USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Волинські рятувальники опановують безпілотники

10 Червня 2023 07:14
Волинських рятувальників навчають керувати дронами. Інструктори тренувально-навчального центру «Тернове Поле» батальйону «Луцьк» такі уроки для працівників ДСНС проводять уже вдруге.

Представники Головного управління ДСНС у Волинській області та центру «Тернове Поле» підписали меморандум про співпрацю, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Рятувальник Вадим Ковтунович приїхав із Камінь-Каширщини. Ще взимку здобув навички керування безпілотниками. Нині вдосконалює вміння разом з інструкторами.

«Перша методика – це запуск дрона безпосередньо з рівної поверхні. Це відбувається на асфальті, бруківці, на даху машини. Але в нас зараз трав’яниста місцевість, тож ми не можемо його запустити з рівної поверхні. Можна запускати з коліна. Береться пульт, оператор стає на коліно, зажимає дві кнопки і дрон злітає», – говорить Вадим Ковтунович.

Рятувальники розповідають, що у 2015 році на Волині мали лише один квадрокоптер. Зараз їх в області нараховується 14.

Інструктор із позивним Преслі зауважує, що навчання специфічне, відповідно до потреб саме рятувальників, а не військових: пошук людей, моніторинг паводків і підтоплень. У випадку пожежі квадрокоптер – теж неабияка підмога.

«10-15 хвилин, підняли в повітря квадрокоптер, набрали відповідну висоту, оглянули й оцінили обстановку. І тоді керівник гасіння пожежі миттєво приймає рішення, куди яку техніку залучити», – пояснює заступник керівника з питань оперативного зв’язку Богдан Жиговець.

Два тижні тренувань – стільки часу потрібно, аби опанувати БПЛА, розказують інструктори. Щоб навчитися керувати дроном, треба мати терпіння.

«Більшість завдань достатньо однотипні. Вони ідуть на відточення», – каже інструктор Преслі.
Рятувальники сподіваються, що в майбутньому в них будуть ще й квадрокоптери з тепловізорами.

Наступний етап – навчитися керувати дронами вночі.

Керівник батальйону оперативного реагування «Луцьк» Роман Бондарук запевняє, що інструктори готові далі допомагати рятувальникам освоювати нову техніку. Із керівником ДСНС Волині Володимиром Грушовінчуком підписали меморандум про співпрацю.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus