USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 40.00 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Видурювали гроші за «повернення» полонених: у шахрайстві викрито в'язнів Маневицької колонії

7 Квітня 2023 16:29
Кіберфахівці СБУ встановили, що троє в’язнів, які відбувають покарання у Маневицькій виправній колонії №42, організували діяльність так званого call-центру для шахрайського заволодіння коштами родичів військовослужбовців ЗСУ.

Шахраї телефонували родинам військових, які безвісти зникли під час відбиття повномасштабної агресії рф. Про це інформує СБУ.

Зловмисники представлялися представниками Міністерства оборони України, Червоного Хреста, членами ПВК «Вагнер» або інших формувань країни-агресора. Вони пропонували за грошову винагороду повернути українських військовослужбовців з полону або поспілкуватися з ними у відео- або аудіоформаті.

Інформацію про зниклих осіб в’язні отримували з соціальних мереж.
Шахраї використовували уразливий психоемоційний стан родин, телефонували вночі, спілкувалися нібито від імені синів, змінюючи при цьому голос. Разом з тим, залишали невеликий проміжок часу на пересилання коштів, щоб постраждалі особи не зуміли звернутися до правоохоронців.
Вартість аудіо- або відеодзвінка складала від 8 до 25 тисяч гривень, викуп з полону від 40 до 120 тисяч гривень.

Для перерахування коштів в’язні залучили спільників серед місцевого населення з Луцька, Володимира та смт Локачі Волинської області.
Під час обшуків у місцях відбування покарання в’язнів та за місцем проживання спільників виявлено та вилучено мобільні термінали, сім-карти, банківські картки, 7 тисяч доларів США, чорнові записи злочинної діяльності.

Триває досудове розслідування, розпочате за ч.3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Розглядають питання про оголошення підозри фігурантам кримінального провадження.
Заходи з викриття провів кіберпідрозділ Управління СБУ у Волинській області спільно з оперативним відділом ДУ «Маневицька ВК №42» та слідчими поліції за процесуального керівництва Волинської обласної прокуратури.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
123 Показати IP 7 Квітня 2023 16:56
Їба.. чому ховаєте тих під.... Хай вся Україна знає героїв в лице , хай батькам буде стидно , що так виховали тих ублюд... На такому наживатись це не просто великий гріх , нічого святого , і людського там не має , і вже не буде , користі для суспільства вони , не принесуть ніякої взагалі . Просто в розход таке ........
Володимир Показати IP 7 Квітня 2023 17:19
Нічого святого! Моя думка за такі дії - пожиттєве ув'язнення! Герої пішли обороняти нашу Україну і таких же нелюдів , страждають якщо в полоні і роблять героїчні вчинки на фронті! А ця мраз.ота користуеться випадком та горем сімей Героїв? Краще зробити навіть обмін таких нелюдів на наших Воїнів!
Анонім Показати IP 7 Квітня 2023 19:20
Рила покажіть. Ви знущаєтесь? Вони відбувають покарання?Це тюрма? В теплі, накормлені, із світлом, з телефонами. Та звичайні люди, що не скоювали зорчинів дивуть у рази гірше

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus