USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинські депутати – проти законопроєктів, що обмежують українську мову

10 Вересня 2020 21:24
Депутати з Волинської області виступають проти прийняття законопроєктів, котрі обмежують використання української мови в публічному просторі.

Про це йшлося 10 вересня під час засідання 32-ї сесії Волинської обласної ради.

Облрада підготувала звернення до президента, голови Верховної ради та прем’єра щодо недопустимості перегляду мовного законодавства, акцентувавши, що абсолютна більшість громадськості Волинської області спілкується українською мовою.

Як нагадав автор звернення, депутат Олександр Пирожик, президент Володимир Зеленський заявив про потребу «навести порядок з мовними квотами», щоб усунути «несправедливість щодо людей, які не є україномовними». Пізніше про потребу змінювати чинний в Україні закон «Про мову» виступив голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

У парламенті вже зареєстровано низку законопроєктів про мову, зокрема «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти», який передбачає скасування переходу на навчання українською мовою учнів 5-11 класів, а також «Про медіа», який пропонує скасувати чинний перелік зі 150 осіб, фільми, програми, концерти за участю яких заборонено демонструвати в Україні.

У зверненні облради наголошено, що закон «Про мову» – це не тільки самоідентифікація українців, а й посилення безпеки українського інформаційного простору в умовах інформаційної війни, яку веде Росія, та мільярдні інвестиції за рахунок розвитку національного ринку книговидавництва, кіно, культурного, освітнього та мистецького продуктів.

Тому депутати облради закликали центральну владу не допустити перегляну мовного законодавства.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Ага Показати IP 11 Вересня 2020 10:06
Уже у всьому порядок.навіть корупцію подолано! Отож залишилось викорінити украінську мову.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus