USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинські традиції та велетенська писанка зі смайликів: великодні арт-проекти у Луцьку

5 Квітня 2018 14:26
Велетенські писанки, відтворені за зразками автентичних волинських мотивів та модерна крапанка зі смайликів: у центрі Луцька презентували мистецькі проекти до Великодня.

Два оригінальні мистецькі об’єкти, присвячені Великодню – традиційні волинські писанки «Триєдине» від Луцької художньої школи та проект у вигляді сімох арт-об’єктів «Великоднє диво» презентували 5 квітня на Театральному майдані у Луцьку.

Як розповів радник Луцького міського голови Ігор Поліщук, сьогодні презентують виставку традиційних писанок, які зробили викладачі Луцької художньої школи. Макети писанок та устаткування придбали за кошти міського бюджету. Також презентують модерні писанки, які створили молоді художники. Окрім цього, реалізовують проект «Весняна вулиця»: на вулиці Лесі Українки вже встановили арки, декоровані до Великодня, там розмістять галерею просто неба, організовуватимуть різноманітні заходи. Отже, цього року Великдень у Луцьку буде особливим. З його слів, дощі не зіпсують встановлені арт-об’єкти, адже використовувалися водостійкі фарби, тож лучани зможуть повноцінно відчувати атмосферу свята у центрі міста.


Директор департаменту культури міськради Тетяна Гнатів зазначила, що писанка як символ Великодня домінує у багатьох мистецьких проектах, які підготували з нагоди свят: йдеться про фестиваль-конкурс «Писанковий дивосвіт» у Луцькій художній школі, розпис писанок у великодній майстерні, ретроспективна виставка у галереї мистецтв, писанковий сад, який згодом створять на вулиці Лесі Українки, виставка-галерея просто неба за матеріалами Волинського краєзнавчого музею на цій вулиці.

Секретар Луцької міськради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт подякував усім, хто дарує творчість людям. Він розповів, що вчора зустрічався з представниками українців, які проживають у Сербії. Вони зберігають наш дух, традиції, мову, культуру і саме писанка стала головним об’єктом в одному з їхніх журналів, аби передати дітям українську духовність, традиції, історію. Він подякував творцям арт-об’єктів за креативність та привернення уваги до традицій. З його слів, ці витвори мистецтва роблять нашу буденність кращою та цікавішою.


Творцям велетенських писанок вручили подяки Луцької міськради та премії. Одна з творців писанок проекту «Триєдине» Віра Конська розповіла, що натрапила на візерунки цих писанок в архівних матеріалах експедиції 1930 року. Експедиція досліджувала райони Волині, і нині в сучасних каталогах таких писанок немає. Митцям хотілося донести мотиви, символіку, тож створювали об’єкти за архівними матеріалами щодо традиційних писанок. Волині притаманне зображення дерева життя, сосни, «сорокаклинка» за сакральним числом 40 – саме стільки днів Христос перебував у пустелі. Наші пращури вкладали у писанку сакральний зміст, радість того, що настане воскресіння Христа (птахи символізують звістку про те, що Христос воскрес).


Автор арт-об’єкту «Геометрія» Алла Жупанюк розповіла, що для створення писанки об’єднали зусилля студія «Чарівний пензлик» та ГО «Яворина-Волинь». Куратор Проекту Тетяна Мялковська закликала їх проголосити якусь ідею своїм арт-об’єктом.

«Господь створив Землю ідеальною. Наша писанка називається геометрія. Людина руйнує і частково засмічує цю геометрію, тому концепція нашої писанки полягала у гаслі «не засмічуймо планету». Ми створили її з речей, що є у вживанні у нашому побуті – це ком пакт-диски, сітки для моркви, будівельні сітки, старенькі гардини. Саме з цих матеріалів ми сторили красу і цим закликаємо не засмічувати планету, Луцьк та Волинь», - пояснила Алла Жупанюк.


Творець арт-об’єкту «Терновий вінок» Марина Ракитнянська зазначила, що для створення писанки використали природні матеріали – дошки як символ хреста, терновий вінок, як символ терпимості, а голуби символізують воскресіння. Тканина зібрана в складки символізує лінії долі людей.


Автор найбільш оригінального арт-об’єкту «Крапанка 21-го століття» Іштван Кус розповів, що вже чув багато зауважень щодо свого творіння. Він робив його для молодого покоління, тож митець замінив традиційні символи сучасною універсальною світовою мовою завдяки ним цей арт-обєкт можуть розуміти діти в усьому світі. Смайлики обирала його чотирирічна племінниця, яка, ще не знаючи абетки, вже може комунікувати за допомогою смайликів з мамою через месенджери. Зі слів художника, не потрібно агресивно ставитися до нового. Він наголосив, що розумні люди будували вітрила, а нерозумні – мурували стіни, щоб захиститися від нового вітру. Отже він закликав замість мурування стін і захисту від сучасного світу будувати вітряки і сприймати новий вітер на наше благо.


Куратор проекту «Великоднє диво» Тетяна Мялковська зауважила, що три роки тому перші три арт-об’єкти у вигляді велетенських писанок постали на Театральному майдані під назвою «Страсний тиждень». Наступного року створили продовження проекту і створили 7 інших писанок. Цього року вирішили зробити сучасний крок та надали сім каркасів для сімох молодих художників, які мають академічну освіту. Основний меседж – донести сучасну інтерпретацію традиційних писанок. Вона наголосила, що писанка раніше була засобом комунікації і створювалася для того, щоб увічнити думки та бажання ще в дохристиянську епоху. Першим фундаментом писанки була інформація, а не декор, отже писанки замальовують перш за все інформаційними символами – наприклад, про те, що таке воскресіння. Вона побажала усім теплого свята і миру в родинах та в Україні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus