USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Вперше Україна офіційно відзначить католицьке Різдво

24 Грудня 2017 17:02
Ще 16 листопада 2017 року Верховна Рада України проголосувала за закон, згідно з яким 25 грудня стає вихідним днем. Депутати наполягали на тому, що католицьке Різдво святкується в «усьому світі» і в Україні варто виявити толерантність до всіх християн.

Відповідний закон президент підписав 29 листопада 2017 року, передає Кореспондент.

У цьому році свято випадає на понеділок, а значить відпочивати українці будуть три дні - з 23 грудня по 25 грудня 2017 року.

Католицькі сім'ї по всій Україні, як і раніше, зберуться за святковим столом, будуть колядувати.

«Те, що 25 грудня - офіційний вихідний, дуже зручно, - говорить киянин Віталій Заренков, прихожанин католицької церкви. - Служба у храмі починається пізно ввечері після святкової вечері, і триває до 2-3 годин ночі. А вранці вже треба бути на роботі. Крім того, увечері 24 грудня ще треба встигнути приготувати всі 12 страв. Тепер, у день Різдва, можна по-справжньому відпочити і повноцінно відчути свято».

Святкова служба на католицьке Різдво

Незважаючи на офіційний вихідний, Нацбанк вже визначив порядок роботи банківської системи України в період новорічних свят. Але 25 грудня 2017 року банки працюватимуть у звичайному режимі.

Традиції католицького Різдва

Святкування Різдва Христового у католиків чітко розплановано і не порушується століттями.

Готуючись до Різдва, віряни прикрашають будинок яслами з фігурами народженого Ісуса, його матері Діви Марії, волхвами. По дому розставляють солом'яні композиції, омелу. З року в рік, діти своїми руками виготовляють різдвяні іграшки: тварини, ліхтарики, сердечка, які потім поміщають на ялинку як прикрасу. Тому новорічне дерево завжди різне.

Ясла - обов'язковий атрибут католицького Різдва

У католиків прийнято дотримуватися суворого посту 24 грудня. Їдять тільки зерна пшениці або ячменю, що відварюють і перед вживанням приправляють медом. Страва називається сочивом. Як тільки на небі з'являється перша зірка, дозволяється їсти страви святкового столу.

Обов'язково треба відвідати вечірню урочисту месу в костелі. Протягом усього дня, до настання свята, можна зайти у храм для покаяння у гріхах і сповіді.

Перед тим, як трапезувати на святвечір, всі члени сім'ї повинні помолитися і переломити прісний хліб - облатку. Для вечері готують в основному овочеві страви, вживають мед, горіхи, яблука, сухофрукти, обов'язково їдять рибу. М'яса в різдвяну ніч на столі бути не повинно. А ось 25 грудня господині подають на стіл безліч м'ясних страв.

За святковим столом завжди залишають одне пусте місце - для гостя.

За різдвяним столом співають колядки, втім, як і на наступний день. Колядники ходять по домівках і співають пісні з побажанням здоров'я, щастя і добра.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
555 Показати IP 24 Грудня 2017 20:41
До відома журналістів. Грецька православна церква на чолі із Вселенським Патріархом,та більшість православних церков світу відзначають Різдво 25 го. А також протестанти,друга за чисельністю після католиків християнська деномінація. Старим календарем живуть тільки Москва,її сателіти,та грузини. То ж де воно католицьке?
Анонім до 555 Показати IP 24 Грудня 2017 21:51
що ти хочеш?
Лучанка Показати IP 26 Грудня 2017 14:26
Нині Українська, Російська, Єрусалимська, Грузинська і Сербська Церкви, а також афонські монастирі для обчислення нерухомих свят користуються юліанським календарем, решта помісних церков — новоюліанським, який до 2800 року буде збігатися з григоріанським, тому іноді прийняту ними календарну систему помилково називають григоріанською. При цьому скрізь, крім Фінляндської православної церкви, дата Великодня обчислюється за юліанським календарем

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus