USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинську обласну лікарню адаптують під карантинні потреби і прийом хворих на коронавірус

18 Березня 2020 14:36
Волинську обласну клінічну лікарню підготують до роботи в режимі повного карантину, аби тут приймати хворих на коронавірус з області. Влада максимально мобілізує до готовності медзаклади та профільні установи, аби бути готовими до найгіршого розвитку подій. Адже в Україні, зі слів нардепа від Луцька Ігоря Палиці, немає епідемії лише через те, що досі не було тестування хворих у достатній мірі.

Про це йшлося під час наради за участю народного депутата України Ігоря Палиці, лікарів та місцевої влади.

В. о. директора Волинської обласної клінічної лікарні Олександр Дудар розповів, що колектив медзакладу посилено готується до можливої епідемії коронавірусу.

Наразі у ВОКЛ готові прийняти одночасно 150 пацієнтів. У лікарні до перепрофілювання вже готові чотири відділення. Є 20 спроможних дихальних апаратів, кисню наразі достатньо для поточних потреб, проте може виникнути його нестача, якщо з’являться хворі. Тобто треба подбати про закупівлю кисню.

Щоби обслуговувати 150 пацієнтів, на одну зміну потрібно 108 медичних сестер, 36 лікарів, 72 санітарки і ще 18 працівників, які забезпечуватимуть логістику і постачання витратних матеріалів.

«Ми готуємо лікарню, адаптувалися під ситуацію. Якщо буде поставлене завдання прийняти понад 150 пацієнтів, будемо готуватися і до цього виклику», – зауважив в.о. директора ВОКЛ.

«Ми не знаємо, з чим маємо справу, адже вірус новий. А у кожній державі свої протоколи, – наголосив Олександр Дудар. – Дякую Ігорю Палиці і вашому Фонду, ми отримали матеріали і засоби захисту. Це одна з найбільших проблем на сьогодні».

Зі слів Олександра Дударя, вкрай важливо подбати про безпеку персоналу лікарні. Адже не всі лікарі і медсестри готові сьогодні працювати в таких екстремальних умовах.

«Ми вже прорахували, де розмістити 702 людини з персоналу. Їх же треба годувати, знезаражувати одяг. Я певен, що не всі захочуть йти додому через ризик принести вірус, – каже він. – Мотивація персоналу – працюємо в цьому напрямку, обіцяємо, гарантуємо. Та поки люди не побачать, що на складі є достатньо засобів захисту, доти не будуть впевнені у своїй безпеці».
Також Олександр Дудар розповів, що одна доба за такої ситуації обходитиметься у 270 тис. грн. щоденно. Йдеться лише про засоби захисту і дезінфекції. Тобто в місяць це складе близько 8 млн грн. «Але завдяки Фонду, отримуємо ліки і витратні матеріали», – додав він.

Окрім того, очільник обласної лікарні наголосив, що нині надважливо навчити персонал, який контактує з хворими, правильно знімати заражений одяг.

«Питання знезараження – питання номер один для усіх. Ще одне питання – патанатомія, як транспортувати», – зазначив він.

Загалом, зі слів Олександра Дударя, обласна лікарня сьогодні готова до виклику, але скільки максимально пацієнтів медзаклад може обслужити ще треба рахувати. На нараді обговорювали можливість прийняти до 600 хворих.

На думку народного депутата Ігоря Палиці, раціонально обласну лікарню цілком перепрофілювати під карантинні потреби, а всі ургентні випадки передати на міську лікарню, яка готова таке завдання осилити. Тобто на Волині головною лікарнею, яка опікуватиметься хворими на коронавірус буде не інфекційна, а обласна.

«Треба йти за песимістичним сценарієм і готувати обласну лікарню до максимального навантаження. На жаль, треба готуватися до найгіршого розвитку подій. Дай Бог, щоби всі ці ліжка були вільні. Але лікарні мають бути готові, – наголосив Ігор Палиця. – У нас нема епідемії, тому що у нас нема тестів».

Ігор Палиця доручив в максимально стислий термін розробити всю логістику, інструкції і схеми роботи при розрахунку 600 ліжкомісць на місяць. Також до понеділка має бути прорахований і складений список необхідного обладнання, лікарських засобів і матеріалів.

Також Ігор Палиця виділить 20 мільйонів гривень на боротьбу з поширенням коронавірусу на Волині. Нардеп закликав всіх, від бізнесменів до контрабандистів і правоохоронців, фінансово долучитись до боротьби з поширенням смертельного вірусу, адже прийшов час рятувати область.

Обговорили під час наради і питання знезараження. На думку Ігоря Палиці, слід щодня знезаражувати під’їзди, аптеки, магазини тощо. Це мають робити люди у захисних костюмах. Також, вважає нардеп, треба максимально закликати усіх волинян без потреби не виходити з дому. Крім того, доречно створити кол-центр, в який матимуть змогу телефонувати люди, які підозрюють у себе коронавірус, і тоді фахівці визначатимуть, чи госпіталізовувати таку людину і яку допомогу їй надати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Кот Показати IP 21 Березня 2020 06:23
Нам не треба, щоб засоби захисту лежали у вас на " складе", тимчасовий ви Дудар. Нам, лікарям і медсестрам треба, щоб ми не думали, що я маю чекати, коли мені старша десь там колись видасть халат, маски и рукавички! Необхідно мати постійно вільний доступ до усіх засобів! А не раз на день 1 маска! А чому епідеміолог лікарні шастає по коридорах і операційних без маски?! Де санепідрежим?! Більш непотрібної людини в лікарні немає!!! Скільки ви зараз вкрадете грошей, поки ми дочекаемся свого положенного нам захисту?! І чому інфекційна лікарня не приймає основний потік таких пацієнтів ,а ми?! Хто дав вам право міняти профіль лікарні, ви поки що тимчасовий в.о.?!
Хамло Показати IP 21 Березня 2020 21:50
От мені цікаво, 702 людини персоналу будуть в карантинному режимі жити протягом тижнів в обласній лікарні або десь поряд - їх нормально годуватимуть і забезпечуватимуть зубною пастою чи жіночими засобами гігієни, чи вони через одного бігатимуть через дорогу в "Салют"??? Бо шось мені не хочеться на фоні цієї новини ходити туди за жратвою, і пересікатись там з ними, невідомо наскільки достатньо в них буде дезінфікований одяг і так далі. Поки що в нас культура такого дезінфікування в зародковому стані. Вважаю, обласну лікарню треба буде оточити кордоном нацгвардії, але і персоналу забезпечити всі побутові умови, повністю.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus