USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Воїн Князівської бригади з Волині: «Маємо шанс переламати хребет скаженому російському ведмедю»

11 Жовтня 2022 21:36
«Коли тяжко на душі, я завжди згадую хлопців з УПА, з Вовчака... Вони не мали ні держави, ні уряду, ні світового визнання, ні фінансової підтримки, ні можливості діяти легально на своїй землі. Вони не мали нічого з того, що сьогодні маємо ми. В них були лише ідея, мета і незламний дух. І вони воювали! Наша нинішня війна – це продовження боротьби воїнів УПА, наша Перемога – це перемога і для них, та перемога, якої вони так прагнули, і якої не дочекалися», – каже військовий 14-ї ОМБР Василь Мазурик.

Про це йдеться на сторінці бригади у Фейсбуці.

Про Вовчак, своє дітище, і про УПА він може говорити безупинно. В цивільному житті цей чоловік – директор історико-культурного комплексу «Вовчак – Волинська Січ», а з травня – військовослужбовець одного з підрозділів Князівської бригади.

Свого часу Василь Мазурик обіймав посаду голови Турійської районної державної адміністрації. Багато років пропрацював у лісовій галузі, був начальником управління лісового господарства у Волинській області. У 2015-му разом із колегами зводив оборонні споруди на Маріупольському напрямку фронту, пізніше доправляв ліс і будівельні матеріали на різні його ділянки. Саме про ліс і все, з ним пов’язане, він говорить із захопленням і сьогодні.

Читати ще: «Україна доб’є Росію й вона щезне з карти світу», – дід чотирьох онуків з тер оборони Волині

«І професія, і любов усього мого життя – ліс. Будучи директором лісгоспу, на території якого урочище Вовчак, я й «познайомився» з нашим комплексом та прикипів до нього душею: очолював роботи з впорядкування, згодом – з організації в нас відповідних умов для військового вишколу молоді, який проводила ГО «Сокіл», – розповідає.
Команда «Волинської Січі» – дуже велика, наголошує Василь Мазурик. І поки він на фронті, люди, які вклали в комплекс так багато сил, роблять усе, аби він жив і розвивався. Максимум зусиль вони доклали і до організації великого потрійного свята – Дня Покрови Пресвятої Богородиці, 80-ліття УПА, Дня захисників та захисниць України.

«Цьогорічне 14 жовтня для нас особливе – крім традиційних заходів, які проходять на Вовчаку цього дня, ми відкриваємо експозицію 14-ї окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, нашої рідної бригади, в якій служить величезна кількість волинян, наших земляків. Експозицію бригади на «Волинській Січі» створено завдяки підтримці командира Князівської 14-ї ОМБР полковника Олександра Охріменка. Він відвідував Вовчак ще до початку Великої війни, вболіває не тільки за бригаду, а й за наш комплекс», – провадить військовий.

Читати ще: Бійці волинської бригади знайшли у лісі і врятували сфінкса. Фото

Розмова із Василем Васильовичем відбулася на Харківщині, далеко від рідної Волині і Вовчака. Війна нагадує про себе звуками далеких і не дуже прильотів, до яких, на добре це чи на зле, швидко звикаєш. Про те, що буде Велика війна, каже Василь, знав задовго до її початку.

«Ще до 24 лютого ми з однодумцями створили в Турійську роту охорони. А о 7-й ранку 24 лютого вже з наплічниками стояли біля військкомату. Ще через годину почали будувати блокпости. А з травня я – в славетній Князівській 14-й бригаді», – провадить.

У складі свого підрозділу Василь брав участь у тяжких боях на Донбасі, у звільненні Харківщині. І хоча, каже, не сентиментальний, дорослі й діти, які в звільнених селах і містах Харківщини вибігали з будинків, зі сльозами на очах та вітанням «Слава Україні!» дякуючи нашим воїнам, надзвичайно розчулили.

Читати ще: Болить доля України, тому одягнув військову форму, – вчитель з Волині

«Таке кожного з нас мотивує і надихає, просто крила виростають. Тож настрої в підрозділі, який став для мене рідним, бойові. Так триматимемо до самої Перемоги, включно з Кримом. Ми зараз маємо унікальний шанс переламати нарешті хребет скаженому російському ведмедю, залишивши наступним поколінням мирну, вільну, соборну Україну, про яку так мріяли воїни УПА… І ми це зробимо! В пам'ять про них, про всіх, хто віддав свої життя за Україну, заради наших дітей. Бажаю кожному з нас відчути смак Перемоги!» – резюмує воїн.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus