USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Медична реформа розрахована на заможних людей, - Ірина Констанкевич

20 Жовтня 2017 12:03
Медична реформа, яку ухвалила Верховна Рада, відповідає потребам заможних людей та мешканців великих міст. Про це заявила народний депутат з УКРОПу Ірина Констанкевич в ефірі телеканалу «Прямий», повідомляє прес-служба УКРОПу.

«Ця реформа – переважно для заможних людей, середнього класу та жителів великих міст. Натомість селяни опинилися в зоні ризику, їх позбавили можливості отримувати якісні медичні послуги», – підкреслила вона.

За словами Ірини Констанкевич, так звана реформа позбавила гарантованого Конституцією медзабезпечення майже 40% громадян України, які проживають у селах. Деякі території лишилися поза межами госпітальних округів. Наприклад, двісті тисяч мешканців Волинської області повинні діставатися до лікарень чотири, а то й п'ять годин жахливими дорогами.

«Шановні можновладці, давайте думати про алгоритм дій, щоб незаможних людей, пенсіонерів не кидати в цю прірву. Їх потрясла пенсійна реформа, а тепер ще й медична доконає», – наголосила представниця УКРОПу.

На переконання нардепа, Закон № 6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів» передбачає перехід на нову модель фінансування медичних закладів. Згідно з документом, бюджетні кошти на медицину акумулюватимуться у спеціально створеній установі, яка займатиметься їхнім подальшим перерозподілом у ручному режимі.

Однак закон не передбачає жодного механізму контролю за цим процесом, що може призвести до серйозних зловживань чиновників. До того ж перерозподіл коштів згори суперечить курсу на децентралізацію, який проголосила влада.

«Тобто кошти централізуються, а послуги – децентралізуються. Це абсурд, це виведення коштів у такий собі офшор всередині держави», – наголосила Ірина Констанкевич.

Нардеп також зауважила, що медична реформа має передбачати обов'язкове державне медичне страхування, чого немає в документі, який ухвалив парламент.

Як повідомлялося, 19 жовтня за закон "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" у другому читанні проголосували 240 народних обранців. Основна зміна, яку обіцяє медична реформа, — це фактичне зникнення гарантованої Конституцією безкоштовної медицини. Реформа передбачає поділ медичних послуги на три види: повністю безкоштовні, частково оплачувані державою (так звані співоплати) і платні.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 20 Жовтня 2017 12:41
А якій категорії громадян відповідає сучасний стан медицини в Україні?
1111 до 123 Показати IP 20 Жовтня 2017 13:16
Зроби державі подарунок не доживи до пенсії
Лучанка до 1111 Показати IP 20 Жовтня 2017 14:35
Тут вже не державі, а собі... Бо держава мучатись не буде, а страждати будемо ми...
Лучанин Показати IP 20 Жовтня 2017 13:45
На заможних людей? Це скільки повинна людина отримувати в місяць? Кажіть прямо що розрахована на чинвників вищого рангу та на депутатів, власників великого бізнесу. Власник середнього бізнесу таке не потягне. А до чого тут великі міста? Місто Київ, зарплата 5 - 7 тис грн в звичайної людини. Так, це більше ніж в нас, але чи зможе ця людина звернутися до лікаря, якщо навіть вдягнутися нормальне не може, бо все йде на комуналку та їжу, бо ціни на все там теж відповідно вищі. Тому що прийняли депутати під стояння ло*ів(нормальні б не допустили) під Радою є одне лише слово - геноцид населення.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus