USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Види тестів на коронавірус: яка вартість та як до них готуватись

22 Вересня 2020 10:40
Як підготуватися до ПЛР-тесту на коронавірус, де його можна здати та скільки це коштує - НВ розповідає, що важливо знати про можливості тестування на COVID-19 в Україні.

Існує три види тестів на коронавірусну інфекцію.

Експрес-тести

Це найшвидший і найбільш ненадійний вид тестування, хоча саме такі тести нерідко використовували на першому етапі пандемії в багатьох аеропортах світу.

У пацієнта беруть краплю крові з пальця, після чого протягом декількох хвилин спеціальний реагент показує результат тесту. Деякі з видів таких тест-систем доступні навіть для домашнього використання.

Теоретично такий тест має визначити наявність у крові імуноглобулінів, які організм формує у відповідь на інфікування вірусом (коронавірусом SARS-CoV-2, який викликає захворювання COVID-19).

Такі імуноглобуліни бувають двох типів:

М — відповідають за гостру фазу захворювання з моменту, коли вірус потрапив в організм, і свідчать про першу відповідь імунної системи;

G — імуноглобуліни імунної пам’яті, тобто імунітет (зокрема і тимчасовий), який розвивається вже після перенесеного захворювання.

Перші антитіла зазвичай з’являються вже на першому етапі захворювання, а другі - орієнтовно через кілька тижнів після зникнення клінічних симптомів.

Однак світовий досвід засвідчив, що експрес-тести на COVID-19 (як і тести на антитіла загалом) можуть бути вкрай неінформативними та давати похибку аж до 30%-40%. Наприклад, тест може показати хибнонегативний результат, якщо людина вже інфікована, проте її організм ще не почав виробляти антитіла. І навпаки, хибнопозитивний тест може бути у тих, хто перехворів на інші коронавірусні інфекції, але не COVID-19.

Похибка може бути обумовлена і низькою чутливістю таких тестів (на відміну від ІФА-тестування).

ІФА-тестування

Метод імуноферментного аналізу — важливий лабораторний вид тестування, для якого необхідна венозна кров пацієнта.

Такі тести можуть визначити, чи перехворіла чи вже людина на COVID-19 (можливо, навіть безсимптомно) і чи сформував її організм імунітет до коронавірусу.

ІФА-тестування виявляє в організмі антитіла декількох типів (з більшою достовірністю, ніж експрес-тестування крові з пальця):

- ImG — свідчать про вже перенесене захворювання, з’являються в організмі за кілька тижнів після інфікування та можуть зберігатися кілька місяців;

- ImM — вказують на гостру фазу захворювання.

Для проведення ІФА-тестування необхідні лабораторні умови і спеціальне обладнання, його не можна провести в домашніх умовах. При цьому аналізується сироватка крові, а не сама кров, як у випадку з експрес-тестами.

Час отримання результатів ІФА-тесту можна порівняти з ПЛР-тестуванням — у випадку оперативної роботи лабораторії результат можна отримати вже за 1−2 доби.

ПЛР-тест

Метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) — це повноцінний лабораторний вид тестування, який на сьогодні є найбільш точним методом виявлення хворих на COVID-19. Він дозволяє виявити не антитіла, а безпосередньо сам вірус — точніше, його РНК.

Так можна визначити, чи хвора людина на коронавірусну хворобу зараз. Найефективнішим такий спосіб є в тому разі, якщо пацієнт здав тест у перші 7 днів після появи симптомів захворювання.

ПЛР-тести показані також тим, хто контактував з хворим.

Для проведення тесту у пацієнта беруть мазок з носогорла. Швидкість отримання результатів такого тесту — від 1−2 діб. Значною мірою це залежить від здатності лабораторій (приватних або державних) оперативно обробляти зразки.

ПЛР-тестування — один із найточніших і найчутливіших методів діагностики інфекційних захворювань у сучасній медицині. В основі методу — багаторазове «копіювання» певної ділянки ДНК вірусу за допомогою спеціальних ферментів в штучних умовах. Це дозволяє з високою вірогідністю визначити, який саме вірус є збудником захворювання.

Для встановлення діагнозу COVID-19 рекомендується винятково ПЛР-тестування, нагадує Центр громадського здоров’я України.

Однак і ПЛР-тести можуть давати похибку — зрештою медики можуть встановити діагноз та призначити лікування виходячи з клінічної картини захворювання.

Як роблять ПЛР-тест на COVID-19 і як до нього підготуватися?

Спеціальною паличкою з ватним тампоном у пацієнта беруть мазок з носогорла, а далі в пробірці чи контейнері відправляють у лабораторію.

Для максимальної ефективності такого аналізу МОЗ України радить дотримуватися низки рекомендацій.

За 6 годин до тесту:

• не використовувати спреї, льодяники або таблетки для горла.

За 3−4 години до проведення тесту:

• не їсти й не пити;

• не полоскати горло або ротову порожнину;

• не палити;

• не чистити зуби;

• відмовитися від жувальної гумки, цукерок тощо.

Де і як можна зробити ІФА та ПЛР-тести на коронавірус, скільки це коштує?

Подібні тести в Україні роблять як приватні, так і державні лабораторії. Через це суттєво різниться як вартість тестування, так і час очікування результатів.

Згідно з даними Центру громадського здоров’я України, діагноз COVID-19 може бути поставлений тільки на основі ПЛР-тесту.

ПЛР-тестування можуть зробити безкоштовно, якщо сімейний лікар вважає це необхідним виходячи з симптомом хвороби та її перебігу.

У такому випадку МОЗ рекомендує такий порядок звернення за ПЛР-тестом, якщо є підозра на коронавірусну хворобу:

• звернутися до сімейного лікаря, розповівши про симптоми;

• лікар, оцінивши стан пацієнта, має направити до нього мобільну бригаду, щоб взяти мазок з носогорла для ПЛР-тесту на COVID-19.

Безкоштовний ПЛР-тест роблять також пацієнтам з пневмоніями, які госпіталізовані в стаціонар і чекають на підтвердження діагнозу.

У разі, якщо сімейного лікаря у пацієнта немає або ж зазначена схема не працює (немає вільної бригади, лікар відмовляється організувати її прибуття), у МОЗ рекомендують звертатися на одну з гарячих ліній.
Звернутися в лабораторію самостійно і зробити платний ПЛР-тест пацієнт може зробити у декількох випадках, наприклад:

• якщо сімейний лікар не бачить підстав для виклику мобільної бригади (щоб взяти мазок для безкоштовного тесту на COVID-19);

• якщо реальний термін прибуття мобільної бригади або очікування результатів безкоштовного тесту перевищує бажаний термін, і пацієнт хоче пройти тестування швидше;

• якщо є необхідність достроково вийти із самоізоляції, контрольованої додатком Дія (у такому випадку тест має зробити тільки одна з лабораторій, верифікованих МОЗ).

Тоді пацієнт самостійно звертається в одну з лабораторій, де можна зробити ПЛР-тест на COVID-19.

У державних лабораторія вартість тесту складає від 700−800 грн.

Термін очікування результатів ПЛР-тесту в таких лабораторіях, за свідченнями пацієнтів, може становити від декількох днів до декількох тижнів.

У приватних лабораторіях вартість ПЛР-тестів коливається в межах від 1,8 тис. грн до 2,4 тис. грн.

Результати тестів приватні центри надають уже протягом 1−2 діб.

ІФА-тестування, відповідно до рекомендацій МОЗ, можуть проводити в таких випадках:

• пацієнтам з симптомами COVID-19,

• пацієнтам з пневмонією,

• контактним особам,

• особам, які потребують планової госпіталізації та / або операції,

• медичним працівникам, які працюють з хворими на COVID-19,

• працівникам лабораторій, які обробляють зразки пацієнтів з підозрою на COVID -19,

• працівникам патологоанатомічних, судово-медичних бюро, відділень, які беруть участь у розтинах;

• працівникам Національної поліції, Національної гвардії, Державної прикордонної служби та іншим медичним і фармацевтичним працівникам.

У приватних лабораторіях вартість ІФА-тестів коливається в межах 300−600 грн в середньому.

Які проблеми з тестуванням фіксують в Україні

Як розповідають чимало українських пацієнтів, прописана МОЗ схема безкоштовного тестування часто виявляється неефективною через перевантаженість лабораторій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 22 Вересня 2020 12:12
тестування - це добре, хоча не завжди адекватно відображає стан людини. так, будучи носієм вірусу, людина може і не хворіти. які протоколи профілактики і лікування ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus