USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Встановлюють ІТП та модернізують котельні: як Луцьк готується до опалювального сезону

23 Вересня 2022 21:04
У Луцьку в рамках підготовки до опалювального сезону завершують встановлення 76 індивідуальних теплових пунктів у багатоповерхових будинках і модернізацію п'яти котелень.

Про це розповів Суспільному речник комунального підприємства «Луцьктепло» Антон Безносиков.

Окрім цього, з його слів, майстри встановлюють насосне обладнання на 13 котельнях, замінюють мережеві насоси, регуляційні та підживлювальні станції. Ще на п'яти котельнях замінюють пальники, димососи та вентилятори.

Приклад одного будинку

За енергомодернізацію п’ятиповерхового будинку в центрі Луцька на вулиці Винниченка, 47, який збудований у 70-х роках, взялися два роки тому. Зі слів голови ОСББ Наталії Федонюк, цей будинок бере участь у програмі «Енергодім».
«Ми в цьому проєкті вже два роки, за цей час зробили дуже багато. Теперішні будівельні роботи – це вже третій етап утеплення будинку. Зробили вже заміну вікон, балконів, поставили ІТП, зробили балансування системи опалення (поставили балансувальні клапани) і утеплили труби опалення», – каже вона.

Читати ще: Планують завершити роботи до 1 жовтня: Волинь готова до опалювального сезону на 90%

Утеплення будинку є дорогим, тому ОСББ на ці роботи брало кредит у банку в розмірі 1,4 мільйона гривень.
«Для мешканців – це перш за все економія на опаленні. Повністю всі заходи нам мають дати очікувану економію 50%. Зараз ми маємо по опаленню економію близько 30%», – зазначила Наталія Федонюк.

Як розповіла мешканка будинку Марія Міщук, з проведенням тепломодернізації у її квартирі стало набагато тепліше.

«Заходила раніше у квартиру, то було холодно, а зараз зайду – тепло. Це дуже добре і велика допомога для нас. Додатково на зиму нічого не купували, є в мене ковдри, перини», – каже жінка.
Підготовка до старту опалювального сезону в житлово-комунальних підприємствах

Мешканці, які не створили ОСББ, мають управителів: житлово-комунальні підприємства. Як розповів керівник ЖКП №3 Руслан Юлдашев, у них в обслуговуванні перебуває 361 будинок, з яких 115 – з центральним опаленням.

З його слів, у рамках підготовки до зимового періоду, яку розпочали ще місяць тому, комунальники утеплюють підвальні приміщення та труби. Тепломодернізацію будинків не проводять, оскільки таку послугу людям не надають.
«Це утеплення систем теплопостачання в житлових будинках, теплоізоляція мереж. Закупили 500 погонних метрів різних діаметрів термофлексу, щоб утеплити труби. На сьогодні ми практично це все зробили. Зараз іде очищення ринв водостічних труб від сміття та підготовка до утеплення технічних поверхів підвальних приміщень і скління сходових маршів», – розповідає керівник ЖКП №3.

Читати ще: Субсидія на опалювальний період: як отримати і скільки лучан на неї претендують

Мешканцям, які хочуть утеплити будинок, Руслан Юлдашев рекомендує створювати ОСББ.

«Ми, на жаль, цього робити не можемо. Я не проти, щоб люди створювали ОСББ і опікувалися своїми будинками самостійно. Всі будинки ще до 2016 року зняті з балансу, й сьогодні власники квартир є співвласниками всього будинку і всього майна, сходів, техповерхів, підвальних приміщень, даху», – додає він.

На якому етапі підготовка до зими в місті

Для забезпечення повноцінної роботи міста в зимовий період КП «Луцьктепло» та КП «Луцькводоканал» працюють над підготовкою котелень та мереж. Щодо будинків, то особливу увагу приділяють тому, щоб не було втрат теплоносіїв. Про це розповів директор департаменту житлово-комунального господарства Луцькради Микола Осіюк.
З його слів, стан житлових будинків у Луцьку оновлюють, деякі утеплюють за рахунок коштів ОСББ. Також працівники КП «Парки та сквери» заготовляють дрова для буржуйок в пунктах обігріву, для забезпечення роботи трьох котелень та для соціально незахищених верств населення.

Як зазначив Микола Осіюк, у місті також заготовляють щебенево-соляні, піщано-соляні суміші та солі, а також оголосили тендер на орієнтовно 4 мільйони 800 тисяч гривень щодо зимового утримання вуличної шляхової мережі.

Як додав речник «Луцьктепла» Антон Безносиков, на останньому виконкомі Луцькради ухвалили рішення про продовження дії тарифів на послуги ДКП «Луцьтепло», тому в наступний опалювальний сезон Луцьк увійде з тими ж тарифами, які діяли раніше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Василь Показати IP 24 Вересня 2022 09:52
Якщо на утеплення будинку взято кредит в 1,5мл.гр.-то вся сума на утеплення по програмі Євродім(70/30) буде прибл.7,5мл.гр..А ще на ІТП з утепленням труб потрібно прибл. не менше 0,5 мл.гр.Таким чином вся сума інвестицій прибл. 8мл.гр.Навіть при відносній економії в 50% до тарифу без лічильника навряд чи вдасться зекономити більше 200т.гр. в рік для 5-и поверхового будинку на 4 під"їзди.Ладно,візьмемо ,що економія фантастична і складе 0,5мл. в рік.Отже,строк окупності інвестицій буде прибл. 15 років!!!!!Який підприємець вкладе гроші в проект зі строком окупності в 15 років!!!! Тепер відносно залежних ІТП,які піднімають тиск в обратці і глушать сусідні будинки.Гол. інж. Біньковський бачив це на власні очі.Залежні ІТП використовуються тільки в м. Луцьку.В країнах Європи і в Україні використовуються тільки ІТП з теплообмінниками,насоси яких не впливають на обратку. Десятки голів ОСББ піднімали питання про підвищення оплати за теплоносій при регулюванні ІТП Луцьктеплом.Див."Суми в платіжках не зменшились.ВН,депутат Михайло Наход".Отже,не завжди є економія.
Таня Показати IP 6 Жовтня 2022 16:27
Дана голова осбб є аферистка і обікрала осбб на великі суми,участь у цьому проекті є сфальсифікована,крім кредитної ями більш нічого немає

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus