USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Встановили, від чого загинула риба у Стиру біля Луцька

2 Липня 2020 15:27
Понад 8 мільйонів 290 тисяч гривень збитків заподіяно рибному господарству України внаслідок загибелі риби у річці Стир.

Про це Силі правди повідомили у Державній екологічній інспекції у Волинській області.

25 червня з’явилася інформація про факт загибелі риби на р. Стир на ділянці від с. Липляни Ківерцівського району до с. Княгининок Луцького району Волинської області. У соціальних мережах люди публікували фото і відео брудної водойми, поверхнею якої пливе дохла риба.
Тоді співробітників Держекоінспекції не допускали до позапланової перевірки аж до втручання керівництва міста. А директор комунального підприємства Віктор Гуменюк, коментуючи ситуацію, заперечував причетність до екологічного лиха, стверджуючи, що нічого не знає про загибель риби. Він також припустив, що це могло статися через потрапляння у водойму хімікатів з фермерських полів, а також через надходження в річку великої кількості води після зливи і брак у ній кисню.

Та все ж таки зафіксувати факт забруднення і взяти зразки на аналіз вдалося. На місці події екоінспектори працювали разом з правоохоронцями.

«Довжина ділянки русла річки, де було зафіксовано снулу рибу, сягала 7 кілометрів, – розповідає начальник відділу державного екологічного нагляду тваринного світу та біоресурсів Держекоінспекції у Волинській області Антон Поліщук. – Разом з рибпатрулем ми відібрали рибу на площі водного плеса 600 метрів квадратних. Це 53 екземпляри, 9 особин різних видів загальною вагою 6 кілограмів. Рибу ми завезли в Держпродспоживслужбу для того, щоб вони встановили причину її загибелі. Згідно звіту про результати дослідження паталогічного матеріалу збудників екто- та ендопаразитів не виялено. Натомість, зябра риби були забиті густим сірим слизом. Тобто риба загинула не від хвороб, а від брудної води. У біоматеріалі також виявили аміак».

За допомогою спеціальної формули в екоінспекції порахували прямі збитки за фактичну знищену рибу і шкоду від втрати потомства. Ці суми відповідно склали 653 тисячі 276 гривент і 7 мільйонів 636 тисяч 860 гривень.

Документи з підрахунками екологи обіцяють передати правоохоронцям в найкоротші терміни. Згодом до справи долучать і результати лабораторного дослідження води. Відповідно шкоду за її забруднення буде нараховано додатково.

«По воді аналізів ще нема, але попередньо – перевищення завислих речовин – мул, слиз і таке інше. Система така, що на очисних вода проходить певну очистку, а далі йде на біоставки, де за допомогою спеціальних речовин, бактерій має доочищуватися. Мул осідає і в річку скидають верхній шар цієї чистої води. Водоканал має на це право. По факту, ця вода, що йшла з очисних на біоставки, була чистіша, ніж та, що виходила в річку. Біоставки застаріли на стільки, що вони не тільки не очищають, а навіть забруднюють. Є підозра, що цей нижній шар з мулом і слизом з них просто спустили», – кажуть в екоінспекції.

У ДЕІ у Волинській області додають, що зважаючи на обсяги завданих збитків, винуватцям загрожує кримінальна відповідальність.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
777 Показати IP 2 Липня 2020 15:55
Гуменюк опять обос*****? Это тебе не офисы непотребные открывать.тут работать надо и мозги иметь.
Лучанин Показати IP 2 Липня 2020 16:05
Треба карати за такі наслідки** Хоч я й не впевнений що винні понесуть покарання!
рибак Показати IP 2 Липня 2020 16:17
Щоб ви знали ,річки Стир вже шість років як немає ,а є каналізаційна канава "Луцькводоканалу" ,з усіма наслідками для навколишнього середовища.
Кулемет Показати IP 2 Липня 2020 16:18
Волонтери стараються, чистять Стир і запускають рибу, а інша сволота гадить і знищує все навколо себе як паразити.
Гавномет до Кулемет Показати IP 2 Липня 2020 17:31
Ту йде гувно з усього міста, виходить що все місто гадить в Стир, значить все місто сволоти?
До лайнюхи до Гавномет Показати IP 3 Липня 2020 13:32
Стоки з міста йдуть на очисні. А в тебе явно передоз.
тоді до Гавномет Показати IP 3 Липня 2020 15:37
в такому разі нах рена той водоканал і ті побори щомісяця з населення за надані послуги. можна просто скидати в річку, а водоканал розігнати. наскільки тоді збільшиться бюджет міста, коли перестануть переганяти кошти через водоканал
додік Показати IP 2 Липня 2020 16:26
нхя не буде, як завжди...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus