USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.15 39.50
  • PLN 9.71 9.93

«Волинська Голландія»: розповіли, що зроблять із тюльпанами і яким буде наступний фестиваль

2 Травня 2019 19:25
Тим, хто не встиг побувати у «Волинській Голландії», не варто засмучуватися: оскільки через несприятливу погоду декілька сортів тюльпанів повністю не розквітли, організатори вирішили продовжити квіткове свято до 4 травня.

Так, другий фестиваль «Волинська Голландії», що проходить на 36-му кілометрі траси Луцьк–Ковель, неподалік села Свидники, розпочався 30 квітня.

Читайте ще: «Щасливі, хоч і по вуха в багні», – гості фестивалю «Волинська Голландія»

У розпал квіткового фестивалю репортерам Інформаційного агентства Волинські Новини випала нагода поспілкуватися з ініціаторами тюльпанового свята: власником «Лілі-Лайну» Олександром Подзізеєм і директоркою з виробництва господарства Тетяною Пашковською.

Вони розповіли про ідею фестивалю, пригадали, як готувалися до цьогорічного дійства, поділилися планами на майбутнє і повідомили, що робитимуть із квітами.
Як з'явилася ідея «Волинської Голландії»?

Олександр Подзізей: Ми вже чотири роки вирощуємо тюльпани. Перші два роки працювали спокійно, потім пішли чутки і з’явилися паломники (сміється, – ВН). Паломники приходили хаотично, нерідко лягали в тюльпани, рвали їх, і наші сторожі, які працюють на полі, просто не могли з ними справитися. Це потрібно було контролювати, а ми не мали такої змоги. До того ж це нам заважало працювати.
Отож, ми вирішили, що краще зібрати всіх охочих на два-три дні, зробити все організовано, по квитках, забезпечити належну охорону, влаштувати фуд-зону, аби люди могли пити каву й насолоджуватися красою квітів.

Це все люди. Вони приїжджали і питали: а де та волинська Голландія?
Які особливості цьогорічного фестивалю? Що змінилося з минулого року?

Тетяна Пашковська: Цьогоріч зросла відвідуваність. Так, цього разу за перший день фестиваль відвідала приблизно така ж кількість осіб, як минулого року за два дні. Приїжджають не тільки волиняни, а й мешканці інших областей, зокрема зі Львівщини, Тернополя, Києва, Харкова, а також іноземці. Людям навіть не завадила погана погода. Так, були поодинокі скарги, але потрібно розуміти, що це ґрунт, поле. Натомість багато вдячних відвідувачів підходять, обіймають…
Окрім того, ми врахували недоліки та відгуки відвідувачів. З допомогою Голобської ОТГ і голови Ковельської райдержадміністрації Віктора Козака зробили доїзд до території нашого поля, адже минулоріч дороги взагалі не було. Також організували фуд-зону на 300 посадочних місць – цьогоріч можна смачно поїсти і попити. Облаштували теж багато тематичних фотозон.
Площа поля, всіяного квітами, залишилася незмінною?

Тетяна Пашковська: Цьогоріч ми засадили тюльпанами більше двох гектарів. Минулого року – до півтора. Тобто збільшили поле орієнтовно на гектар. Маємо 350 сортів квітів, 58 із яких – нові. Всі ексклюзивні, адже ми часто відвідуємо різноманітні міжнародні виставки, вивчаємо досвід інших країн та їздимо в гості до наших колег із Нідерландів.
Висадили красиві піоновидні, бахромчасті та попугайчасті сорти. Також є на полі й брендові сорти: Versace, Victorias Secret. Біля останніх ми зробили спеціальну фотозону для модних панянок.
Чи є в Україні аналоги таких заходів?

Тетяна Пашковська: Так, щось подібне є в Чернівцях і на Херсонщині. На жаль, ми не змогли туди з’їздити, адже займалися підготовкою до свого фестивалю.
Скільки часу тривала підготовка?

Тетяна Пашковська: Фактично технологія вирощування тюльпанів займає два роки. Квіти висаджуються восени, в жовтні, одного року, а викопуються літом уже наступного року.
Які плани маєте на наступний рік?

Олександр Подзізей: Ми ведемо спеціальний зошит, де записуємо всі промахи й ідеї, аби все врахувати. Будемо добавляти фотозони, можливо збільшимо кількість розваг для дітей. І звичайно, оскільки це фестиваль тюльпанів, закуплятимемо багато нових сортів, збільшуватимемо площу…
Яка подальша доля цих квітів?

Олександр Подзізей: Зріжемо. Перші тюльпани, які вже перецвітають, зріжемо ще в суботу (4 травня, – ВН), а, думаю, в понеділок – усі інші. Ми навіть викладемо відео, як зникає вся ця краса під безжальними ножами сучасних технологій (сміється, – ВН).
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
ххх Показати IP 2 Травня 2019 22:52
відвідували ми сім"єю це дійство.за ідею +++.організація нуль.не було ведучого. плану дійства.хотіли купити квіти (їхали на день народження)сказали ,що закінчилися .чекайте годину-то наріжуть і пронесуть.....ціна квітів як в луцьку-15 грн штучка.то питання-чи косанути бабла чи зробити подію.моє враження- суцільний піар(фейсбук в поміч) їй богу як порошенко.
Олександр Показати IP 2 Травня 2019 23:25
Суцільна правда. Закордоном огляд цвіту безкоштовно.
Відвідувачка Показати IP 3 Травня 2019 07:38
Примороки, все вам не так. Зробіть щось самі і потім дзявкайте. Все організовано гарно, але оцінити можуть тільки нормальні люди, а неадеквати завжди будуть шукати кістку в молоці. Дякуємо організаторам! Дай, Боже, усім здоров'я і витримки!
людина до Відвідувачка Показати IP 3 Травня 2019 10:37
ото правда памороки, не хочеш то не їдь.
юстас Показати IP 3 Травня 2019 07:42
был с семьей -жалкое зрелище ! да и вход стал по 40грн. билетов не видел ! поток не останавливался ! учись народ -как с огорода ,черный нал зарабатывать !
Відвідувачка до юстас Показати IP 3 Травня 2019 12:11
Білети давали при вході. Сам посади і зароби!
Вас Показати IP 3 Травня 2019 11:34
Окреме спасибі відомому в світі дизайнеру Ірині Хеплер
Микола Показати IP 3 Травня 2019 12:05
Квіти супер , Атмосфера супер, Майже як в польщі !!!! Рекомендую !!!
Анонім Показати IP 3 Травня 2019 12:07
Організатори молодці! Може не все так, як всім хотілося, але враження позитивні. Тюльпани чудові). А от люди дикуни: лізуть в тюльпани, ламають їх, топчуться, смітять; одна з наглядачів зробила жіночці зауваження, що та полізла топтати тюльпани, щоб зробити фото, то замість вибачення було: то ж всі так роблять... Не організаторам "фу", а тій сірій масі, яка не цінує людську працю, жлобиться на ті 40 грн. (посадіть в себе і всії безкоштовно будете пускати), а потім ще й пише, що все не так.
лоргі Показати IP 3 Травня 2019 13:42
минулого року цікавіше було. особливо фотозони веолосипед та палатка. цього року не вистачало місць для сидінь на сіні. ціни для фестивалю ліпше робити акційні. а так що на полі шо в мережі сад город - ціни анологічні
User Показати IP 3 Травня 2019 17:30
Ці хто пишуть, що закордоном безкоштовно а у нас за гроші, ще й не так. Та це про блема у вас нешановні які рвуть квіти хоча цього не можна робити, ходять там де не можна, затоптують, порахуйте скільки ви збитків наробите , нам ще до європи 100 років з такою культурою! А так все гарно, були сьогодні і людей небагато і квіти купили і все гарно!
Mva до User Показати IP 5 Травня 2019 06:26
На 100 %в Польщі безкоштовно А тут бабла хочуть зірвати Навіщо пускати людей на поле Щоб збитки робили?
Сергій Показати IP 3 Травня 2019 20:24
Плануєм до вас на завтра, буде на що подивитись?
Просто так Показати IP 5 Травня 2019 07:53
Мене дивує бажання наших українців: дайте нам всього і головне на халяву!Культури дійсно нуль,як написано в попередніх коментах.Ну не їдьте туди,якщо Ви бачите у всьому негатив!!!А організатори - молодці!!!Скільки праці вложено!То ж ніхто нікому не забороняє творити аналогічне!Вперед,чекаємо нових Голландій!)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus