USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинське ПТУ хоче забрати свою землю в фермерського господарства

23 Січня 2021 16:57
Луківське ПТУ хоче розірвати угоду з аграрним підприємством, яке звинувачували в підпільній оренді землі.

Про це стало відомо під час другого етапу бюджетних слухань у Волинській обласній раді.

Під час розгляду питання фінансування закладів профтехосвіти гостро постало питання наповнення спецфондів закладів. Серед варіантів наповнення – введення платних навчальних груп та кошти від виробничої діяльності. Особливо, якщо йдеться про училища аграрного спрямування, яким є, до прикладу, професійно-технічне училище № 22 смт. Луків.

«ПТУ на своєму балансі має 275 гектарів землі, з яких 150 гектарів – орних земель», - каже директор училища Сергій Омелюх.

Та училище господарює лише на 50 гектарах своєї землі, а решту віддали в користування СТзОВ «Ратнівський аграрій». Зі слів керівника закладу, підприємство використовує їхню землю, засіває її та забирає врожай. Натомість допомагає навчати учнів ПТУ на техніці підприємства і час від часу надає матеріальну допомогу.

Свого часу прокуратура вимагала ці договірні відносини скасувати: у 2019 році був поданий судовий позов. На думку прокуратури «Ратнівський аграрій» незаконно користується земельними ділянками площею 148 га, що розташовані на території на той час Луківської сільської ради Турійського району. Постійним землекористувачем ділянок загальною площею 176,738 га із цільовим призначенням для дослідницьких і навчальних цілей є ПТУ № 22 селища Луків. У 2016 році між ПТУ та СГ ТзОВ «Ратнівський аграрій» уклали договір про спільну діяльність.

За умовами даного договору училище надало згоду на виконання сільгосппідприємством комплексу сільськогосподарських робіт, із залученням техніки СГ ТзОВ «Ратнівський аграрій». Останнє, своєю чергою, зобов`язувалося сприяти організації навчання, проведенню практичних занять, забезпечувати проходження навчально-виробничої практики учнів. Така угода, на думку прокуратури, суперечила чинному законодавству і сільгосппідприємство таким чином приховало те, що орендує землю в ПТУ. Причиною такої угоди в суді називалось те, що впродовж останніх 20-ти років не було державного фінансування. Через це вся техніка зносилася і учням фактично немає на чому навчатися. Зрештою суд не задовільнив позов прокурора.

Та щойно директора ПТУ звільнили – змінилося і ставлення до угоди між ПТУ і «Ратнівським аграрієм». Зі слів Сергія Омелюха, договір хочуть розірвати і в училищі будуть потрохи нарощувати свої потужності.

Адже минулого року тут виростили 100 тонн пшениці, з яких 20 тонн продали, ще 20 планують пустити на корм, а 60 хочуть продати навесні. Загалом на 2021 рік запланували, що до спецфонду надійде 800 тисяч гривень. Торік за власні кошти обладнали санвузли, перекрили дах майстерні, провели поточний ремонт приміщень, ремонтували автомобілі та трактори.

На платній основі тут готують трактористів категорії А1, хотіли б ще готувати водіїв категорії С і С1Е (вантажні автомобілі з причепом), на які є попит. Автомобіль категорії С в ПТУ мають, але не мають причепа. Тож, якщо вдасться придбати потрібну техніку, – зможуть подати документи на отримання ліцензії.

Але й без проблем не обходиться: в ПТУ немає власних комбайнів, щоб збирати врожай. Свого часу ця техніка в училищі була, але попередній керівник продав комбайни на брухт.

Як зазначила очільниця обласного управління освіти Людмила Плахотна, згаданий заклад свого часу хотіли об’єднати з Ковельським центром профтехосвіти, та вирішили дати їм шанс.

«Донедавна там десятки років працював інший директор, і там був занепад. Зараз заклад відроджується, є хороша співпраця з територіальною громадою. Їх хотіли об’єднати з Ковелем, але вони просили дати їм шанс, щоб показати, що самі впораються. Зараз вони набирають обертів, думаю, їх треба підтримати», – зазначила вона.

Крім того, в ПТУ потребують ще 800 тисяч гривень на заміну дерев’яних сходів та електропроводки в гуртожитках, щодо яких мають припис ДСНС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Селянин Показати IP 23 Січня 2021 19:15
Дуже цікава ситуація! Важливо розібратися чи надавала згоду на укладення даного договору відділ освіти ОДА та пані Плахотна! По всеукраїнським каналам був репортаж свого часу про те, що міністерство освіти проводило міжнародний семінар з естонцями з приводу дуальноі освіти і як приклад на семінарі заслуховували Луківске ПТУ і фермера та ставили в приклад співпраці!! На міжнародному семінарі була присутня очільник освіти. Волинської ОДА!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus