USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Екологічний пост на Світязі: куди йдуть гроші, які платять туристи

30 Липня 2015 07:00
Принади голубої перлини Волинського краю кожного року збирають тисячі відпочивальників. Зважаючи на те, що Крим тепер для українців закритий, а за кордон їхати – дорого, всі ринули на Шацьк, – йдеться на сайті «Відомості».

У липні-серпні там – розпал пляжного сезону.

Перед в’їздом на територію Шацького національного парку стоїть екологічний пост, де кожен, хто мандрує автомобілем, мусить сплатити збір — 20 гривень за авто і по 5 гривень за людину. Натомість видають чек, де зазначено час і дату сплати коштів. Дехто, звичайно, примудряється об’їхати пост: мовляв, невідомо, за що платити і куди йдуть гроші. Із цим запитанням журналісти звернулися до директора Шацького національного парку Володимира Захарка.

— Такий збір проводимо не один десяток літ, — пояснює Володимир Володимирович. — Торік зібрали 460 тисяч гривень, що у два рази більше порівняно з 2013-им.

Цього ж року передбачаємо, що потік відпочивальників зросте ще на 30% порівняно з минулим.

20% із суми — відрахунок ПДВ, ще 20% – на оплату послуг правоохоронців із Шацького райвідділу міліції, без чиєї допомоги ми б самі не впоралися.

Додатково на літо прийняли на роботу 15 осіб, які здійснюють збір і вивіз із прибережної зони сміття, три-чотири автомобілі якого ми щоденно відвозимо на полігон відходів. Цим людям необхідно платити зарплату, а ще витрати на пальне, ремонт техніки.

Також проводимо протипожежні заходи, адже зараз пожежонебезпечний період 5-го класу, й інші заходи з охорони природи. На нашому офіційному сайті вивісимо інформацію про кожну використану копійку екологічного збору. Кому цікаво — можуть переглянути.

ПРО ЦЬОГОРІЧНИЙ ВІДПОЧИНОК

Отож мандрівка продовжується, і перед туристами постає питання — а де ж зупинитися на нічліг? Правду кажучи, знайти хоч якусь кімнату в приватному секторі у вихідні дні в розпал сезону складно, не згадуючи вже про пансіонати і бази відпочинку. Тому, якщо не хочете півдня провести у пошуках житла, бронювати місця бажано завчасно, хоча би за тиждень.

Щодо цін, то вони не нижчі, ніж, скажімо, на морі біля Одеси. До прикладу, ліжко-місце в кімнаті без телевізора, кондиціонера й інших вигод вартує від 70 до 100 гривень. А якщо ви їдете із сім’єю, то сума набігає чимала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: СВІТЯЗЬ ОЧИМА ФОТОГРАФА З КИЄВА

На турбазі «Шацькі озера» двомісний номер у корпусі потягне 350 гривень, чотиримісний — 550 гривень, із євроремонтами є й за 600 гривень. У будиночках на березі просять по 80 гривень із людини, але, на жаль, із року в рік умови там не кращають — меблі старі, ремонт можна описати словами «Радянський Союз», зі стінами синього кольору та лампочкою без люстри. Туалет спільний, але з такими «ароматами», що зайти туди неможливо. Хоча поселитись у будиночку на два дні можна, бо до озера кілька метрів, є на території їдальні та кафе, тут спокійно, без метушні — не так, як, скажімо, у рекреаційному пункті «Куточок рибака» або на Гряді, де зазвичай «тусить» молодь. Є на території турбази й будиночки зі зрубу, але, кажуть, це приватні й там уже все із шиком.

Якщо мандруєте компанією, хорошим варіантом буде оренда цілого котеджу чи будиночка — тут також ціни варіюють від 500 гривень за три кімнати й до 2000.

До речі, в самому селі Світязь немає обійстя, де б не приймали відпочивальників. Самі господарі в цей період вибираються жити хто куди: на горище, в літню кухню, хлів, а будинок здають людям, адже це один із способів непогано заробити.

— Сьогодні всі стали вибагливими, хочуть різних вигод, — каже господиня Галина, — а в нас тільки літній душ і туалет на вулиці, але кімнати просторі, й до озера недалеко.

У її сусідки Валентини на подвір’ї вже є якась інфраструктура — гойдалка для діток, новозбудовані альтанки. Спеціально споруджене приміщення, де здають кімнати: всередині ремонт, нові меблі. Є окремо кухня з усім необхідним посудом, а ванна кімната — у будинку. Пані Валентина каже, що до неї зазвичай їдуть уже постійні клієнти, бо бачать, що з кожним роком умови тут покращуються.

— Дуже багато відпочивальників цього року, їдуть із усіх куточків України, — розповідає господиня затишного обійстя Ольга Романюк, яка вже давно займається зеленим туризмом. — От недавно в мене були із Закарпаття, Миколаєва, Луганщини, Кривого Рогу, Києва. Намагаюся всім створити комфорт.

У неї всі кімнати зі зручностями, проведено інтернет, щороку пані Ольга удосконалює умови — то щось придбають, то дитячий майданчик облаштують. І ціни в неї порівняно помірні — 80–100 гривень за ліжко-місце. Тому вже весь серпень заброньований.

— Ще Світязь такої кількості відпочивальників не бачив, — продовжує Ольга Романюк. — Трохи влада недопрацьовує, Національного парку й місцева. Є місця, де можна власними силами прибрати, викосити і так далі, не чекаючи грошей.

Як відомо, проблема із каналізаційною мережею Світязя тягнеться вже більше десятка років. Директор Шацького національного парку Володимир Захарко розповів, що в рамках Програми добросусідства «Україна–Польща–Білорусь» вдалося виграти проект із облаштування каналізаційної мережі двох вулиць Шацька, які ведуть до озер Люцимер і Чорне Велике, та добудувати очисні споруди.

— Загальна сума проекту — 24 мільйони гривень, 20% якої — фінансування з місцевих бюджетів, — розповідає Володимир Володимирович. — Що стосується села Світязь, то проектно-кошторисна документація на облаштування каналізаційних мереж є, збудовано приміщення очисних споруд. Вартість проекту — більше 40 мільйонів гривень, яких наразі нема. Однак ця тема нагальна і серйозна. Півтора десятка біотуалетів, які встановлені, її не знімають, і це не вихід. Аналогічна ситуація по селу Мельники і санаторію «Лісова пісня», там також каналізаційні мережі застарілі.

Володимир Захарко повідомив, що Шацький національний парк розробляє проект схеми облаштування пляжів протяжністю 1,5 кілометра, де буде передбачено пішохідну доріжку, стаціонарні туалети, облаштування припляжної та пляжної територій. Планують залучити кошти за програмою ЄС «Східне партнерство».

Раніше Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, що вже у червні на Світязі купальний сезон був у розпалі.

Також нещодавно редакція писала, що через негоду на Шацьких озерах травмувалося 7 людей. Відео стихії можна переглянути тут.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
лучанин Показати IP 30 Липня 2015 08:03
Крадуть вони ті гроші. Схема Дуже проста. Платять підприємцям ніби за прибирання чи ще якісь послуги а підприємець ці гроші приносить назат залишаючи собі якусь частину . Імітується видимість роботи ніби щось прибрали. Це лохотрон. Сам фак укладення угоди з райвідділом і оплата роботи працівників міліції за гроші з якогось благодійного фонду є корупцією. Виходить що міліціонер який там стоїть він не займається своїми посадовими обоіязками а за окрему плату для приватної структури зупиняє людей. А при цьому ще й отримує державну зарплату. А роботи своєї не робить. Люди женіть в шию ті екопости бо ви плати їм набивать приватні кишені керівників району але ваші гроші ні на яку екологію не ідуть
Роман Показати IP 30 Липня 2015 08:26
Їхав в кінці червня на Світязь. На посту спинили і порахували за 4 дорослих і автомобіль за тиждень 160 грн. В мене очі на лоб полізли. Але потім самі ж працівники посту сказали давай 70 грн. без чека. От вам і прибутки. А в касу скільки йде? Понаганяли гаішників вечором проїхати неможливо, всіх спиняють - бабло заробляють. От така то ***ня малята!
Тоха до Роман Показати IP 30 Липня 2015 09:32
Интересно тебе насчитали! Мы ехали через пост заплатили по 10грн. с человека,ехали бусом четверо взрослых и двое детей!
бандеровець Показати IP 30 Липня 2015 08:32
по перше вони не мають права мене зупиняти!! а по друге, я як законопослушний громадянин зупиняюся, оплачую та терпеливо жду коли мені дадуть чека,якого ніхто не збирається давати!! І вже коли побачивши ,що я його жду пробивають... а у цей час скромняги на джипах в одному мі..ці бачили цей пост і при бажанні можуть даже на капоті підвезти цього клоуна з палочкою.... Так
і я скажу Показати IP 30 Липня 2015 09:29
Так, чек дійсно видають з неохотою, ну тобто якщо заплатив і пішов - добре, заплатив і чекаєш - чого чекаєш? - чек давай. Прокуратура. звертаюся до вас! Перевірте яким чином освоюються та майже півмільйона гривень. Всі оті заходи, це бла бла бла. Ні...уя не робиться. Я готовий перший платити, але за умови, що ці як бачимо величезні кошти будуть йти на відновлення й підтримку екології та інфраструктури заповідника.
Тарас Показати IP 30 Липня 2015 11:01
Коли вас зупинять ви спитайте за що я маю платити! Не мають вони права там гроші брати! Хай краще скажуть де на гряді можна смітник знайти, якби не магазини і ларьки то взагалі напевно не було б куди сміття викидати! Особисто я їм не збираюсь платити за їхній "екологічний пост".
111 Показати IP 30 Липня 2015 11:01
міліції платить держава зарплату
Беларус Показати IP 30 Липня 2015 11:15
Ездим к вам в с.Свитязь каждый год, будем и дальше ездить! Но порядок надо наводить. Дорога от границы плохая в ямах. Туалеты у озера Поляки поставили, но извините откачивать нечистоты Поляки не приедут. Если вы замахнулись на звание европейского государства то пожалуйста соответствуйте ему. Люди у вас хорошие к Белорусам отношение душевное, свои все-же поэтому ездить не страшно, хоть и война в стране. А вот правый сектор у озера Свитязь прямо на пляже - это я думаю ни к чему, иностранцев их присутствие пугает. Флаг правого сектора установили, все в черном и камуфляже, сидят за столом и пиво пьют, нам чесно говоря дико на это смотреть. Милиция их боится я так понимаю.
луцкий до Беларус Показати IP 30 Липня 2015 12:44
коментар було видалено
Роман Показати IP 30 Липня 2015 18:48
Кожен раз їду, та кожен рах на**р шлю! У нас не має в Україні законом прописано що та територія є платною... Тай якись вася пупкін спиняє авто який немає на те повноважень!!! І Всім рекомендую слати на ..!
Василь М. Показати IP 9 Серпня 2015 21:07
Шановні , відправте тих " блюстителів порядку " прочитати ст.33 Конституції України : "Кожному, хто на законних підставах перебуває на територіїї України, гарантується свобода пересування " . А при користуванні : - будинком , стоянкою та іншим в Шацькому заповіднику ми платимо гроші з яких повинні сплачуватися податки державі !!! Куди дивиться прокуратура і інші правоохоронці , що діє ЛОХОТРОН - незрозуміло ??? Можливо він їхній ???

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus