USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.87

Волиняни не знають, що робити з дитячим алкоголізмом

17 Липня 2012 16:22
Масштабів і глибини проблеми дитячого алкоголізму на Волині не знає жодне із профільних державних управлінь. А подолати явище важко через неузгодженість їх роботи.

Про це заявив голова ради директорів Фундації імені князів-благодійників Острозьких Руслан Карплич під час обговорення проблеми зростання дитячого алкоголізму в сільських громадах Волинської області 17 липня.

Карплич упевнений, що із явищем алкоголізму серед молоді треба боротися спільними зусиллями. «Самотужки, яке б управління не взялося, вирішити проблему неможливо», - зазначив він. Окрім того, за словами Карплича, на Волині не діє програма профілактики дитячого алкоголізму.

Своєю чергою, депутат Волиньради, голова наглядової ради фонду «Європейський вектор» Сергій Мартиняк розповів про своє бачення проблеми. Так, він вважає, що молодь схильна до алкоголізму через відсутність альтернативи проведення вільного часу. Саме тому, з його слів, представники різних організацій намагаються запропонувати інші способи проведення дозвілля.

Зокрема, він зазначив, що тренери, запрошені фондом «Європейський вектор» і Фундацією Острозьких, провели просвітницькі семінари у 170 селах 5 районів Волинської області. Під час цих семінарів учасники зазначили, що найбільшою проблемою сільських громад є алкоголізм, особливо серед дітей і молоді.

З думкою Мартиняка погодилася і головний спеціаліст управління у справах сім’ї, молоді та спорту Волинської ОДА Вікторія Демчук. Вона зазначила, що хоч підрозділ прямо і не вирішує явище поширення алкоголізму серед молоді, проте бореться із дотичними проблемами.

Зокрема, Демчук розповіла, що за сприяння управління на засіданні круглого столу у червні відбулася зустріч активних молодих людей з кожного району із обласним керівництвом. Саме там, з її слів, з-поміж інших і говорили про проблему якісної організації дозвілля. За її словами, найболючішим під час обговорення було питання підліткового алкоголізму.

Задля попередження явища молоді люди пропонували навіть заборонити продаж спиртного на державні свята. Однак, на думку спеціаліста, це буде супроводжуватися проблемами із місцевими бізнесменами, які займаються реалізацією алкоголю.

Утім, практичний психолог Волинського обласного наркодиспансеру Інна Ковальчук упевнена, що корінь проблеми не у доступності алкоголю, а в тому, що батьки «проблемних» дітей також часто самі вживають алкоголь. На її думку, викривлення системи цінностей у сім’ї і веде до виникнення проблеми.

За її словами хоч наркодиспансер і намагається боротися із поширенням алкоголізму, проте значно ускладнює ситуацію те, що людина не має куди піти після лікування в установі. І, повертаючись у звичне середовище, знову дивиться у пляшку.

Фахівець переконана, що після курсу у наркодиспансері людину треба направити у службу соціального захисту, щоб їй допомогли. Розповідаючи про закордонний досвід, Ковальчук зазначила, що після лікування особа повинна пройти мінімальний 28-денний курс реабілітації. Однак, реабілітаційних центрів не лише для підлітків, але й для дорослих в Україні немає.

Вона додала також, що є центри релігійного спрямування, проте туди влаштувати людину досить важко.

Вирішення проблеми Вікторія Демчук вбачає у створенні програми профілактики дитячого алкоголізму, до якої долучилися б представники управління у справах сім’ї, молоді та спорту, освіти та охорони здоров’я та соціальні служби.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Наталка Показати IP 18 Липня 2012 09:42
Та давно є програми профілактики дитячого алкоголізму, а толку? Розказувати дітям про шкідливість алкоголю та роздавати листівки - давно вже не дієво. Заборонити продаж алкоголю - не вихід, не завжди вийде проконтролювати продавця в глухенькому селі, а дітки-пронири, якщо захочуть, всеодно знайдуть пляшку у бабусиній коморі. В такому віці цікавість переважає, хоча часто доводить до ганебних наслідків.
Iziy Shneerzon Показати IP 19 Липня 2012 10:46
В Луцке один директор школы алкоголик детства. Это факт. За базар отвечаю. Доказать элементарно. Просто жалко мужика-потому и не называю фамилии. Но решить проблемму невозможно. В Украине идет не болонский прцесс-а оболонский.
ОЛЬГА Показати IP 22 Липня 2012 18:19
Перейміть досвід директорів шкіл,профтехучилищаіпедучилища,м Вол-Волинського.Як Вони (боряться)з алкоголізмом ,які є депутатами МР.Алкоголем торгують в магазинах цілодобово.
Оленка Показати IP 28 Липня 2012 00:49
Може для початку треба ввести обовязкову перевірку на алкоголізм дітей в школі і вчителів заодно. Перевірити і зачитати в класі на батьківських зборах і починати так з класу 8-9. Алкоголіків звільняти з роботи, а то в школах і в вузах кожен третій алкаш, от діти і беруть приклад. Добре було при Союзі, хоть це контролювали трохи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus