USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Видають талони на 15 днів: як працюють луцькі соціальні їдальні для переселенців

9 Червня 2022 12:41
Щодня вислуховує історії життя вимушених переселенців кухар однієї з луцьких соціальних їдалень Світлана Максимчук. Вона відзначає, що нині черга за гарячими обідами зменшилася вдвічі порівняно з першими днями повномасштабної війни.

Світлана Миколаївна більш як 20 років куховарить для людей. Нині варить гарячі обіди для переселенців у соціальній їдальні, де готуватимуть їжу, поки буде така потреба. Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Хочеться, щоб людям подобалося, щоби вони все з’їдали. Коли готуєш, постійно думаєш: аби людям було добре. Тому готуєш так, як для себе, для своїх дітей. Стараємося готувати щодня щось різне: рибні котлетки, курячі, шніцелі… Зараз відвідувачів стало менше… Звісно, хочеться, щоби скоріше закінчилася війна, щоб усі люди мали домівки, а діти повернулися з війни. Мабуть, зараз кожен хоче просто миру», – розповідає завідувачка соціальної їдальні Світлана Максимчук.

І хай як смачно готують місцеві кухарі та хай які гостинні люди, єдине, чого прагнуть переселенці, – повернутися додому.

«Ми харчуємося тут десь із 30 березня. Дуже всім задоволені. Нас багато тут, у Луцьку, з Харкова. Ми мешкаємо в гуртожитку… У їдальні всі усміхаються, всі доброзичливі. Якщо щось попросиш, наприклад, шматок хліба, то обов’язково дадуть… Я дуже задоволена, але хочеться додому», – говорить переселенка Лідія Філоненко.
Читати ще: «Порції великі. Приходять, дякують за смачні обіди»: як у луцьких соціальних їдальнях готують для переселенців. Фото

Як зазначає директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода, внутрішньо переміщені особи мають право на гарячий обід.

«Кількість виданих талонів на гаряче харчування трохи зменшилася. Раніше ми видавали талони на 30 днів, а з червня – на 15. Але це не означає, що після використання цих 15 талонів людина не матиме права на отримання наступних», – пояснила вона.

Переселенців не залишать без обідів. Такі нововведення допоможуть працівникам департаменту соціальної політики простежити міграцію людей з інших міст, а також визначити, скільки продуктів потрібно, аби нагодувати всіх.

Нагадаємо, проєкт «Соціальна їдальня» вдалося реалізувати за фінансової підтримки Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом». Першу їдальню відкрили в гімназії №4 у центрі міста. Через велику кількість відвідувачів виникла потреба в облаштуванні ще однієї їдальні – вона запрацювала у школі №26. Згодом у зв’язку зі зростанням попиту було відкрито третю та четверту їдальні – у школах №24 та №9 відповідно.

За місяць у луцьких соціальних їдальнях, які працюють на базі шкільних, переселенці отримали майже 40 тисяч гарячих обідів. Щодня в них харчуються понад 2,5 тисячі вимушено переселених громадян.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus