USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Все про біометричний паспорт: ціна, перелік документів, терміни

1 Грудня 2017 07:40
Безвізовий режим із країнами ЄС таки наш. Але обов'язковою умовою для безвізових мандрів є наявність у громадянина біометричного паспорту. Які документи потрібно здавати, скільки чекати, термін дії паспорту - про це та інше йдеться в матеріалі каналу 24.

Біометричні паспорти в Україні можуть бути двох видів (так само, як досі — не біометричні): для виїзду за кордон та внутрішні. Тут говоримо про ті, які потрібні саме для безвізових мандрівок, закордонні біометричні.

Відмінність такого документу від старої його версії — він має вбудований в обкладинку електронний чіп та відповідну позначку на обкладинці. На електронному носії продубльована інформація про власника паспорта, а також його оцифрований вираз обличчя, підпис та відбитки вказівних пальців рук. Все це для того, щоб спростити процес ідентифікації громадянина на кордоні.

Які документи потрібні для виготовлення біометричного паспорта

Список документів для осіб, що досягли 16-річного віку:

- заява-анкета (подається особисто або законним представником);

- паспорт громадянина України (для осіб, що досягли 14-річного віку);

- свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше особі, що не досягла 14-річного віку);

- відповідні документи з відміткою банку про здійснення встановлених законодавством платежів (консульського збору) або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів (консульського збору);

- документ про реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків у разі його наявності (для громадян, що досягли 18-річчя).

Сфотографуватись на фото можна прямо на місці. Якщо оформлюєте документ дитині до 12 років або людині, що за станом здоров'я не може пересуватись (і про це є відповідна довідка) — то фото можна принести готові: дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра та одну — розміром 10 х 15 сантиметрів.



Зразок біометричного закордонного паспорта

Якщо оформлюється паспорт для виїзду за кордон дитині до 16 років, що проживає з одним із батьків, додатково подається оригінал або засвідчена в установленому порядку копія одного з таких документів: свідоцтва про смерть другого з батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків; рішення суду про визнання другого з батьків безвісти відсутнім; рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним; довідки про реєстрацію місця проживання дитини разом з одним із батьків, який подає заяву-анкету, або у разі оформлення паспорта у закордонній дипломатичній установі України – іншого документа, що підтверджує таку реєстрацію; оригінал витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька.

Куди звернутись для отримання біометричного паспорта

Для оформлення паспорта українця для виїзду за кордон, в тому числі — і біометричного, громадяни України мають звернутися до будь-якого підрозділу міграційної служби. У ДМС наголошують — саме у будь-який підрозділ, незалежно від місця проживання громадянина. Відповідні підрозділи, у яких є технічна можливість для оформлення біометричних документів, є у кожному облцентрі (хоча це і не всі). Зокрема, у Києві таких підрозділів усього 11; у Харківській області їх — 15, у Львівській — 27. Детально про адреси відповідних підрозділів ДМС можна дізнатися на офіційному сайті відомства.

Є така ймовірність, що у відповідь на чималий попит деякі "підприємливі" особи можуть організувати такий собі бізнес з надання послуг з оформлення закордонних паспортів. Приміром, за якусь певну суму зголосяться за вас нести документи, стояти в черзі тощо. Але зауважте — заяву на отримання біометричного закордонпаспорта людина має подати особисто . Або це може зробити законний представник громадянина, у випадках, передбачених законодавством. Але ніяк не стороння людина, яка ще й гроші за це проситиме.



Біометричний паспорт в Україні: деталі біометричного чіпу

Скільки коштує біометричний паспорт

У разі оформлення протягом 20 робочих днів сума адміністративного збору складає 557 гривень 32копійки ( з них вартість адміністративної послуги – 253 гривні та вартість бланку паспорта – 304 гривні 32 копійки).

У випадку термінового (протягом 7 робочих днів) оформлення це коштуватиме 810 гривень 32 копійки.

Ще терміновіше оформлення — протягом 3 робочих днів у випадках, визначених законодавством, також обійдеться у 810 гривень 32 копійки.

У ДМС також зауважують — якщо оформлюватимете закордонний паспорт через консульську службу — сплатите додатково ще консульський збір.

У жовтні у ДМС повідомили про запровадження онлайн-оплати адміністративних послуг на сайті міграційної служби і пообіцяли, що з листопада сервіс буде доступний для всіх підрозділів, які підключено до електронної черги. Відсутність платіжної картки не буде перешкодою для отримання послуг чи для запису до електронної черги – більшість місць у черзі і надалі будуть доступними через термінали у підрозділах міграційної служби, із можливістю оплати готівкою або у будь-якій банківській установі.

Термін видачі

Заяви про оформлення паспорта розглядаються протягом не більш як 20 робочих днів з дня подання документів. Виключення: при терміновому оформленні (за заявою особи) зі сплатою подвійного розміру держмита та вартості послуги — до 7 робочих днів.

Якщо поїздка пов'язана з терміновим лікуванням від'їжджаючого, від'їздом особи, яка супроводжує тяжкохворого, чи смертю родича, який проживав за кордоном,— протягом 3 робочих днів.

Термін дії біометричного паспорта

Так, він видається не довічно, майте на увазі. Для громадян, віком до 16 років, такий паспорт буде діючим 4 роки, для громадян віком понад 16 років — 10 років з дати видачі. Далі — потрібно буде оформлювати його знову.



Зразок біометричного паспорта
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Надія Показати IP 1 Грудня 2017 08:18
Щоб подати документи в Луцькому цнапі потрібно займати чергу з 5-ї години ранку. Я прийшла о 5:30 та була уже восьма, але це не гарантує що ти здасиш документи саме сьогодні, так як перевага надається в поданні документів на ІД-картки.
ВВВ до Надія Показати IP 1 Грудня 2017 08:52
попередній запис вже відмінили?
Сусід до Надія Показати IP 1 Грудня 2017 09:40
Тьотя Надія, у вас гарне ім"я "НАДІЯ". для чого ви вносите людям неправду у вуха???. для чого ви прийшли на 5:30 і разом з вами ще 8 ранніх пташок*???. Правда в іншому - 1. Талони на біометричний паспорт видають окремо від талонів на ІД карту, правильніше сказати, що числло талонів на біометричний паспорт не залежить від числа талонів на ІД карту, хоч вони (талони) видають з одного аппарата; 2. Я прийшов на 7:20 і був 25. Питання - для чого приходити на 5 ранку якщо на 7 ти будеш 20 або 30 , при тому що вдень видають від 70 до 130 талонів на біопаспорт??? 3. Шановний керівник ЦНАПУ, зробіть нормальну можливість електронного попереднього запису, і побачите як черги розсмокчуться.
Ірина Показати IP 1 Грудня 2017 09:07
Щоб оформити ІД - картку дитині, прийшли в суботу в 6.00,були 20 в черзі, а люди стояли з першої години ночі( (це було в районі)
Руся Показати IP 1 Грудня 2017 10:13
Для чого писати що терміновий паспорт роблять за 7 днів. Беруть 810 гривень. А паспорт роблять більше місяця
Лучанка Показати IP 1 Грудня 2017 10:28
здавала документи на закордонний паспорт в середу. прийшла до ЦНАПУ десь о 7.30. В черзі була 33. Але коли почали видавати талони, то перевагу надавали мешканцям Луцька, так що я отримала талон на 9.50. Дійсно було кілька дітей на перший укр.паспорт по попередньому запису, але всі в порядку черги без проблем проходили. Я вийшла з Цнапу десь о 10.20. в принципі все нормально і оперативно, АЛЕ : звичайний паспорт роблять більше 3-х місяців, а ТТЕРМІНОВИЙ - 1,5-2МІСЯЦІ. ОЦЕ БУВ СПРАВДІ НЕПРИЄМНИЙ СЮРПРИЗ.
ВВ Показати IP 4 Грудня 2017 15:48
Комент з запізненням. Здавав в суботу. Прийшов в 6,40 був 35. На ІД картки чергу не займали окрему, але коли запустили в приміщення, то якась тьотя (керівник може) повідомила, що ваші списки її не цікавлять, розберайтеся самі, але тихо, бо закриє цнап. Перевага надається ІД карткам. Таким чином люди, які прийшли на 8,00 і пізніше, спокійно стали в окрему чергу. Їм видали талони. Таким чином я став 55 в черзі. А талонів всього дали 60 (відповідно, хто прийшов на 7,00-не встиг. От така фігня. Тому раджу. Хто іде зранку, записуйте окремо, тих хто робить ІД картку, щоб якось їх контролювати. Бо це брєд, хоч там і підлітки, але це не чесно.
Around My Life Показати IP 11 Січня 2018 14:01
Інструкція як податися онлайн http://www.aroundmylife.com/biometrychnyj-zakordonnyj-pasport-yak-shvydko-podaty-dokumenty/
Ірина Львів Показати IP 22 Січня 2018 11:52
А хто скільки часу чекає на біом. паспорт? Я здала 20 жовтня 17р. вже три місяці минуло...
Сергiй до Ірина Львів Показати IP 2 Лютого 2018 07:57
Я теж здав 20 жовтня 2017р. З початку все було добре. 22 листопаду на сайтi оновилася iнформацiя що "Дані відправлено до центру персоналізації 22.11.2017". На початку сiчня 2018 вiдкат на початок "Документи прийнято /дата/. Здійснюється перевірка даних". А 11сiчня нове повiдомлення"Дані відправлено до центру персоналізації 11.01.2018". Навколо безлад. Обiцяли за 2,5 мiсяця. Нiхто нi за що не вiдповiдає. На електроннi листи не вiдповiдають, до телефону не пiдходять. Друзi в РФ зробили собi закордонний бiометричний паспорт за 1 мiсяць без жодних черг.
Оксана до Сергiй Показати IP 5 Лютого 2018 12:09
Аналогічна ситуація. 27/10/2017 здавала, 30/11/17 була інформація "Дані відправлено до центру персоналізації". На початку січня все змінилось, тепер "Дані відправлено до центру персоналізації 12/01/18"
Артур до Сергiй Показати IP 17 Лютого 2018 16:21
Чого довго? чого корупція? та все просто - такий менталітет, набрехати, вкрасти.. На 10 хохлів 1 українець.
Panas Показати IP 26 Січня 2018 18:58
Електронна черга створює додаткові корупційні схеми, для того щоб не прозоро люди отримали паспорт. Щось схоже було із електронними чергами на візи. Пропоную так само при оплаті мита за закордонний паспорт, щоб автоматично передзвонювали із кол центру міграційної служби і записували на чергу...... Тільки тоді буде порядок. Ато на чергу без хабаря стати неможливо.
світлана Показати IP 30 Січня 2018 14:54
з тим виготовленням повне непорозуміння .Паспорт зданий 10.10.17.При здачі сказали 2.5 міс .на сайті писало Дозвіл на персоналізацію паспорта надано 01,12.17 . потім Дані відправлено до центру персоналізації 14,12,17;через місяць запис змінився Дозвіл на персоналізацію паспорта надано 15,01,18 .гаряча лінія відповідає: ваш паспорт був пересланий в одну типографію а в них закінчилася ліцензія .То зараз він в другій . Дурдом але моїй знайомій швидкий зробили в срок .А мені вже кажуть 3.5 місяці мінімум. Виникає питання: Що за корупція? Хто більше платить той танцює?
Маша Показати IP 4 Лютого 2018 11:07
Я здавала на біометричний паспорт який виготовляється 3 місяці чи можна доплатити і отримати його швидше
Ольга Показати IP 21 Лютого 2018 17:28
В які дні і години можна відібрати паспорт на вулиці Залізничній 16.
Сергій Показати IP 25 Лютого 2018 12:55
Здав на біометричний паспорт 30 11 2017, скажіть коли буду готовий?
Оленка Показати IP 26 Лютого 2018 22:58
Брат подавав документи на біометричний паспорт в Києві, йому зробили за 16 днів. А у нас люди місяцями чекають!
Аня Показати IP 12 Березня 2018 12:26
Подала документи на біометричний закордонний паспорт 14.12.17, платила як за терміновий, сьогодні пішла до сервісного центру, сказала що буде готовий мінімум на початку квітня. Це взагалі нормально? Повний безлад і беззаконня!
христч до Аня Показати IP 18 Березня 2018 16:12
Ви де здавали що так довго терміновий
Аня Показати IP 20 Березня 2018 13:21
Паспорт може бути анольований,якщо його незабрали за довгий період часу?
Олена Показати IP 29 Березня 2018 14:36
Подавала на біометричний паспорт нетерміновий ще 29.12.2017.Вже чекаю рівно три місяці, це просто жах якийсь!!!
Нюта Показати IP 3 Квітня 2018 15:41
Здала в березні в паспортний стіл на терміновий, через 3 тижні отримала...правда більше заплатила...не терміновий казали робиться 4 місяці(((
Кот Надія Ігорівна Показати IP 23 Червня 2018 21:12
хочузаписатись на чергу для оформлення біометричного паспорта у місті Бобровиця.
Оксана Показати IP 13 Липня 2018 00:30
Цікавить таке питання: дитині 15років, термін дії паспорта буде 4роки чи лише до досягнення нею 16річчя
Руслан Показати IP 11 Жовтня 2018 21:22
А якщо ти поїхав по біометричному паспорту провів закордоном два місяця і наступив новий рік чи онулюєця паспорт
Олександра Показати IP 14 Липня 2019 18:52
Чи обов`язкова приписка для виготовлення закордонного паспорта ??

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus