USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Випадок поліомієліту на Волині: вірус виявили і в сестри хворого хлопчика

4 Листопада 2019 10:42
У Ратнівському районі виявили паралітичну форму вакцин-асоційованого поліомієліту у трирічного хлопчика, котрий не був вакцинований проти цієї недуги, бо хворів у той час, коли проводили вакцинування. Вірус виявили і в сестрички хворого, проте вона здорова, бо щеплена проти поліомієліту згідно з календарем. Про це інформує Волинський обласний лабораторний центр.

Зі слів медиків, захворювання виникає у нещеплених проти поліомієліту дітей, які були в контакті зі щепленими живою оральною вакциною. Вірус передається контактно-побутовим шляхом, а частота виникнення — 1 випадок на 750 тисяч — 1 млн доз вакцини.

Відомо, що хлопчик, який захворів на недугу, проживає на одній вулиці з дітьми, котрі щепилися живою оральною вакциною. Такий же вірус виявили і в сестрички хворого, проте вона здорова тому, що щеплена проти поліомієліту згідно календаря щеплень. Лікарі епідеміологи обласного лабораторного центру МОЗ України провели епідеміологічне розслідування цього випадку, проведено вірусологічне обстеження контактних дітей. Також матеріал від хворого та контактних дітей направлено до вірусологічної референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України. Підтверджено позитивний результат щодо виділення поліовірусу (вакцинного штаму) в Регіональній референс-лабораторії з діагностики поліомієліту Європейського регіонального бюро ВООЗ.

В осередку здійснили протиепідемічні заходи.

Довідково:

Поліомієліт – це гостре інфекційне захворювання, що уражає центральну нервову систему і викликає параліч. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражену їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина, найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до 5 років.

Єдиний надійний спосіб запобігти поліомієліту — вакцинація. Вона складається з трьох щеплень і проводиться дітям у віці 2, 4 і 6 місяців. Ревакцинація проводиться дітям у віці 18 місяців, 6 та 14 років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus