USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волинський перинатальний центр запрошує майбутніх батьків на екскурсії

26 Жовтня 2019 19:00
Де народжувати? Як обрати медичний заклад? Кому довірити життя та здоров’я мами і малечі? Ці й безліч інших питань ставлять перед собою майбутні батьки, які готуються до найважливішої в житті події. Тому у Волинському обласному перинатальному центрі вирішили щоп’ятниці проводити для всіх охочих екскурсії медичним закладом, аби мами й тати на власні очі побачили, в яких умовах народжуватимуть малюків.

«Заняття, які відбуваються у «Студії щасливого батьківства», щоденні, а щоп’ятниці наші пацієнти мають можливість подивитися заклад ізсередини, – розповіла завідувачка поліклінічного відділення перинатального центру Надія Щурук. – Ті, хто стоїть у нас на обліку й проходить заняття у школі мам, знають, що в нас і як, а екскурсії в основному орієнтовані на тих, хто планує у нас народжувати, але на обліку не стоїть. Ми показуємо пологові, післяпологові палати, а також операційні зали. Майбутнім батькам дуже цікаво, як у нас все облаштовано».

«Ми працюємо вже шість тижнів. За цей час у нас відбулося 128 пологів, із них дочасних – 15 відсотків. Для порівняння, загалом по області показник таких пологів – 3,6 відсотка. Отже, ми спрацювали правильно, адже з дочасними пологами їдуть саме до нас, – повідомила очільниця перинатального центру Ірина Горавська. – І ці дітки будуть мати шанс на здорове щасливе майбутнє. Зазначу, що ми практикуємо знеболення пологів, бо наш колектив вважає, що жінки мають право народжувати без болю. Насправді це дуже важливо. Ми вивчили думку вагітних жінок, які приходять у «Студію щасливого батьківства», запитавши у них, чого вони бояться в пологах. І всі відповіли – болю. Тому ми ухвалили рішення, що якщо жінка має страхи щодо болю, то їх треба ліквідувати. На прохання жінок ми знеболюємо пологи різними методами, в тому числі за допомогою епідуральної анестезії. Тому звертаюся до всіх майбутніх мам: якщо ви хочете народити без болю, якщо хочете, щоб пологи були для вас святом, приходьте в перинатальний центр».

Тим часом у «Студії щасливого батьківства» збираються майбутні тати й мами. Їх чимало, усі – парами. Хтось ніжно тримається за руки, когось турботливо підтримує за лікоть чоловік, а інший погладжує дружині животик, бо малюк в утробі трохи бешкетує.

«Що ж, дорогі мами й тати, усі ми розуміємо, що ваша вагітність підходить до логічного завершення, тож ходімо подивимося, як і де ви народжуватимете, – починає екскурсію завідувачка пологового відділення Вікторія Костюк. – Передусім хочу звернути вашу увагу на те, де розташоване приймальне відділення. Там у нас зручний доїзд, парковка, якщо ви їхатимете власним транспортом. Якщо приїдете вночі, біля дверей є дзвіночок, вас зустріне акушерка й викличе чергового лікаря. Він вас огляне й визначиться з місцем вашої госпіталізації. Якщо все гаразд, гарна пологова діяльність, тоді ліфтом вас піднімуть у пологове відділення».
Далі екскурсантам демонструють відділення інтенсивної терапії. «Ви всі знаєте, що перинатальний центр – це не звичайний пологовий будинок. Тут виходжують і глибоко недоношених діток, – провадить Вікторія Костюк. – Тож коли трапляється так, що малюк народжується дочасно чи з патологіями, його не треба перевозити в інший лікувальний заклад, усе потрібне обладнання і кваліфікований персонал у нас є».

На третьому поверсі – пологове відділення. Тут є дев’ять індивідуальних пологових залів та два пологові зали, які можуть виконувати функцію окремих сімейних пологових палат.

«Наші пологові зали облаштовані за принципом маленької однокімнатної квартири, – запрошує досередини завідувачка відділення. – Кожен пологовий зал обладнаний санвузлом. Також у нас організовано систему чистих приміщень, коли повітря надходить тільки через систему фільтрів. Воно очищене, зволожене, підігріте або охолоджене, якщо це тепла пора року».

У кожному пологовому залі стоїть ліжко-трансформер, на якому жінка може відпочивати, а в другому періоді пологів – народжувати, причому в тій позиції, яка для неї є найкомфортнішою. У палаті є ванна, у якій за рекомендацією лікаря можна проводити природне знеболення, зручне крісло-гойдалка, м’яч.
Окрім того, кожен пологовий зал обладнаний реанімаційною системою з лампами інфрачервоного світла, що підтримують температурний режим, аби малюкові не було холодно, апгар-таймерами, що допомагають лікареві об’єктивно оцінити стан новонародженого.

Якщо ж дитинка народилася з певними проблемами й лікарі надають реанімаційну допомогу, ця система обладнана температурним давачем, що фіксується на грудній клітці дитини й завдяки цьому реанімаційна система сама контролює ефективність та інтенсивність нагрівання дитини.

У системі є й апарат «Неопаф», який у разі народження недоношеної дитини, коли є дихальні розлади, дає можливість відразу, не вдаючись до інвазивних методів, проводити корекцію дихальної системи. Окрім того, в пологових залах є пульсоксиметри, які дають можливість у разі народження дитини з патологією виміряти рівень кисню в організмі. І тільки після стабілізації стану, якщо є така потреба, дитинку в транспортному кювезі перевозять у реанімаційне відділення.

Далі екскурсантам показали післяпологові палати у відділенні сумісного перебування матері і дитини: невеличкі, затишні, з яскравими фіранками на вікнах. Розташовані вони за системою боксів. У кожному – по дві палати з душовими кабінами й туалетами. Вони є одномісні та одномісні системи люкс – із диванами для членів родини породіллі. У палатах стоять ваги для новонароджених, пеленальні столики, зручні ліжка.
Потому майбутні батьки оглянули виписну кімнату, а медики побажали їм щасливо доносити діток і запросили народжувати у Волинському обласному перинатальному центрі.

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Мама Показати IP 26 Жовтня 2019 19:17
По-доброму заздрю теперішнім матусям. У яких класних умовах народжуватимуть! Не те що ми колись...
Кулемет Показати IP 26 Жовтня 2019 22:19
Це тому мабуть ставили на коліна Бориса Клімчука, кричали на майдані йому Ганьба ..За те, що почав будівництво цього центру..А людину вже не повернути і не подякувати їй. Дай Бог розуму народу цієї країни
Андрій до Кулемет Показати IP 27 Жовтня 2019 15:43
Так в нас проблема в тому, що люди дають оцінку якомусь посадовцю не по справах, а по приналежності до тої чи іншої партії. Будеш "Регіоналом", але толковим господарником - на коліна поставлять, а будеш "бездарем", проте у вишиванці і в потрібній партії - честь і хвала. Якось так.
Кех до Андрій до Кулемет Показати IP 27 Жовтня 2019 17:00
Проблема в тому , що рівень ідіотів на квадратний метр перевищує норму.
Лучанка Показати IP 30 Червня 2020 23:25
Жахливо.Тиждень до них телефонуєш записатись не можливо .то занято то не працює запис то ще щось.Записують якщо запишуть то годинами сидиш в коридорі.Жахливо.Раджу роддом на арцеулова .Набагато кращі спеціалісти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus