USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Оспіване Лесею Українкою в «Лісовій пісні» волинське озеро може зникнути назавжди

26 Жовтня 2021 14:38
Озеро, яке описала у своїй «Лісовій пісні» Леся Українка, може зникнути. Водойма із назвою Нечимне, що на Ковельщині, почала всихати ще кілька років тому, а нині вже майже перетворилася на болото.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Раніше на цьому місці було озеро. Тепер – багнюка. Саме це озеро у своїй «Лісовій пісні» описала Леся Українка. Втім, у те, що це оспіване саме Нечимне, спершу не віриться. Місцевий мешканець Петро Рудень каже, що дитиною ще купався тут, рибалив.

Натомість тепер човен стоїть у хащах. На те, що озеро сохне на очах, є одразу кілька причин, кажуть фахівці, – погодні умови, меліорація і в’єтнамський рис.

«Свого часу єгерями був засіяний рис в’єтнамський для підгодівлі диких качок. Озеро з часом почало міліти, заростати», – розповів лісничий Павло Бойко.
Аби все виправити, десять років тому підготували проєкт на десять мільйонів гривень. Однак через брак фінансування все зупинилося. У місцевій громаді пояснюють, що самотужки чистити озеро не мають повноважень, бо воно на території заказника державного значення.

«Сюди вкидати якісь кошти фактично ми не маємо права. Лише можливо, коли це буде якесь співфінансування», – розповів секретар Колодяжненської сільради Павло Кухта.

Аби здешевити роботи, кажуть посадовці, хочуть залучити фірми, які займаються видобутком сапропелю – мулу з дна озера. Але чи не зашкодять такі масштабні роботи з очищення екосистемі, треба вивчати.

«Можна здійснювати тільки ту діяльність, яка не завдає шкоди довкіллю. Крім того, ця діяльність має бути науково обгрунтованою», – наголосив професор ВНУ імені Лесі Українки Василь Фесюк.

Ппоки чиновники шукають гроші, туристи їдуть до урочища Нечимне, аби побачити озеро, яким надихалася Леся Українка. Втім, замість оспіваного озера споглядають нині лише чагарники. Якщо роботи не почати найближчим часом – за кілька років водойма може зникнути назавжди.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Полішук Показати IP 26 Жовтня 2021 15:22
Тре висипати в озеро зо два мішки бурштину і надрукувати ту новину у ЗМІ !
Анонім Показати IP 26 Жовтня 2021 15:23
Поки всі мнуть йяйця, озеро висохне. Але тоді вже точно зважать всі екологічні ризики, і будуть там пасти корів.
Читач Показати IP 26 Жовтня 2021 15:36
Граб впав, озеро всихає. Хата ще стоїть, із зміною клімату, щоб, випадково, смерч її не зачепив. З такими темпами від Лесі на Волині може нічого не залишитися.
Анонім Показати IP 26 Жовтня 2021 15:41
Будем картоплю вирощувати. Трактор Т-40 є.
Знаю Показати IP 26 Жовтня 2021 17:22
Щось подібне вже писали про це озеро років 10 тому, але ніхто нічого не робить, всі стурбовані а справа стоїть на місці і повірте що воно дійсно висохне і знову напишуть що всі стурбовані але ніхто нічого не робитиме, хіба що виділять гроші з якоїсь державноі програми і тоді гроші вкрадуть, копнуть щось для вигляду і відпишуться, що не вийшло або запізно було.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus