USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині бурштин копають «під носом» силовиків

26 Грудня 2016 08:00
Ями, які залишились після незаконних старателів, знаходяться за декількасот метрів від блок-посту силовиків. Лісівники кажуть, що ями – відносно «свіжі», їм не більше півтора тижня.

Селище Лісове, що на Маневиччині, має скандальну славу. Адже тут не один рік триває незаконний видобуток бурштину. Як наслідок – знищена природа, повалені дерева та «місячні пейзажі». Після резонансних «війн» з бурштинокопачами на Маневиччині встановили блокпости, на яких з осені 2015 по лютий 2016 року чергували нацгвардійці, а згодом – бійці батальйону «Світязь».

Очільник Волинської поліції Петро Шпига минулого літа рапортував про те, що ефективно ловити бурштинокопачів силовикам заважає слабке матеріальне забезпечення – мовляв, необхідні квадроцикли та безпілотники.

Проте, як виявилось, порушники копають «сонячне каміння» не лише в глибині лісових хащ, куди можна дістатися хіба на спецтехніці.

За Лісовим знаходиться перший блок-пост силовиків. Проте, якщо не проїжджати його, а повернути ліворуч в поле та пройти лісом близько 100 метрів можна побачити перші ями.
25 грудня, в день, коли християни західного обряду святкують Різдво Христове, тут гуде екскаватор і грюкають лопати. Лісівники кажуть, що приїхали закопувати ями, які з’явились тут відносно недавно.

«Цим ямам – не більше півтора тижня. Адже шар ґрунту не встиг покритись шаром льоду, це добре видно на зрізі», - кажуть лісівники.

Незаконні старателі залишили за собою близько 60-80 нових ям на території, яка становить близько 50 соток. З великою долею ймовірності можна говорити про «непоганий» улов незаконних старателів. Адже чи не в кожній з ям є глина із зеленкуватим відтінком.

Це означає, що порода має у своєму складі мінерал глауконіт, який і надає породі зеленуватого відтінку. Здебільшого саме на ній «лежить» бурштин.
Як повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, це вже не перший випадок за цей рік, коли в лісах Волині знаходять все нові і нові місця копанок. Для прикладу, у жовтні ями, яким близько тижня, зафіксували працівники КП «Волиньприродресурс» під час ревізії на територіях несанкціонованого видобування бурштину в Маневицькому районі Волинської області.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
123 Показати IP 26 Грудня 2016 09:48
Тепер, надіюсь, все зрозуміло, як "успішно" бореться ППШ з незаконним видобутком бурштину і коли ця проблема може бути вирішена.
олег Показати IP 26 Грудня 2016 09:48
правильніше треба було написати не під носом силовиків , а за сприянням силовиків , всі в районі знають хто копає , і за чиєю згодою, як стільки ям і з такою глубиною можна було накопати щоб ніхто не побачив , а тут раз лісівники побачили щей в газету написали . Яб кореспондентам побажав би провести експеримент , взяти лопату і поіхати копати не заплативши кришувальникам і побачити за скільки годин іх впіймали б.
Джек Показати IP 26 Грудня 2016 11:08
ТАК ЦЕ Ж ВОНИ САМІ Й КОПАЮТЬ!!!
В тємі Показати IP 26 Грудня 2016 11:29
Знаєте легенду про блукаючий намет нацгвардійців. Так от вдень в тиша тиша всі займаються. а вночі просинаються нацгвардійці і копають поки не вичищають місце. Потім пересувають намет по тому, як виробили бурштин. Так от злочинці в пагонах під прикриттям шпиги і лапіна, вчиняють злочин.
Лісовець Показати IP 26 Грудня 2016 20:21
Повірте мені, там був "непоганий улов" тільки зеленої глини. Добре шо закопали, більше не кортітиме. :)))))))))))
ddd Показати IP 27 Грудня 2016 16:56
один одному мішають... тим ліс красти тим копати
Ірина Показати IP 17 Липня 2017 09:40
Не знаю, хто саме копає там бурштин: чи нацгвардійці, чи дійсно хто чужий, але те, що всім цим можна займатися тихенько, швиденько, без зайвого шуму і метушні - це факт. Якщо земля не мерзла, то таку яму можна викопати за пару годин, потім поставити практично безшумну мотопомпу - https://storgom.ua/motopompy.html типу таких для брудної води, які разом з водою відкачують геть дрібні камінці, залишаючи лише крупні і готово! Не треба ніякої спец техніки, окрім пари лопат, мотопомпи та генератора, які окупляться за пару вилазок. Якщо цим займається невелика група людей, яка знає свою роботу і всі "нюанси", то впіймати їх практично неможливо, бо вони в будь-який момент склалися і поїхали геть. Хіба що постійно патрулювати територію з собаками. Але всі ж чудово знають, що такого не буде з цілком очевидних причин - керують незаконним видобутком аж ніяк не прості люди і навіть не місцеві князьки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus