USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Волинські рятувальники показали, як визволитися з льодової пастки

16 Січня 2022 18:04
Волинські рятувальники продемонстрували, як діяти, коли помітили, що людина йде під лід на зимовій водоймі.

Один з них – у ролі рибалки, який тоне, а колега йде йому на допомогу. І тут потрібно зробити все правильно, аби вже двом не потрапити у біду: перш за все опанувати себе і діяти відповідно до правил порятунку, йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Рятуючи людину, не треба підходити до самого провалля, а за метрів чотири-п’ять подати рятувальний пристрій, пояснюють фахівці.

Вдягнений в костюм рятувальника, який повністю водо- і повітронепроникний, начальник водолазного відділення Андрій Левчук демонструє спорядження, за допомогою якого можна врятувати того, хто тоне: це може бути і рятувальний кінець Александрова, і навіть зв’язка з шарфів.

«До рятувального кола також прикріплюють рятувальну мотузку. Рятувальне коло з розмаху якнайдалі кидають потерпілому, – розповідає він. – Зазвичай рятувальні кола застосовують, коли немає льоду. Підручні методи – це палиця, будь-яка гілка, яку можна подати потерпілому і тягнути його, так само підручні методи – це зв’язка з поясів або з будь якого одягу».

Коли людину вже дістали з крижаної води, то тут важливо повертатись до берега тим же шляхом, яким йшли на порятунок.

Уже на березі варто викликати швидку, а до приїзду медиків надати потерпілому першу медичну допомогу.
«Важливо зняти мокрий одяг з людини, бо якщо цього не зробити, можливе переохолодження, – пояснює представник Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Тарас Кузьменко. – Тоді цю людину потрібно перемістити в тепле середовище – у машину, в намет. І важливо дати якийсь теплий напій – чай, компот, а також викликати бригаду екстреної медичної допомоги – далі будемо працювати ми».

Втім, аби не випробовувати кригу на міцність, а долю на прихильність, варто завжди пам’ятати про правила поведінки на льоду. Особливо це стосується любителів зимової риболовлі.

Перш за все треба переконатись у товщині льоду. Не бігати і не стрибати на кризі.

«Рибалкам хочу порадити: перед тим, як вийти на кригу, варто мати з собою підручні засоби – хоча б мотузку, бажано бути вдягнутому в жилет, також не скупчуватися в одному місці, робити ополонки на відстані п’ять-шість метрів один від одного, по воді не стрибати, не панікувати й не бігти одразу, коли лід почне тріскати. Треба прилягти і повзком вертатися тими самими слідами до берега», – зазначає начальник водолазної групи аварійно-рятувального загону спеціального призначення, майор служби цивільного захисту Іван Шевчук.

Щоправда, досвідчені рибалки кажуть: правила знають і виконують.

«Бажано не ходити самому, – каже риболов Дмитро. – Є такі самітники, що провалюються – і біда. Ну а так треба мати хоч якийсь шнурок. І не лізти туди, куди не треба. От я вдягнутий у жилет».

Читати ще: Луцькі рятувальники провели інструктаж любителям зимової риболовлі

До слова, такі заходи волинські рятувальники проводять щороку, аби попередити людей, щоб вони не забували про обережність, коли виходять на лід. Адже це може коштувати життя.

«На жаль, статистика свідчить про те, що як тільки починається лід, люди гинуть на водоймах нашого краю. Зазвичай це рибалки, – наголошує начальниця Відділу агатаційно-пропагандистської роботи Центру забезпечення діяльності ДСНС України у Волинській області Ірина Варварук. – Уже цьогоріч загинула одна доросла людина і одна дитина. І торік загиблих було понад 50. Ми говоримо про те, що потрібно обов’язково добре думати перед тим, як іти на лід. От зараз уже майже плюсова температура, але ви ж бачите, що рибалок це не зупиняє».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Лучанка Показати IP 18 Січня 2022 01:02
Цього ж дня приблизно о 13 годині недалеко від другої лікарні чоловік, що проходив повз, помітив дівчинку, яка провалилася під лід річки і почала тонути. Він врятував її та заніс в приймальне відділення другої лікарні на руках, ще й на таксі поїхав за її батьками. Такі люди варті уваги та вдячності. Добре було б, якби кожен з нас був таким небайдужим і готовим завжди прийти на допомогу.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus