USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Озеро Нечимне на Волині повністю висохло

30 Вересня 2016 11:26
Озеро Нечимне, яке надихало творити Лесю Україну, цього літа повністю висохло, йдеться на сторінках газети День.

Про те, що нині на його місці – зарості дикого рису висотою майже в людський зріст, повідомила Ольга Бойко, яка завідує музеєм «Лісової пісні», філіалом Колодяжненського меморіального музею Лесі Українки. Його працівники і створювали тут експозицію.

Мешкає Ольга Петрівна у селі Скулин, що за кілька кілометрів від урочища Нечимне. Про екскурсії з нею домовляються по телефону, на роботу вона добирається велосипедом, скутером, а бува, що і пішки.

У самому музеї постійно є доглядач. Бойко запрошує приїжджати сюди найперше навесні, бо тоді вся місцина навколо музею вкрита килимом анемонів. Влітку тут свої неповторності, а восени - багато опалого листя, яким дуже люблять гратися діти, вони часто тут бувають на екскурсіях. Цікавляться місцем, де народилася драма-феєрія «Лісова пісня» і поляки, бо скулинці вже багато років дружать з однією польською гміною з-під Хелма.

Недавно з Польщі передали у Нечимне два портрети Лесі Українки, виконані місцевими майстрами: один – на полотні, інший – різьба по дереву. Дикий рис на бездонному озері, у якому і не купалися через це, посіяв мешканець також Скулина, аби дикі качки мали де ховатися у заростях. Рис же росте з такою швидкістю, що і озеро погубив. На дні – кількаметрові запаси мулу, сапропелю, цінного добрива. Чистити озеро земснарядом (а іншого варіанту просто нема) забороняли екологи. Ольга Петрівна пригадує, як вони стверджували, що після втручання у природу може зникнути унікальна рослинність навколо озера. Тоді зникло озеро...

Помирати «велике лісове бездонне, як говорили тамтешні люди, озеро» почало вже чимало років тому. Не порахувати нарад і засідань, публікацій у пресі в пошуках шляхів його порятунку. Але, виходить, що насправді нам байдужа наша ж спадщина, інакше б Нечимне таки врятували. Щоразу справа впиралася об якісь чиновницькі перешкоди, а озера, як і люди, один раз народжуються - один раз помирають.

Історія знайомства родини Косачів з Нечимним сягає літа 1884 року, коли Олена Пчілка з сином Михайлом, дочками Лесею і Ольгою гостювали в урочищі на березі озера у дядька Лева Скулинського, куди він вибирався на літо пасти худобу. Про ці відвідини залишила спогади молодша сестра і біограф Лесі Українки Ольга Косач-Кривинюк. Тут Леся почула про мавок, Того, що греблі рве, водяного та інших осіб з народної творчості, котрих опісля поселила у драмі-феєрії. Нема вже на березі і хати дядька Лева, родичі перенесли її у село, зробивши з неї хлівчик.

Про хату нагадує лише знак. Такий, мабуть, поставлять і на місці, де було озеро Нечимне. Ще є 300-літній дуб, описаний у «Лісовій пісні», криниця тих же часів. І туристи таки їдуть не таблички читати на місці зниклих артефактів, не копії документів у музеї, бо в Колодяжному – меморіальні речі. Туристи їхали б побачити первісну природу, яка надихнулаЛесю на створення шедевру. Чи поїдуть тепер, після зникнення Нечимного, ще питання.

Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
земляк Показати IP 30 Вересня 2016 11:36
тепер можна почистити озеро від рису і зарослів а дощі і сніг дай Бог відновлять озеро (підніметься рівень грунтових вод)
до земляк Показати IP 30 Вересня 2016 13:17
дур*нь
до земляк Показати IP 30 Вересня 2016 13:19
озеро треба почистити від мулу, а не від рису і зарослів
кекс Показати IP 30 Вересня 2016 14:14
поступово помирає Стир.Турія і багато озер та і річок також -не тільки Нечимне
Еко Показати IP 30 Вересня 2016 14:47
Бурштин дає про себе знати...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus