USD 40.65 41.07
  • USD 40.65 41.07
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.25

Волинські депутати – проти закриття шкіл у селах. Звернулися до Києва

23 Травня 2024 13:50
Депутати Волинської обласної ради вирішили звернутися до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо недопущення процесу закриття закладів освіти в сільській місцевості.

Про це стало відомо 23 травня на сесії Волинської обласної ради.

Як вказано в тексті звернення, 5 березня 2024 року Кабінет Міністрів України затвердив низку змін до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам і формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами. Зокрема, внесені зміни унеможливлюють фінансування коштом освітньої субвенції закладів освіти (крім початкових шкіл) із кількістю учнів менш як 45 осіб (з 1 вересня 2025 року) та менш як 60 осіб (з 1 вересня 2026 року).

«На нашу думку, своїм рішенням Кабмін лише «простимулює» низку негативних процесів, а саме – масове закриття закладів освіти в сільській місцевості їх власниками (засновниками). Не всі учителі, скорочені у звʼязку з ліквідацією шкіл, зможуть у подальшому працевлаштуватися в опорні заклади освіти (із забезпеченням підвезення) або ж продовжувати викладати у малокомплектних школах за умови, що їх фінансування здійснюватиметься за рахунок коштів місцевих бюджетів», – наголосили обранці області.

Читати ще: «Боремося вже четвертий рік»: у селі на Волині – проти закриття єдиної школи

Затверджуючи зміни до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам і формули розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами, урядовці не гарантують працевлаштування усім вивільненим працівникам та 100% фінансування з державного бюджету видатків на придбання шкільних автобусів, які необхідні будуть для підвезення учнів до опорних шкіл. Тому вирішення цих питань ляже на плечі місцевих громад. Але не всі громади мають фінансову спроможність для покриття витрат на утримання закладів освіти.

Також депутати вважають, що прийняті зміни носять дискримінаційний характер щодо здобувачів освіти і суперечать нормам чинного законодавства, адже кожна дитина має право на здобуття початкової і базової середньої освіти в найбільш доступному та наближеному до місця її проживання закладі освіти.

У Волинській області, відповідно до згаданої постанови, з 1 вересня наступного року не фінансуватиметься більше ніж 20 шкіл, а з 2026 року ще понад 30 закладів не отримають освітньої субвенції. Як наслідок, майже 60 шкіл у волинських селах опиняться на межі існування.

«Така ганебна тенденція призведе до того, що через п’ять років функціонуватиме лише одна школа на 10-15 сіл. Ми, депутати Волинської обласної ради, вважаємо прийняті Кабміном рішення величезною помилкою, яка призведе до знищення соціальної інфраструктури українського села й ліквідує осередки культурного та освітнього життя», – акцентували депутати.

Читати ще: У Волинській обласній раді – нова депутатка

Отож, вони вимагають у найближчий період скасувати попередньо прийняті зміни до постанови КМУ від 5 березня 2024 року №245; продовжити фінансування закладів освіти за рахунок коштів освітньої субвенції на умовах, які діяли до прийнятої постанови Уряду; не допускати прийняття рішень, які можуть призвести до закриття та реорганізації закладів освіти, до завершення строку дії воєнного стану в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
волинянка Показати IP 23 Травня 2024 15:03
А чого ці "народні обранці" не кажуть про якість надання освітніх послуг у таких школах?! Коли один учитель читає історію, географію, фізику - прямо "тракторист-машиніст" широкого профілю, бо йому не вистачає годин до "ставки"! Рівень знань учнів дуже низький... Один вчитель на початкових класах - учні 1-4 класів сидять в одній класній кімнаті і вчитель одночасно працює зі всіма - це що?!
Анонім до волинянка Показати IP 23 Травня 2024 15:43
Випускники села будуть працювати за кордоном. Для їх і то освіта зависока.
Коля Показати IP 23 Травня 2024 19:16
Для чого такі школи де 2 учня один не прийшов а вчителі семки в учительській плюють))))
Василь Показати IP 23 Травня 2024 21:53
Школа повинна бути в кожному селі!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus