USD 40.70 41.10
  • USD 40.70 41.10
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.25

Вперше з 2022 року в чотирьох районах Волині будуть розкидати вакцину від сказу

23 Травня 2024 08:08
Вперше від початку повномасштабної війни в усіх чотирьох районах на Волині будуть розкидати приманки з вакциною від сказу диких тварин.

Про це Суспільному розповів головний спеціаліст обласного управління безпечності харчових продуктів та ветмедицини Сергій Войтюк. З його слів, у 2022 році на Волині вакцину від сказу не розкладали, торік це робили лише в Луцькому районі.

На Волинь привезли 93 тисячі 300 доз вакцини. До повномасштабної війни брикети з препаратом розкидали з літаків, зараз це роблять вручну.

«Тоді достатньо було, щоб в літаку була одна людина, а зараз нам треба, як кажуть, для всієї області 715 людей», – каже Сергій Войтюк.
Нині стартувала весняна кампанія вакцинації, планують розкидати орієнтовно 376 тисяч доз вакцини. Запланована також осіння кампанія. Зі слів головного спеціаліста, випадків сказу диких тварин в області побільшало. Торік зареєстрували 57 випадків, від початку 2024-го – 17.
Принада із вакциною для тварин має форму брикета зі змеленого м’ясо-кісткового борошна. Держпродспоживслужба просить волинян не підіймати з землі принади і не переносити їх в інше місце.

Читати ще: Через кошеня зі сказом у волинській громаді вакцинували понад 200 тварин

22 травня вакцину розкидали у Торчинській громаді. Ветеринарам і працівникам Держпродспоживслужби допомагали місцеві жителі. Принади розкладають за кожні 200 метрів неподалік сіл і біля лісу, де можуть бігати лисиці.
«Дуже багато розвелося лисиць, бо відстрілювати не можна, тому кладемо вакцину, вони її з’їдають. Кладемо у темне місце, вони її знаходять, бо гарно пахне», – говорить лікарка ветмедицини Луцького району Ілона Косюр. З її слів, імунізація тварини після отримання вакцини наступає через 7-14 днів.

Як додав головний спеціаліст обласного управління безпечності харчових продуктів та ветмедицини, наступну партію вакцини в області отримають 28 травня.

Читати ще: У селі на Волині виявили хворого на сказ кота

Сказ – це вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб для людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів без вчасно розпочатого лікування стає невиліковним – 100% хворих людей помирають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus