USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Волиняни за кошт німців видали книгу про УПА. ФОТО

12 Травня 2011 14:22
В Луцьку презентували путівник історичними місцями Волині, де воювали бійці Української повстанської армії – видали книгу за грантові кошти.

Над книгою «Маршрути поколінь: путівник героїчними стежками УПА на Волині» працювали з липня 2009-го по березень 2011 року, розповіла під час презентації 12 травня упорядниця та редактор видання Леся Бондарук.

У путівник увійшли шість найвідоміших, проте не всі історичні місця Волині, які мають туристичне і краєзнавче значення: смт Оржів та історичне село Гурби (Рівненська область), місто Горохів, урочище Вовчак у Турійському районі, смт Колки Маневицького району та село Новий Загорів у Локачинському районі.

Окрім описів боїв волинських відділів УПА проти нацистів та НКВС, путівник містить спогади учасників та свідків тих подій. До путівника також увійшли туристичні карти, які детально показують схеми доїзду до зазначених місць.

Разом з істориком Лесею Бондарук над виданням працювали журналіст та письменник Петро Боярчук, керівник обласної організації Національної скаутської організації «Пласт» Ліна Остапчук, голова Асоціації розвитку туризму Волині Юрій Моклиця, вчитель української мови та літератури луцької гімназії №14 Наталка Ліпчук та дизайнер Вікторія Федина. Видали книгу у «Волинській мистецькій агенції «Терен».

Як зазначила упорядниця книги, видання здійснили в рамках проекту «Маршрути поколінь – передання історичного минулого жертв тоталітарних режимів молоді шляхом створення меморіально-туристичного маршруту на Волині», виконавцем якого є Волинська округа Національної скаутської організації України «Пласт».

Книги поширять навчальними закладами Луцька, передадуть у бібліотеки, музеї, громадським організаціям та усім зацікавленим. Презентацію путівника автори планують провести у всіх місцях, які увійшли до путівника, додала Леся Бондарук.

Тираж видання – півтори тисячі примірників. Якщо виникне потреба надрукувати додатковий наклад путівника, кошти шукатимуть у благодійників, кажуть автори проекту.

«Були закиди прокомуністично налаштованих. Мовляв, як це так, що німці фінансують бандерівське видання? Але фонд, який виділив на путівник кошти, чітко усвідомлює про що ця книга», – розповіла Леся Бондарук.

«Велике щастя, що ми дійшли до того часу, коли свою українську історію подаємо у інтелігентному європейському вигляді», – зазначив під час презентації начальник відділу охорони історичної спадщини управління культури Луцькради Сергій Годлевський.









Довідково:

Проект «Маршрути поколінь – передання історичного минулого жертв тоталітарних режимів молоді шляхом створення меморіально-туристичного маршруту на Волині» реалізовувалося із липня 2009 року до березня 2011 року. Цей проект діє в рамках програми «місце зустрічі – Діалог» за фінансування німецького фонду «Пам'ять, відповідальність, майбутнє».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Валентина Показати IP 12 Травня 2011 15:36
Молодці упорядники,гарна робота!!! Хоч буде що молоді розповісти про справжню боротьбу за Україну а то вже від цієї радянщини,що лине кругом, нудить!
українка Показати IP 12 Травня 2011 16:05
а в наших нажаль грошей на такі речі нема,чи скоріше розуму,краще прапорів червоних нашить,ото дєло,безсовісні
Лучанин Показати IP 12 Травня 2011 17:05
Звичайно молодці. Якби вони тоді воювали з нацистами, то хрєна лисого вони від німців зараз гроші би отримали. Так що тим в кого є голова на плечах ще раз показали проти кого були націлені їхні бойові дії. А щодо справжньої боротьби за Україну, то вона заключається не в "перерізанні глоток" своїм родичам та односельчанам, а в створенні умов для життя українців, в послідуючому розвитку культури, в здобутті поваги до держави та до нації. З такими діями які відбуваються зараз можна здобути тільки ненависть, але ніяк не повагу!
хорвaт до Лучанин Показати IP 12 Травня 2011 23:10
Товaрищу котрий нe зовсим Лучaнин.Нeнaвисть поки викликaeтe Ви и нa вaс подибни.:)
M до Лучанин Показати IP 16 Травня 2011 15:01
Чоловіче, ти геть не розумний. Одразу видно, що старий пердун із совєцькою скалкою в дупі, ще й з промитими мізками.
M до Лучанин Показати IP 16 Травня 2011 15:04
Німці понесли відповідальність за військові злочини, вони це визнають. А твої любі совєти досі розгулюють в медалях і орденах НКВД за вбивства мільйонів людей. Совєцький режим прирівняний до нацистського, але жодного покарання за свою діяльність нелюди не отримали.
Волинянин Показати IP 12 Травня 2011 17:13
Лучанин, тобі важко зрозуміти, що є люди які залишили війну в минулому. Німці тоді воювали з українцями, а сьогодні помагають нам донести правду про ту війну. А твої друзяки росіяни не можуть вибачитися за Сталіна, який знищив десяток мільйонів людей і зараз йому памятники ставлять. Залиш історію в минулому. Живу майбутнім
справжня лучанка Показати IP 12 Травня 2011 21:08
В німців,як цивілізованих європейців, є така штука як відповідальність за те що накоїли нацисти,від яких і вони страждали, і таким чоном вони допомагають...а русскі безсовісні досі ведуть счебе як загарбники...накоївши стільки нам зла...а ти такий лучанин як я німець,запроданець комуняцький
Тарас Показати IP 29 Лютого 2012 13:37
Молодці, що не забувають про героїв! Слава героям УПА!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus