USD 39.60 40.00
  • USD 39.60 40.00
  • EUR 39.70 39.95
  • PLN 9.70 9.90

«Ворог постійно змінює тактику, нам потрібно підлаштовуватися»: інструктори ТНЦ «Тернове Поле» продовжують готувати бійців для ЗСУ

19 Квітня 2023 13:50
Протягом повномасштабної війни з росією інструктори тренувально-навчального центру «Тернове Поле», який є одним з підрозділів батальйону оперативного реагування «Луцьк», підготували тисячі бійців для Збройних сил України. Нині вони тренують черговий підрозділ на Волині, але здебільшого перебувають у відрядженнях, готуючи бійців в Івано-Франківській, Київській, Миколаївській та Херсонській областях.

Загалом же інструктори «Тернового поля» дають знання з семи військових дисциплін. Але це не означає, що вони не навчаються самі. Повномасштабна війна пропонує все нові й нові виклики, тому інструктори постійно вдосконалюють свої знання, аби, своєю чергою, передати ці вміння і навички бійцям, які захищатимуть нашу країну на передовій.

Читати ще: Оцінка підготовки – збережені життя: у Луцьку інструктори ТНЦ «Тернове Поле» отримали відзнаки від Залужного. Фото

Де командир – там солдат, де солдат – там командир

Бійців оперативно-резервного підрозділу, який невдовзі виконуватиме завдання з захисту територіальної цілісності України, об’єднує те, що всі вони волиняни. Водночас контингент підрозділу абсолютно різний – це й бійці, які отримували бойовий досвід у період з 2014 до 2019 року, солдати, які в перших боях були під час повномасштабної війни, також це військовослужбовці, які перевелися з військкоматів та яких призвали з запасу.

Командир підрозділу каже, що основна ціль – навчити солдатів добре володіти зброєю, а також комунікувати між собою. Зв’язок – це одна з головних вимог, бо під час сучасних бойових дій задіяні дрони та артилерія, які мають працювати злагоджено. Інструктори ТНЦ «Тернове Поле» усього цього вчать на відповідній матеріально-технічній базі.

Звичайно ж, навчання не проходять без труднощів. Мобілізовані бійці навчені менше та зовсім не мають досвіду, тому на їхні тренування потрібно витрачати більше часу, з окремими треба проводити додаткові заняття. А є військовослужбовці, які все швидко сприймають та рухаються далі.

«Нам треба швидко навчатися, щоб їхати в зону бойових дій та виконувати завдання. В нас лише один варіант – перемога», – каже командир.
Одна з головних вимог у підрозділі – офіцери мають тренуватися разом з солдатами, бо де командир – там солдат, де солдат – там командир.

«Всі офіцери тренуються. Адже командир має надати допомогу солдату на полі бою і навпаки. Якщо офіцер, наприклад, не може виконувати ту чи ту вправу, він все одно має бути присутнім на заняттях, спостерігаючи, записуючи та навчаючись. Попри те, що офіцери – це люди, які навчалися у вищих навчальних закладах і чимало з них мають бойовий досвід, але їм все одно потрібно здобувати нові знання та навички», – переконаний командир підрозділу.

Читати ще: На Волині організовано масштабне тренування військового контингенту за участю інструкторів тренувального центру «Тернове Поле»

Він каже, що окрім інструкторів «Тернового Поля», бійців для ЗСУ на Волині більше ніхто не готує. Командир наголошує, що інструктори достатньо навчені та відповідальні, їхніх знань вистачає для того, аби добре навчити солдатів.
Багато знань здобуто під час повномасштабної війни, їх треба передати бійцям, які будуть на передовій

Інструктор ТНЦ «Тернове Поле» Кос розповідає, що бійців підрозділу навчають розвідки, тактичних дисциплін, зокрема стрільби, топографії та аеророзвідки. Навчання зазвичай триває трохи більш як три тижні, однак встановленого терміну немає. Навіть якщо є зайвий час, то його використовують максимально, оскільки тренування ніколи не бувають зайвими, завжди потрібно відточувати свої навички.

Всі бійці мають пройти практику, стрільби та бути злагодженими, тобто вміти працювати один з одним та розуміти команди. Підготовка деяких бійців відрізняється, зокрема кулеметників та тих, які керують дронами. Однак ту ж саму топографію мусять знати всі, аби вміти орієнтуватися на місцевості та розуміти, куди можна та потрібно йти, а куди – зась.

Під час підготовки важливо вміти правильно мотивувати бійців, також багато залежить і від самого підрозділу.

«Більшість хоче навчатися, адже не всі служили, дехто служив дуже давно та підзабув і втратив навички, які мав. Навіть якщо бійці служили недавно, вони не завжди вони, тому мають постійно тренуватися. Стараємося максимально використати час, який в нас є», – каже інструктор.
Цікаво, що протягом повномасштабної війни з’явилося чимало нововведень у підготовці бійців, навіть є різниця між тренуваннями у 2022 і 2023 роках. Відповідно, інструктори намагаються пристосуватися.

Читати ще: Аби «воїни без зброї» працювали ще ефективніше: у ТНЦ «Тернове Поле» тренують волинських рятувальників – пілотів БПЛА

«Як ми знаємо, НАТО переписує свої військові методички, тому щомісяця з’являються нові знання та дані, які потрібно доносити військовослужбовцям, аби вони знали, як діяти в тій чи тій ситуації. Дуже багато речей та знань, які не знали та не використовували раніше, здобуто зараз. Ці знання та правила писані кров’ю, варіантів їх зміни небагато. У правилі написано саме так, як потрібно робити, адже інші варіанти призведуть до поранення чи загибелі бійця. Бійці мають пройти усі дисципліни», – наголошує Кос.
Наш ворог не є слабким, але ми боремося за свою країну

Командир відділення розвідувального взводу з позивним Пуля з травня до вересня минулого року проходив службу в складі однієї з механізованих бригад. За цей час він побував на передовій у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях. До повномасштабної війни військовий працював на державній службі в юридичній сфері, але добровільно мобілізувався у перші дні. Сім’я його зрозуміла та підтримала, додавши Пулі впевненості.

На Волині він перебуває чотири місяці, тут передає свої знання і вміння підопічним та вдосконалюється сам. Його потішило, що підрозділ тренують інструктори з різних напрямків, зокрема з тактичної підготовки і тактичної медицини.

«Рівень інструкторів дуже високий, приємно слухати та переймати знання і навички. Весь підрозділ задіяний на навчаннях за певними напрямками. Я вважаю, що інструктори внесли вагомий вклад у розвиток нашого підрозділу. Під час тренування інструктор ставить певне завдання і дає поради, як його виконати. Але під час виконання завдання командир також має вміти віддавати накази відповідно до обстановки», – переконаний Пуля.
Однак він каже, що під час війни все не може бути ідеальним, зокрема й під час підготовки. Головне з завдань – добре підготувати бійців та навчити їх правильно ставитися до тієї чи тієї ситуації, морально підготувати до бойових дій.

«Нашому підрозділу доведеться стикнутися з бойовими діями, тобто тими речами, які ми не бачимо тут під час підготовки. Це не дуже приємні речі, але ми маємо з ними впоратися. Часу для відпочинку в нас немає, бо ворог це може використати на свою користь. Ми маємо докласти усіх зусиль, аби в найкоротші терміни бути готовими», – провадить командир взводу.

Пуля розповідає, що через відсутність серйозних успіхів на полі бою ворог часто змінює тактику, постійно присутня динаміка. Але Збройні сили України підлаштовуються під цю тактику, шукають певні механізми, як їй протистояти.

«Ворог не є слабким, там справді є окремі підрозділи та солдати, які дуже добре знають свою справу. Але через недолугість командування ворога є багато моментів, які полегшують нам ведення бойових дій. Ми боремося за свою країну, в нас немає іншого виходу, ніж перемога. Ми або вільні люди, або раби», – наголошує військовий.
Йому доводилося спілкуватися безпосередньо з ворогом, коли він з побратимом на Донеччині взяв у полон двох окупантів. Один з них був родом з Луганської області, інший – росіянин з Краснодарського краю. Однак жоден з загарбників не міг пояснити, за що воює.

«Окупант з Луганщини намагався пояснити, що він свій, мовляв, для чого ми воюємо. Але конкретної адекватної думки від нього я не почув. Інший теж намагався переконати, що він свій, хотів ввести в нас в оману, казав, що це помилка. Тобто це люди, які самі не розуміють, що тут роблять. Вони просто прийшли нас вбивати, забрати чуже. Тому заслуговують лише на смерть», – резюмував Пуля.

Читати ще: «Війні ще далеко до закінчення». Як батальйон «Луцьк» вчив цивільних вправлятися зі зброєю та керувати дронами. Репортаж

***

Військовий також звернувся до чоловіків призовного віку, закликавши їх готуватися до ймовірної участі у війні в складі Збройних сил України. На його переконання, кожен чоловік має розуміти свою функцію і в сім’ї, і в країні. Основна функція – захист рідних, близьких та своєї держави. Пуля радить узятися за фізичну підготовку. До того ж, є дуже багато ресурсів, де можна зрозуміти елементарні речі про війну: як ведуть бойові дії, як має поводитися солдат, зокрема зі зброєю. Це обов’язково допоможе у разі потреби.

Стежити за тренувальним центром «Тернове Поле» можна у Facebook та Instagram.

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus