Це дозволить відремонтувати дороги, школу, садочок, місцевий ФАП. З його слів, завдяки децентралізації, сільська рада сама зможе розпоряджатись цими коштами так, як буде вбачати за потрібне для громади.

Щодо побоювань місцевих жителів, то їх, зі слів заступника директора КП, можна зрозуміти – люди нажахані «місячними пейзажами» сусідньої Рівненщини та Житомирщини та навалами бурштинокопачів, тому не хочуть допустити цього на Волині. Проте в цьому «Волиньприродресурс» є союзником місцевих жителів, адже КП започатковує саме легальний видобуток.
«У цьому і полягає перевага роботи КП. Його власником є громада Волині, весь прибуток спрямовується в обласний і місцеві бюджети, а волиняни матимуть змогу працювати в себе вдома і заробляти хороші гроші, не виїжджаючи на заробітки за кордон.

Видобуток і всі супутні роботи – строго регламентовані, рекультивація, тобто відновлення земель, – обов’язкова його складова. Це і є цивілізований, сучасний та законний видобуток, після якого залишаються не «місячні пейзажі», а відновлені землі з висадженим молодняком.
«Ми чудово розуміємо і переживання місцевих жителів, яких вже не один рік залякують та дезінформують щодо роботи «Волиньприродресурсу». Тому щойно в них виникло занепокоєння, ми розвернули техніку, приїхали в село та пояснили, що тут відбуватиметься і на яких підставах. Всі дозвільні документи – в нормі, в цьому міг пересвідчитись будь-хто з присутніх», – пояснює Анатолій Капустюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Шолом Показати IP 11 Липня 2019 18:43
И что,- он еще таки есть?
111 Показати IP 11 Липня 2019 19:23
Може хватить людей дурити
Ігор Показати IP 11 Липня 2019 20:22
Ди ви бачили успішне комунальне підприємство??? Прикриття, для заробляння грошей обласними чиновниками.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus