USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинська хамула-киселиця: хай як називай, а смак – надзвичайний

30 Червня 2020 07:40
Рецепт цієї смакоти знайти було непросто. Адже суперечки точаться не лише про її назву, але й про «правильні» складові та спосіб приготування.

Одна з чудових ознак літа – врожаї стиглих ягід, які вбирають у себе сонячне тепло. Суниці-полуниці, абрикоси, черешні та вишні яскравим кольором наче самі напрошуються, щоб із них щось приготували. Страву якраз із останніх, без перебільшення, можна назвати однією зі знакових цієї гарячої пори.
Лише уявіть: полуденна спека, затишок такий, що навіть не шелехне. І у цей момент дістаємо з холодильника каструлю з незвичайним напоєм. Він духмяний, ніжно-рожевого кольору, а на поверхні – наче паморозь – грудочки сиру. Це киселиця, або хамула, або вишневий суп – у різних регіонах страву називають по-різному. Дискусії виникають і щодо рецептів її приготування. Наприклад, у Карпатах вона вважається чудовим додатком до картоплі чи квасолі. У тих краях киселиця – вівсяний кисіль з підсмаженою на олії цибулею. А от хамула – це вже освіжаючий напій.

У більш традиційному вигляді так званого холодного десертного супу хамула-киселиця прийшла до нас з Угорщини та набула популярності в Австрії, Польщі, Словаччині, Німеччині. Рецептура її різноманітна. Зазвичай використовують вишні, однак додають і яблука, сливи (свіжі чи сушені), абрикоси. Також в рецептах обов’язково фігурують борошно або крохмаль, молочні продукти: сметана, вершки чи кефір та цукор.
ІА Волинські Новини ділиться з читачами перевіреним рецептом майже історичної хамули-киселиці, яку здавна готували на Волині.

На п’ятилітрову каструлю напою потрібно не менш як кілограм вишень. Промиті ягоди вкидають у киплячу воду (близько 2 л) та залишають на вогні до 5 хв. Після цього в суміш додають 1 кг цукру. Варто пам’ятати, що вишня – ягода досить кисла. Тому, залежно від вподобань, цукру можна додати трохи більше або менше. За тим у половині склянки теплої води розводять столову ложку крохмалю. Суміш додають до киплячого сиропу та добре розмішують.

Тепер найважливіший етап приготування: треба додати не менш як два літри густого кефіру або домашнього кислого молока. Завдяки цьому у напої утворяться шматочки сиру. Киплячу суміш залишають на маленькому вогні ще приблизно на 2 хв. Увесь цей час ретельно її розмішують, адже вона має властивість підніматися. Після цього киселицю потрібно охолодити та дати їй настоятися. Густий ароматний вишнево-сирний напій смакує надзвичайно. Важливо лишень не забувати про кісточки!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus